Tento recept na zavařovanou směs z rajčat a paprik je skvělým způsobem, jak si uchovat chuť léta a plodů ze zahrady na zimu. Omytá a nakrájená rajčata spolu s paprikami a petrželkou vytvoří směs, která obohatí vaše pokrmy o svěží chuť. Tento recept je ideální jako salátová příloha, skvěle se hodí i do polévek, omáček či jiných pokrmů, kdy chcete přidat zeleninovou příchuť.
Rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky, přidáme nakrájené papriky a nasekanou petrželku. Směs osolíme a necháme pár hodin odležet, aby se chutě propojily a zelenina pustila šťávu. Poté naplníme sterilizované sklenice, zalijeme zbylou šťávou a pečeme ve studené troubě po dobu jedné hodiny při nízké teplotě. Sklenice necháme vychladnout mezi přikrývkami a poté je uskladníme.
Recept na zavařovaný zeleninový salát – skvělé uchování čerstvosti zeleniny ze zahrady
Potřebné vybavení
- 7 Sklenic 720 ml
Suroviny
- 5 kg rajčat
- 1,5 kg paprik
- 1,5-2 polévkové lžíce hrubé soli
- 4-6 svazků nasekané petrželky
Postup
- Omytá rajčata oloupejte a nakrájejte na plátky, papriky očistěte od semen a nakrájejte na kousky. Vložte do mísy a přidejte nasekanou petrželku.
Zdroj obrázku: reteteculinare, Zelenina připravená na zavařování
- Osolte směs hrubou solí, promíchejte a nechte několik hodin odležet.
Zdroj obrázku: reteteculinare, Zavařený zeleninový salát ve sklenicích – ideální způsob zpracování zeleniny ze zahrady
- Směs naplňte do sterilizovaných sklenic a přilijte zbylou šťávu.
Zdroj obrázku: reteteculinare, Zavařený zeleninový salát ve sklenicích – ideální způsob zpracování zeleniny ze zahrady
- Sklenice dejte do studené trouby a pečte při nízké teplotě po dobu 60 minut, od chvíle, kdy směs začne bublat.
Zdroj obrázku: reteteculinare, Zavařený zeleninový salát ve sklenicích – ideální způsob zpracování zeleniny ze zahrady
- Sklenice nechte vychladnout mezi přikrývkami a poté je uložte do spíže.