Všichni milujeme vůni a chuť čerstvých rohlíků ke snídani. Teď si je můžete připravit sami doma. Je to jednoduché a chutné pečivo, které má díky sádlu bohatou a jemnou chuť. Jsou vynikající a chutné k snídani a můžeme si je vychutnat s máslem, džemem anebo s různými sýry anebo šunkou. Díky sádlu v těstě jsou rohlíky vláčné a zůstávají měkké i několik dní po upečení. Jejich chuť nás určitě vrátí do dob tradičního domácího pečení, kdy se pečivo a chleba peklo pouze a jen doma v peci.
Recept na Snídaňové rohlíky se sádlem
Ingredience na přípravu
- 500 ml vlažné vody
- 1 kostka droždí
- 1 KL moučkového cukru
- 400 g hladké mouky, 400 g polohrubé mouky
- 80 g sádla
- 2KL soli
- 1 vejce na pomazání
- sezamová semínka, kmín či jiná semínka na posypání
Postup přípravy
1. V misce si rozmícháme vlažnou vodu, droždí a moučkový cukr. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
2. Ve velké misce na kynutí těsta si připravíme obě mouky, sádlo, sůl a připravený kvásek
3. Rukou nebo robotem s hnětacími háky uhněteme vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou asi hodinu kynout.
4. Po nakynutí si těsto dáme na vál a rozdělíme na podobně velké bochánky, které vyválíme do tvaru trojúhelníku. Ten pak od delší strany ke špičce srolujeme, aby vznikl tvar rohlíku. Následně ho můžeme zahnout, nebo nechat rovný.
5. Takto připravené rohlíky necháme na plechu ještě 30 minut dokynout pod utěrkou a potřeme vajíčkem.
6. Nakonec je potřeme vajíčkem a posypeme sezamovými semínky, mákem, kmínem nebo třeba hrubozrnnou solí podle chuti.
7. Pečeme na 220°C přibližně 15 minut, dokud rohlíky krásně nezezlátnou.
Variace rohlíků
Část hladké mouky můžeme nahradit celozrnnou moukou, což rohlíky obohatí o vlákninu a zemitější chuť. Do těsta můžeme přidat nasekané bylinky, jako je rozmarýn nebo tymián, které dodají pečivu voňavou a aromatickou chuť. Pokud chceme rohlíky obohatit, můžeme před srolováním do každého kousku vložit plátek sýra nebo šunky pro chutné snídaňové plněné překvapení.