Snadné a nenáročné jídlo našeho dětství. Sice se připravovalo trochu složitěji, ale jak vidíme, když to celé vyzkoušíme, že jej lze připravit i rychle a jednoduše, bez velkých příprav a ztráty času. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem a sypané dozlatova restovanou cibulí jsou symbolem syté venkovské kuchyně. Jídlo z prostých surovin, ale dokonale sladěných chutí jako brambory, voňavé uzené maso a křupavá cibule navrch, to je prostě tradice.
Když se v kuchyni rozvoní vařené uzené a na pánvi zasyčí cibulka, vůně se line nejen domem, ale i k sousedům. Tento pokrm nepotřebuje žádné složitosti ani parádu, je skvělý sám o sobě, máme -li hrnec, vařečku a trochu času. No a samozřejmě ty jednoduché suroviny. Když je knedlík nadýchaný a voňavý, uzené masíčko doma uvařené hezky do měkka a křupavá zlatavá cibulka, pokrm nemá chybu a uspokojí i ty největší jedlíky.
Recept na bramborové knedlíky plněné uzeným a sypané zlatou cibulkou
Ingredience potřebné na přípravu 4 porcí nenáročných a rychlých bramborových knedlíků
- 800 g vařených brambor (oloupaných a klasicky uvařených, jakou přílohu)
- 250 – 300 g krupice nebo hrubé mouky (dle savosti brambor)
- 1 vejce
- sůl
- vařené uzené maso na kostičky (koleno, plec, krkovice – dle chuti)
- 2-3 větší cibule
- 2 lžíce sádla
- trochu soli
Postup přípravy knedlíků
1. Brambory oloupeme a uvaříme jako na přílohu, scedíme a necháme vychladnout.
2. Uzené maso uvaříme doměkka, vychladíme a nakrájíme na malé kostičky nebo umeleme. s

3.Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, vejcem a solí.
4. Vypracujeme pevné ale poddajné, nelepivé těsto, z kterého vyválíme na válec.
5. Ten rozkrájíme na kousky, které můžeme roztlačit pomocí skleničky, na placky.

6. Ty plníme vychlazeným uzeným masem a dobře zabalíme, aby nám náplň při vaření nevytekla.
7. Knedlíky vkládáme do osolené vařící vody, plamen po dosažení varu ztlumíme a vaříme cca 10 minut, než vyplavou navrch. V polovině vaření je jemně podebereme vařečkou, aby se nám nepřilepily ke dnu.
8. Na pánvi rozehřejeme sádlo, na kterém restujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zkaramelizování.
9. Hotové knedlíky vyndáme děrovanou naběračkou, necháme okapat a přelijeme cibulku s tukem.
Nejlepší přílohou je kysané zelí, které výborně ladí s uzeným. Kdo chce může přidat syrové, nebo si jej připravit jako dušené.
Tradiční domácí bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cuketovým zelím