Nakládaný hermelín není žádná francouzská noblesa, ani žádná těžká kuchařská tradice, je to obyčejný český fenomén, ale zato kus opravdové neokázalé radosti. Jeho zrod sahá do hospodské kultury, když hospodští potřebovali nabídnout něco, co vydrží, je levné, dobré k pivu a připravené napřed, nakládaný hermelín se stal ideální.

Kdysi to byla ještě novinka inspirovaná francouzským Camembertem. I když já camembert používám na naložení dodnes. Asi všichni víme proč tomu tak je, je levnější než náš hermelín a chuťově k nerozeznání. A proč se tento druh sýra tak hodí k nakládání? Jednoduše proto, že má přesně tu konzistenci, která krásně změkne, nerozpadne se a zároveň umí skvěle absorbovat koření a vůně. Česnek, cibule, různé koření a třeba i feferonka, to všechno je malá alchymie, která promění obyčejný sýr v delikatesu.

Recept na nakládaný hermelín

Ingredience potřebné k přípravě Nakádaného Hermelínu s česnekem a cibulí (dávka je na 1 sklenici o obsahu 500 ml)

  • 1 klasický Hermelín
  • 1 Hermelín s příchutí česneku (nebo s jinou příchutí, může být o klasický)
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 bobkových listů
  • 1 lžička červené papriky
  • extra virgine olivový olej

Postup přípravy nakládaného hermelínu

1. Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme na slabá kolečka. Hermelín si rozkrojíme podélně a posypeme červenou paprikou.

2. Sýry poklademe několika kolečky cibule a česneku a spojíme k sobě vždy jeden obyčejný a jeden ochucený hermelín. Poté slepená kolečka sýru rozkrájíme na osminky.

3. Do čisté suché sklenice dáme na dno pár koček česneku a cibule, zakápneme asi 3 lžicemi oleje.

3. Připravené kousky hermelínu uložíme na dno a po obvodu sklenice naaranžujeme bobkové listy a kolečka cibule tak, aby vytvářely zajímavou texturu.

4. Poté hermelín přikryjeme dalšími kolečky česneku a cibule a zalijeme olejem. Přidáme další sýr a postup opakujeme. zalijeme až po okraj olivovým olejem.

Nakládaný Hermelín podáváme po 4-7 dnech naložení.
Foto: PavelTlapak, Nakládaný Hermelín podáváme po 4-7 dnech naložení.

5. Sklenici uzavřeme víčkem a uložíme do lednice, kde vydrží několik dní až měsíc v závislosti na trvanlivosti hermelínu.

Hermelín, naložený na dva až čtyři dny se stává vláčným, mazlavým, pikantním a jemně aromatickým.

Hlavní obrázek nakládaného hermelínu

Nakládaný hermelín s olivami, bazalkou a sušenými rajčaty

Obrázek k receptu na nakládaný hermelín

Pikantní nakládaný hermelín: Česká specialita, která nezklame

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest