Vánoce, to je čas lásky, radosti a rodinných setkání. Tento čas se nezadržitelně blíží. Každý rok se těšíme na tyto chvíle strávené s našimi blízkými, kdy vůně čerstvě upečeného cukroví zaplaví celý dům a navodí tak tu pravou sváteční atmosféru. Recepty na cukroví se v mnoha rodinách předává z generace na generaci. Jeden z klíčových prvků, které promění cukroví v chuťový zážitek, jsou různé náplně a krémy.
Správně zvolený krém může cukroví dodat jedinečný charakter a posunout jeho chuť na jinou úroveň. Těsto přitom můžeme ponechat, jaké jsme zvyklé dělat, ale když tradiční chuť zkombinujeme s novými krémy do cukroví, vznikne z toho nový druh cukroví.
Ráda bych se s vámi podělila o mých deset nejlepších receptů na krémy, které miluje celá naše rodina. Od klasických vanilkových či čokoládových variant až po osvěžující citrónové či kokosové krémy. Každý z těchto krémů má zajímavou chuť, která vaše cukroví obohatí. Uvidíte, že i klasické receptury budou nyní díky různým druhům krémů, tak zajímavé, že vaši blízcí se budou ptát na recept.
1. Vanilkovo-pudinkový krém
Tento krém je takový základ vánočních krémů. Je to vlastně verze máslového krému, který je odlehčený. Často se tento krém používá do různých košíčků, ořechů apod.
Potřebné suroviny na Pudinkový krém:
- 1 hrnek mléka
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru
- 125 g másla pokojové teploty
- 1 žloutek
Postup:
Pudink připravíme dle návodu na obalu, jen z 1 hrnku mléka a 2 lžic krupicového cukru. Uvařenou směs necháme vychladnout. Mezitím v misce utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny. Poté směs postupně vmícháme do vychladlého pudinku. Dáváme pozor, aby obě směsi měly stejnou teplotu, jinak se krém srazí.
2. Vanilkový máslový krém
Druhý nejpoužívanější krém do vánočního cukroví. Často se tímto krémem plní vánoční ořechy či různé druhy čajového pečiva.
Potřebné suroviny:
- 250 g másla pokojové teploty
- 1 vejce pokojové teploty
- 1 lžička vanilky
Postup:
1. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Vyšlehejte ho do pěny s moučkovým cukrem a vanilkou.
2. Krém nechte v lednici ztuhnout, než ho použijete.
3. Nugátový krém
Pokud máte rádi oříškové chutě, tak tento krém si zamilujete. Nugátový krém se hodí do různých košíčků či můžete tímto krémem slepovat linecké cukroví. Uvidíte, že v lineckém si ho zamilujete.
Potřebné suroviny:
- 250 g nutelly (nebo jiného oříškového másla, kromě arašídového)
- 100g másla
Postup:
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu a pak je jen společně prošleháme. Šleháme suroviny do hladkého kompaktního krému. Hotovo a můžeme zdobit či lepit cukroví.
4. Čokoládový krém s rumem
Pro milovníky čokolády je tento krém pravým pokladem. Jemně hořká chuť čokolády v kombinaci s rumem je ideální pro plnění vánočních trubiček či košíčků.
Potřebné suroviny:
- 250 g másla (pokojové teploty)
- 160 g cukru moučka
- 25 g vanilkového pudinku
- 60 g nastrouhané čokolády
- 1 vaječný žloutek
- 125 ml mléka
- 1 lžíce rumu
Postup:
1. Mléko nalijeme do kastrůlku a vmícháme do něj pudink, za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Poté směs odstavíme a necháme vychladnout.
2. Změklé máslo vyšleháme v jiné míse spolu cukrem, rumem a žloutkem. K této směsi postupně přidáme vychlazený pudink, který do máslového základu vmícháme.
3. Na závěr vmícháme nastrouhanou čokoládu. Šleháme dokud není krém hladký.
5. Ořechový krém
Ořechový krém se hodí na lepení ořechů nebo na lepení čajového pečiva.
Potřebné suroviny:
- 125 ml mléka
- 25g vanilkového pudinku
- 130 g moučkového cukru
- 140 g másla (pokojové teploty)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 6 lžic mletých vlašských ořechů (nebo lískových)
Postup:
1. V kastrůlku smícháme mléko s pudinkem, mícháme na plotně, dokud směs neztuhne. Poté necháme vychladnout.
2. Mezitím ušleháme máslo s cukry do jemného krému a postupně přidáváme pudinkovou směs. Šleháme dokud není hladká a kompaktní krém. Poté zašleháme namleté ořechy.
3. Hotovo a můžeme plnit nebo lepit cukroví.
6. Kávový krém
Kávový krém k čokoládovému cukroví, které se pak lepí kávovým krémem.
Potřebné suroviny:
- 250 g másla (pokojové teploty)
- 150 g cukru moučka
- 125 ml studené silné kávy
- 25 g vanilkového pudinku
Postup:
1. Kávu s pudinkem svaříme na kaši. Kaši necháme vychladnout.
2. Mezitím vyšleháme máslo s cukrem a postupně přidáváme kávovou kaši. Vše šleháme dokud nemáme krásný lesklý krém.
7. Karamelový krém s ořechy
Tento krém přináší nezaměnitelnou chuť karamelu a oříšků, které dodají vašemu cukroví rafinovanost. Plněné ořechy nebo trubičky s tímto krémem jsou bezkonkurenční.
Potřebné suroviny:
- 100 g másla (pokojové teploty)
- 100 g cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 g mletých lískových oříšků
Postup:
1. Cukr necháme zkaramelizovat na pánvi a zalijeme ho smetanou. Takto vše mícháme, dokud se karamel nerozpustí. Poté necháme vychladnout.
2. Vyšleháme máslo a postupně do něj přidáváme karamelovou směs. Na závěr vmícháme mleté oříšky.
8. Citrónový krém
Citrónový krém je osvěžující volbou, která dodá vašemu cukroví svěžest a lehkost. Skvěle se hodí k čajovému pečivu nebo lineckému.
Potřebné suroviny:
- 150 g másla (pokojové teploty)
- 100 g moučkového cukru
- Šťáva a kůra z jednoho citrónu
Postup:
1. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme citrónovou šťávu a kůru a vše dobře promícháme.
2. Hotovo a můžeme krémem plnit či lepit curkoví.
9. Kokosový krém
Kokosový krém je výborný na slepení kokosové, ořechového, čokoládového nebo vanilkového cukroví.
Potřebné suroviny:
- 115 g másla (pokojové teploty)
- 80 g cukru moučky
- 85 g nastrouhaného kokosu
- 3 lžíce rumu (lze vynechat)
Postup:
Máslo vyšleháme s cukrem, kokosu a rumem. Šleháme tak dlouho dokud nemáme hladký krém.
10. Pomerančový krém
Pomerančový krém je vhodný pro labužníky a kdo si chce udělat netradiční vánoční cukroví. Krém se hodí na plnění košíčků, trubiček či na lepení lineckého cukroví.
Potřebné suroviny:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- Šťáva a kůra z jednoho pomeranče
Máslo vyšleháme s cukrem, pomerančovou šťávou a pomerančovou kůrou. Šleháme tak dlouho dokud nemáme hladký krém.
Další recepty a tipy na krémy:
- Bílkovo-máslový krém
- Žloutkový krém
- Bílkový krém
- Čokoládová ganache
- Recept na Lemon Curd – citrónový krém