Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Nakládané papriky v sobě nesou chuť léta, a zároveň nám dovolí si ji vychutnat i v chladnějších dnech. Nakládání paprik v zavařovačkách je krásný způsob, jak uchovat sezónní úrodu. Zároveň budete mít doma vždy po ruce skvělou přílohu k masu, sýru nebo do salátů. Co je na tomto receptu úžasné? Že se obejdeme bez chemických konzervantů – postačí nám jednoduché ingredience a správný postup. Papriky potřebují pár týdnů na to, aby se všechny chutě pořádně prolnuly. Pojďme si společně zavařit papriky, které budete chtít dělat každou sezónu znovu a znovu!

Zdroj obrázku: Recepttura, Rajčatové papriky.

Recept na nakládané papriky

Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 40 minut
Čas vaření 4 minut
Celkový čas 44 minut

Potřebné vybavení

  • Zavařovací sklenice
  • Hluboký hrnec

Suroviny

  • 3 kg paprik (ideálně rajčatových)
  • 3 l vody
  • 1 l octa
  • 100 g soli
  • 50 g cukru
  • 100 ml oleje
  • celý černý pepř

Postup 

  • Sklenice s víčky dobře umyjeme, osušíme a vložíme na 10 minut do předehřáté trouby na 150°C.
  • Poté sklenice vyjmeme a umyjeme si papriky.
  • Papriky osušíme, rozpůlíme a zbavíme semínek.
    Obrázek receptu na nakládané papriky.

    Zdroj obrázku: Recepttura, Papriky nakrájíme.

  • Ve velkém hrnci smícháme vodu s octem, olejem, cukrem a solí.
  • Položíme na sporák a necháme vařit.
  • Nakrájené papriky nyní postupně provaříme v hranci s nálevem. Vložíme do hrnce tolik paprik, kolik se vejde na hladinu a vaříme 2 minuty. Poté otočíme, vaříme další 2 minuty a vyndáme z hrnce.
    Obrázek receptu na nakládané papriky.

    Zdroj obrázku: Recepttura, Papriky povaříme v láku.

  • Paprikami z nálevu nyní plníme sklenice. Takto naplníme všechny sklenice postupně.
    Obrázek receptu na nakládané papriky.

    Zdroj obrázku: Recepttura, Papriky zalejeme nálevem.

  • K paprikám přidáme černý pepř a sklenice naplníme nálevem.
  • Skleničky uzavřeme víčky a necháme vychladit přes noc.
  • Druhý den si znovu uvaříme stejný nálev dle potřeby a zalejeme s ním opět sklenice do plna. Důvodem je to, že papriky vypijí hodně láku přes noc.
  • Nyní sklenice pevně uzavřeme a uchováváme na chladném a suchém místě.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: nakládané papriky, papriky, zavařování

Zachování vitamínů

Zavařené papriky nejen že chutnají skvěle, ale mohou také být zdrojem vitamínů, i když proces nakládání ovlivňuje jejich obsah. Papriky jsou přirozeně bohaté na vitamín C, vitamín A, vitamíny skupiny B a další antioxidanty. Konkrétně vitamín C je velmi citlivý na teplo a oxidaci. Při vaření nebo dlouhém skladování může dojít k jeho významnému úbytku. Přestože nakládané papriky procházejí předvařením nebo sterilizací, část vitamínu C se ale stále zachová.



Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest