Nakládané papriky v sobě nesou chuť léta, a zároveň nám dovolí si ji vychutnat i v chladnějších dnech. Nakládání paprik v zavařovačkách je krásný způsob, jak uchovat sezónní úrodu. Zároveň budete mít doma vždy po ruce skvělou přílohu k masu, sýru nebo do salátů. Co je na tomto receptu úžasné? Že se obejdeme bez chemických konzervantů – postačí nám jednoduché ingredience a správný postup. Papriky potřebují pár týdnů na to, aby se všechny chutě pořádně prolnuly. Pojďme si společně zavařit papriky, které budete chtít dělat každou sezónu znovu a znovu!
Recept na nakládané papriky
Potřebné vybavení
- Zavařovací sklenice
- Hluboký hrnec
Suroviny
- 3 kg paprik (ideálně rajčatových)
- 3 l vody
- 1 l octa
- 100 g soli
- 50 g cukru
- 100 ml oleje
- celý černý pepř
Postup
- Sklenice s víčky dobře umyjeme, osušíme a vložíme na 10 minut do předehřáté trouby na 150°C.
- Poté sklenice vyjmeme a umyjeme si papriky.
- Papriky osušíme, rozpůlíme a zbavíme semínek.
Zdroj obrázku: Recepttura, Papriky nakrájíme.
- Ve velkém hrnci smícháme vodu s octem, olejem, cukrem a solí.
- Položíme na sporák a necháme vařit.
- Nakrájené papriky nyní postupně provaříme v hranci s nálevem. Vložíme do hrnce tolik paprik, kolik se vejde na hladinu a vaříme 2 minuty. Poté otočíme, vaříme další 2 minuty a vyndáme z hrnce.
Zdroj obrázku: Recepttura, Papriky povaříme v láku.
- Paprikami z nálevu nyní plníme sklenice. Takto naplníme všechny sklenice postupně.
Zdroj obrázku: Recepttura, Papriky zalejeme nálevem.
- K paprikám přidáme černý pepř a sklenice naplníme nálevem.
- Skleničky uzavřeme víčky a necháme vychladit přes noc.
- Druhý den si znovu uvaříme stejný nálev dle potřeby a zalejeme s ním opět sklenice do plna. Důvodem je to, že papriky vypijí hodně láku přes noc.
- Nyní sklenice pevně uzavřeme a uchováváme na chladném a suchém místě.
Zachování vitamínů
Zavařené papriky nejen že chutnají skvěle, ale mohou také být zdrojem vitamínů, i když proces nakládání ovlivňuje jejich obsah. Papriky jsou přirozeně bohaté na vitamín C, vitamín A, vitamíny skupiny B a další antioxidanty. Konkrétně vitamín C je velmi citlivý na teplo a oxidaci. Při vaření nebo dlouhém skladování může dojít k jeho významnému úbytku. Přestože nakládané papriky procházejí předvařením nebo sterilizací, část vitamínu C se ale stále zachová.