Vánočka s sebou nese symboliku svátečních dnů, ať už se jedná o Vánoce, Velikonoce nebo jen běžnou neděli. Přestože název odkazuje na Vánoce, tak její poptávka rozhodně nekončí 26. prosincem a seženete ji po celý rok. Recept na nedělní vánočku vzniknul v reakci na pochopení dne, kdy bychom měli vypnout a ničím se moc nezabývat. Samozřejmě v dnešní době je něco takového téměř nemožné, avšak to neznamená, že si nemůžeme na vánočce pochutnat.

V českých supermarketech a pekařstvích seženeme nepřeberné množství vánoček. A to v různých cenových hladinách a zejména v různých kvalitách. Ale každá hospodyně ví, že žádná z nich se nevyrovná té domácí vánočce, přímo z vaší trouby.

Recept na nedělní vánočku

Délka pečení v troubě 35 – 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • sůl
  • 70 g másla
  • rozinky (spařené horkou vodou a namočené v rumu)
  • plátky mandlí na posyp
  • 1 žloutek rozšlehaný s lžící smetany na potření

Postup přípravy nedělní vánočky

1. Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme trošku cukru. Necháme vzejít kvásek.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr a promícháme.

3. Vejce vyklepneme do mléka a rozšleháme.

4. Tuto směs nalijeme do důlku v mouce a zaděláme těsto.

Obrázek receptu na Hvězdná šlehačkovou vánočku

Šlehačková vánočka je hvězdný recept

Kynutý makovec ve tvaru štrůdlu

Kynutý makovec – snadný a skvělý makový závin

5. Do zadělaného těsta vmícháme změklé máslo, ale nesmí být rozpuštěné a zapracujeme rozinky.

6. Poté zakryjeme potravinářskou folií a necháme kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

7. Dále těsto rozdělíme na 6 dílků a vyválíme prameny, které upleteme.

8. Opět necháme dokynout a potom potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou smetany a posypeme plátky mandlí.

9. Vánočku pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35 – 40 minut podle trouby.

Vánočka.
Foto: freepik.com, Vánočka.

Historie vánočky

Vánočka je jedno z nestarších sladkých pečiv a záznamy o ni najdeme už v 15. století. Jak napovídá její název, původně si na ni pochutnávali během Vánoc a její příprava a pečení byl v podstatě obřad s mnoha pravidly a pověrami. Jednou z takových zajímavostí je, že hospodyně musela být během přípravy zcela v klidu. Nesměla s nikým mluvit, jinak by údajně těsto nevykynulo. Také panovala pověra, že pokud těsto během pečení popraská, čeká rodinu v následujícím roce neštěstí.

Obrázek receptu na Vánočku naši babičky.

Krásně upletená nadýchaná Vánočka podle naší babičky

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest