Německý jablkový koláč vypadá na první pohled velmi jednoduše a přestože není příliš složitý, je potřeba dbát na několik detailů. Jeho typickým znakem jsou krásně vějířovitě nakrojené půlky jablek. Ty se při pečení lehce rozevřou, zkaramelizují a vytvoří tak efektní vzor připomínající šupiny nebo ozdobné listy. Tento koláč vychází z klasického receptu, který si oblíbily generace hospodyněk v Německu, zejména v oblastech Bavorska a Porýní. Nutno podotknout, že způsob přípravy jablek je velmi estetický a zároveň také praktický.
Směs třtinového cukru a mleté skořice je přesně ten druh dochucení, který od takovéhoto dezertu očekáváme. Když se během pečení tato směs rozpouští a začíná karamelizovat na povrchu jablek, provoní celou kuchyni typickou vůní podzimu.
Recept na tradiční německý jablkový koláč
Délka pečení v troubě 40 – 50 minut.
Ingredience pro přípravu
- 250 g hladké mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 150 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 100 g změklého másla
- 150 ml mléka
- strouhanka na vysypání formy
- 8 středně velkých jablek
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
Postup přípravy německého jablečného koláče
1. V míse promícháme změklé máslo, vejce, cukr a mléko
2. Mouku přesejeme, smícháme s kypřícím práškem a přidáme do mísy.
3. Dobře promícháme a vypracujeme polotuhé těsto.
4. Formu na koláč nebo dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
5. Těsto rozetřeme rovnoměrně do formy a poté si jablka oloupeme a zbavíme jadřinců.
6. Dále jablka rozkrojíme na půlky a každou půlku nakrájíme tak, že nedokrojíme do konce, aby jablko drželo pohromadě. Vlastně uděláme zářezy, tak, aby se jablko nerozpadlo.
7. Vyskládáme jablka na těsto a lehce vmáčkneme do těsta.
8. Posypeme skořicí a třtinovým cukrem.
9. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 – 50 minut dozlatova.

Královský jablečný koláč: Dezert hodný královského stolu – jednoduchý na přípravu, božský na chuť
Tip na závěr
Pokud koláč chcete servírovat jako dezert pro návštěvu, doporučujeme k němu přidat lžičku zakysané smetany nebo kopeček vanilkové zmrzliny. Tato kombinace osvěží a zvýrazní chuť karamelizovaných jablek.

Snadný jablečný koláč na plech – pokud máte jablka a málo času
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI