Dobrý domácí chléb, to je víc než jen pečivo – je to vůně vzpomínek třeba na babičku, která nám jej krájela na „housátka“, je to hřejivý pocit domova a poctivá chuť, která nemůže omrzet. Upéct si jej sami znamená provonět si dům nezaměnitelným aroma a ponořit ruce do příjemné textury chlebového těsta. Vlastně je to taková domácí aromaterapie a ergoterapie.
Živý organismus jménem kvásek
V posledních letech zaznamenává velký comeback pečení ze živého kvásku. Co to ale přesně je? Jde o směs mouky a vody, která přirozeně kvasí, tudíž chlebu přináší objem, chuť i vůni. Protože jde o fermentovanou surovinu, obsahuje prospěšné bakterie a kvasinky, jež přispívají ke zdravějšímu trávení a nižšímu glykemickému indexu výsledného pečiva. Rozumíme ale tomu, že ne každý si na kvásek troufne. S klasickým droždím též neuděláte chybu, dokonce ani když sáhnete po jeho sušené variantě.
Ingredience, které budete potřebovat
- Hladká mouka – 500 g;
- Žitný kvásek (případně droždí) – 5–10 g;
- Sůl – 1,5 čajové lžičky;
- Voda o pokojové teplotě – 370 ml.
Postup na přípravu chleba
- Vodu pokojové teploty smíchejte s droždím (je potřeba, aby se rozpustilo).
- Mouku prosejte a promíchejte se solí.
- Do vody smíchané s droždím přidejte osolenou mouku.
- Těsto můžete vypracovat rukama.
- Mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo, aby těsto vykynulo.
- Doba kynutí: 2 hodiny.
- Nemáte-li formu na chléb, postačí vám obyčejný pekáč, hrnec nebo dortová forma.
- Nádobu vymažte tukem a vysypte moukou.
- Pracovní plochu nebo vál posypte trochou mouky, rozložte těsto a rozválejte ho.
- Vnější okraje složte ke středu do tvaru psaníčka (obálky).
- Těsto vložte do formy, a to tak, že sklad bude dole.
- Přikryjte potravinářskou folií nebo čistou utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout, opět na teplém místě.
- Mezitím si předehřejte troubu na 230–250 °C.
- Na dno trouby umístěte nádobu s vodou.
- Pečte přikryté 30 minut, poté sejměte a pečte dalších 15 minut.
- Hotový chléb vyklopte na mřížku, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.
- Tip: Aby povrch pečiva nepřeschl, utěrku, kterou jej budete při chladnutí přikrývat, lehce navlhčete (například rozprašovačem).

Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení

Pšenično žitný chléb snadno krok za krokem
Zdroj: Autorský text, Healthline