Německý jablkový koláč vypadá na první pohled velmi jednoduše a přestože není příliš složitý, je potřeba dbát na několik detailů. Jeho typickým znakem jsou krásně vějířovitě nakrojené půlky jablek. Ty se při pečení lehce rozevřou, zkaramelizují a vytvoří tak efektní vzor připomínající šupiny nebo ozdobné listy. Tento koláč vychází z klasického receptu, který si oblíbily generace hospodyněk v Německu, zejména v oblastech Bavorska a Porýní. Nutno podotknout, že způsob přípravy jablek je velmi estetický a zároveň také praktický.

Směs třtinového cukru a mleté skořice je přesně ten druh dochucení, který od takovéhoto dezertu očekáváme. Když se během pečení tato směs rozpouští a začíná karamelizovat na povrchu jablek, provoní celou kuchyni typickou vůní podzimu.

Recept na tradiční německý jablkový koláč

Délka pečení v troubě 40 – 50 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g změklého másla
  • 150 ml mléka
  • strouhanka na vysypání formy
  • 8 středně velkých jablek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup přípravy německého jablečného koláče

1. V míse promícháme změklé máslo, vejce, cukr a mléko

2. Mouku přesejeme, smícháme s kypřícím práškem a přidáme do mísy.

3. Dobře promícháme a vypracujeme polotuhé těsto.

4. Formu na koláč nebo dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

5. Těsto rozetřeme rovnoměrně do formy a poté si jablka oloupeme a zbavíme jadřinců.

6. Dále jablka rozkrojíme na půlky a každou půlku nakrájíme tak, že nedokrojíme do konce, aby jablko drželo pohromadě. Vlastně uděláme zářezy, tak, aby se jablko nerozpadlo.

7. Vyskládáme jablka na těsto a lehce vmáčkneme do těsta.

8. Posypeme skořicí a třtinovým cukrem.

9. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 – 50 minut dozlatova.

Obrázek receptu na Královský jablečný koláč - dezert hodný královského stolu - jednoduchý na přípravu, božský na chuť

Královský jablečný koláč: Dezert hodný královského stolu – jednoduchý na přípravu, božský na chuť

Německý jablkový koláč.
Foto: freepik.com, Německý jablkový koláč.

Tip na závěr

Pokud koláč chcete servírovat jako dezert pro návštěvu, doporučujeme k němu přidat lžičku zakysané smetany nebo kopeček vanilkové zmrzliny. Tato kombinace osvěží a zvýrazní chuť karamelizovaných jablek.

Recept na jablečný koláč, který připravíte velmi rychle

Snadný jablečný koláč na plech – pokud máte jablka a málo času

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest