Bramborový salát je stálicí slavnostních tabulí, nejen české, ale celé středoevropské kuchyně. U nás jej považujeme za krále štědrovečerní večeře. Základ tvoří vařené brambory kombinované s majonézou, okurkami, vejci a dalšími přísadami podle rodinných tradic. Do základního receptu patří i cibule, kterou ale někdo nesnese, proto si dnes ukážeme, že to jde i bez ní (vyzkoušeli jsme osobně). Bramborový salát má kořeny už v 19. století a pravděpodobně byl inspirován salátem Olivier, původně luxusním pokrmem s drahými surovinami, jako byly lanýže nebo kaviár. Český bramborový salát se od něj liší svou jednoduchostí a přizpůsobením dostupnosti surovin. Také proto už dávno není jen pokrmem slavnostním.
Výživová hodnota a zdravější variace
Klasikou rodinných obědů u maminky prostě je salát a řízek! Také už se vám sbíhají sliny? Povězme si něco o výživové hodnotě oblíbeného jídla. Z tohoto hlediska poskytuje bramborový salát komplexní sacharidy z brambor, zdravé tuky z rostlinného oleje nebo majonézy, ale také vyšší obsah kalorií a tuku, zejména pokud se připravuje s klasickou majonézou. Existují však odlehčené varianty s jogurtem nebo kefírem. Lidé s citlivým žaludkem by měli být opatrní v případě cibule nebo kyselých okurek, které mohou dráždit trávení. Chcete-li veganskou verzi, můžete použít rostlinnou majonézu a veganský salám nebo tofu místo vajec. Ani vyznavači nízkosacharidového stravování se salátu nemusí zcela vzdát, jen už pak nebude bramborový, ale například květákový, celerový nebo kedlubnový.
Ingredience pro přípravu bramborového salátu
- Vejce – 5 ks;
- Brambory – 1 až 1,2 kg;
- Konzervovaný hrášek s baby karotkou – 2 malé konzervy (nebo 1 velká);
- Středně velké nakládané okurky – 8 až 9 ks;
- Pepř a sůl – dle chuti;
- Plnotučná hořčice – 1 lžička;
- Majonéza – dle chuti.
Postup přípravy
- Vejce uvařte natvrdo (10 minut).
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky (tip: práci vám usnadní kráječ).
- Z konzerv slijte zvlášť do misky nálev, hrášek s baby karotkou přidejte k bramborám. Karotku nakrájejte na kolečka.
- Sladkokyselé okurky nakrájejte na kostičky.
- Salát osolte a opepřete.
- Přilijte trochu zcezeného láku z okurek, promíchejte.
- Přisypte na kostičky nakrájená vejce (lze použít kráječ).
- Přidejte hořčici a majonézu.
- Dobře promíchejte, případně dochuťte.
- Nechte v chladu rozležet, nejlépe do druhého dne.

Bramborový salát podle německé receptury: Pikantnější s hrubozrnnou hořčicí

Lehký bramborový salát s červenou cibulkou
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedia