Bramborový salát je stálicí slavnostních tabulí, nejen české, ale celé středoevropské kuchyně. U nás jej považujeme za krále štědrovečerní večeře. Základ tvoří vařené brambory kombinované s majonézou, okurkami, vejci a dalšími přísadami podle rodinných tradic. Do základního receptu patří i cibule, kterou ale někdo nesnese, proto si dnes ukážeme, že to jde i bez ní (vyzkoušeli jsme osobně). Bramborový salát má kořeny už v 19. století a pravděpodobně byl inspirován salátem Olivier, původně luxusním pokrmem s drahými surovinami, jako byly lanýže nebo kaviár. Český bramborový salát se od něj liší svou jednoduchostí a přizpůsobením dostupnosti surovin. Také proto už dávno není jen pokrmem slavnostním.

Výživová hodnota a zdravější variace

Klasikou rodinných obědů u maminky prostě je salát a řízek! Také už se vám sbíhají sliny? Povězme si něco o výživové hodnotě oblíbeného jídla. Z tohoto hlediska poskytuje bramborový salát komplexní sacharidy z brambor, zdravé tuky z rostlinného oleje nebo majonézy, ale také vyšší obsah kalorií a tuku, zejména pokud se připravuje s klasickou majonézou. Existují však odlehčené varianty s jogurtem nebo kefírem. Lidé s citlivým žaludkem by měli být opatrní v případě cibule nebo kyselých okurek, které mohou dráždit trávení. Chcete-li veganskou verzi, můžete použít rostlinnou majonézu a veganský salám nebo tofu místo vajec. Ani vyznavači nízkosacharidového stravování se salátu nemusí zcela vzdát, jen už pak nebude bramborový, ale například květákový, celerový nebo kedlubnový.

Obrázek k receptu: Lahodná česká klasika i pro ty, kteří nesnesou cibuli: Bramborový salát
Foto: YouTube / Elliina chutná kuchyně , Recept na: Lahodná česká klasika i pro ty, kteří nesnesou cibuli: Bramborový salát

Ingredience pro přípravu bramborového salátu

  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 5 ks;
  • Brambory –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 až 1,2 kg;
  • Konzervovaný hrášek s baby karotkou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 malé konzervy (nebo 1 velká);
  • Středně velké nakládané okurky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 8 až 9 ks;
  • Pepř a sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Plnotučná hořčice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti.

Postup přípravy

  • Vejce uvařte natvrdo (10 minut).
  • Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky (tip: práci vám usnadní kráječ).
  • Z konzerv slijte zvlášť do misky nálev, hrášek s baby karotkou přidejte k bramborám. Karotku nakrájejte na kolečka.
  • Sladkokyselé okurky nakrájejte na kostičky.
  • Salát osolte a opepřete.
  • Přilijte trochu zcezeného láku z okurek, promíchejte.
  • Přisypte na kostičky nakrájená vejce (lze použít kráječ).
  • Přidejte hořčici a majonézu.
  • Dobře promíchejte, případně dochuťte.
  • Nechte v chladu rozležet, nejlépe do druhého dne.
Obrázek receptu na německý bramborový salát.

Bramborový salát podle německé receptury: Pikantnější s hrubozrnnou hořčicí

Recept na Lehký bramborový salát s červenou cibulkou

Lehký bramborový salát s červenou cibulkou

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedia

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest