Dobrý domácí chléb, to je víc než jen pečivo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je to vůně vzpomínek třeba na babičku, která nám jej krájela na „housátka“, je to hřejivý pocit domova a poctivá chuť, která nemůže omrzet. Upéct si jej sami znamená provonět si dům nezaměnitelným aroma a ponořit ruce do příjemné textury chlebového těsta. Vlastně je to taková domácí aromaterapie a ergoterapie.

Živý organismus jménem kvásek 

V posledních letech zaznamenává velký comeback pečení ze živého kvásku. Co to ale přesně je? Jde o směs mouky a vody, která přirozeně kvasí, tudíž chlebu přináší objem, chuť i vůni. Protože jde o fermentovanou surovinu, obsahuje prospěšné bakterie a kvasinky, jež přispívají ke zdravějšímu trávení a nižšímu glykemickému indexu výsledného pečiva. Rozumíme ale tomu, že ne každý si na kvásek troufne. S klasickým droždím též neuděláte chybu, dokonce ani když sáhnete po jeho sušené variantě.

Obrázek k receptu: Vůně a chuť jako z řemeslné pekárny: Nejlepší domácí chléb bez hnětení!
Foto: Uživatel Spurekar/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Vůně a chuť jako z řemeslné pekárny: Nejlepší domácí chléb bez hnětení!

Ingredience, které budete potřebovat

  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Žitný kvásek (případně droždí) –⁠⁠⁠⁠ 5–10 g;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1,5 čajové lžičky;
  • Voda o pokojové teplotě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 370 ml.

Postup na přípravu chleba

  • Vodu pokojové teploty smíchejte s droždím (je potřeba, aby se rozpustilo).
  • Mouku prosejte a promíchejte se solí.
  • Do vody smíchané s droždím přidejte osolenou mouku.
  • Těsto můžete vypracovat rukama.
  • Mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo, aby těsto vykynulo.
  • Doba kynutí: 2 hodiny.
  • Nemáte-li formu na chléb, postačí vám obyčejný pekáč, hrnec nebo dortová forma.
  • Nádobu vymažte tukem a vysypte moukou.
  • Pracovní plochu nebo vál posypte trochou mouky, rozložte těsto a rozválejte ho.
  • Vnější okraje složte ke středu do tvaru psaníčka (obálky).
  • Těsto vložte do formy, a to tak, že sklad bude dole.
  • Přikryjte potravinářskou folií nebo čistou utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout, opět na teplém místě.
  • Mezitím si předehřejte troubu na 230–250 °C.
  • Na dno trouby umístěte nádobu s vodou.
  • Pečte přikryté 30 minut, poté sejměte a pečte dalších 15 minut.
  • Hotový chléb vyklopte na mřížku, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.
  • Tip: Aby povrch pečiva nepřeschl, utěrku, kterou jej budete při chladnutí přikrývat, lehce navlhčete (například rozprašovačem).
Obrázek receptu na Domácí kváskový chléb - návrat k tradici a poctivému pečení

Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení

Obrázek receptu na obyčejný pšenično žitný chléb.

Pšenično žitný chléb snadno krok za krokem

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest