Nakládaný hermelín je jednou z nejoblíbenějších českých pochoutek, která dokáže proměnit obyčejný sýr v pikantní delikatesu. Tento recept kombinuje tradiční český hermelín s aromatickým kořením a nakládanými paprikami, čímž vzniká dokonalá chuťová harmonie mezi jemností sýra a výrazností koření.

Hermelín, původně francouzský měkký sýr s bílou plísní, se v Česku vyrábí již od 19. století a stal se nedílnou součástí naší gastronomie. Nakládání do oleje s kořením mu dodává zcela nový rozměr, a navíc prodlužuje jeho trvanlivost.

Recept na domácí nakládaný hermelín

Délka marinování 10 až 14 dní v lednici.

Ingredience pro přípravu

  • 6 stroužků česneku
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička plnotučné hořčice
  • 5 kusů hermelínů
  • nakládané “kozí rohy” (papričky)
  • 2 kusy cibule
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu nebo 1 čajová lžička sušeného
  • 3 kusy nového koření
  • 5 kusů černého pepře
  • 3 kusy bobkového listu
  • asi 400 ml slunečnicového oleje

Postup přípravy nakládaného pikantního hermelínu

1. Prolisovaný česnek smícháme se solí, sladkou paprikou a plnotučnou hořčicí až do vzniku hladké pasty.

2. Hermelíny opatrně podélně rozkrojíme napůl.

3. Vnitřní strany lehce promázneme připravenou česnekovou pastou a obě poloviny opět slepíme k sobě.

4. Nakládané kozí rohy slijeme od nálevu a pokrájíme na kolečka.

5. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.

6. Obě suroviny lehce promícháme.

7. Zavařovací sklenici důkladně vypaříme nebo vypláchneme lihem pro dezinfekci.

Obrázek k receptu na nakládaný hermelín
Foto: Ilona Mikulecká, Pikantní nakládaný Hermelín

8. Do sklenice postupně vrstvíme směs cibule s paprikami a připravené hermelíny.

9. Koření (rozmarýn, nové koření, černý pepř a bobkové listy) rozmísťujeme rovnoměrně po celé výšce sklenice.

10. Vše zalijeme slunečnicovým olejem tak, aby byly všechny ingredience zcela ponořené.

11. Lehkým poklepáváním sklenice se zbavíme vzduchových bublin.

12. Sklenici uzavřeme víčkem a uložíme na 10 až 14 dní do lednice, kde se hermelín bude marinovat.

13. Podáváme s čerstvým pečivem nebo křupavými toasty.

Hlavní obrázek nakládaného hermelínu

Nakládaný hermelín s olivami, bazalkou a sušenými rajčaty

Tipy redakce

  • Vybírejte hermelíny středně zralé, ne příliš měkké ani tvrdé. Měly by mít krémovou konzistenci, ale zároveň držet při krájení tvar.
  • Použijte kvalitní slunečnicový olej nebo jej můžete nahradit extra panenským olivovým olejem pro intenzivnější chuť.
  • Pečlivá sterilizace sklenice je klíčová pro dlouhou trvanlivost nakládaného hermelínu. Můžete použít i horkou vodu s jedlou sodou.
  • Experimentujte s dalšími kořeními jako je tymián, oregano nebo chilli papričky pro ještě pikantnější variantu.
  • Po otevření sklenice konzumujte hermelín do 2 až 3 týdnů.
Obrázek receptu na Skromné brambory ve slavnostním saku: Prezidentské brambory s Hermelínem

Prezidentské brambory s Hermelínem: Zapečené brambory se sýrem, smetanou a slaninkou

Recept na hermelín v listovém kabátku

Hermelín v listovém kabátku se slaninovým nebo šunkovým překvapením

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest