Tyto nepečené jahodové řezy představují dokonalé letní osvěžení, které zvládne připravit opravdu každý. Kombinace jemné krémové náplně z tvarohu, smetany a jogurtu, sladkých piškotů a čerstvých jahod je korunována vrstvou strouhaného kokosu, který dodá dezertu exotický nádech a příjemnou texturu. Je to ideální volba, když potřebujete rychlý a lehký dezert, který nepotřebuje troubu, ale chutí se vyrovná složitějším dortům. Příprava je tak jednoduchá, že si ji můžete užít i s dětmi.

Osobně miluji recepty, které jsou maximálně nenáročné na čas a složitost, ale výsledek vypadá a chutná naprosto skvěle. Tyto řezy do této kategorie naprosto spadají. Je to ideální pohoštění na grilovací párty nebo jen tak k odpolední kávě. Díky tomu, že je nutné je nechat zatuhnout v lednici, se dají připravit s velkým předstihem, což Vám v den podávání ušetří spoustu práce. Můj tip zní: Abyste zajistili, že řezy půjdou po ztuhnutí snadno vyndat z plechu a krájet, použijte na vymazání pekáče místo samotného másla a kokosu pečící papír, který přesahuje okraje – usnadní to manipulaci.

Recept na nepečené kokosovo-jahodové řezy

Tento recept je koncipován tak, aby se hodil na standardní plech. Celková délka přípravy je krátká a nevyžaduje pečení (hurá!).

  • Příprava ingrediencí a směsi: 15 minut
  • Skládání řezů: 10 minut
  • Tuhnutí v lednici: minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc pro nejlepší výsledek)
  • Počet porcí: 12 až 15 kusů

Ingredience k přípravě nepečených jahodových řezů

  • 2 vaničky jemného tvarohu
  • 2 kelímky zakysané smetany (15% nebo 20%)
  • 500 g bílého jogurtu (nejlépe hustého typu)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Cukr moučka dle chuti (cca 3 až 6 lžic)
  • 300 g cukrářských piškotů
  • 500 g čerstvých jahod (nebo mražených)
  • máslo na vymazání plechu
  • strouhaný kokos na vysypání plechu a posypání

Postup při přípravě kokosovo-jahodových řezů

1. Nejprve si připravte plech nebo pekáč, který důkladně vymažte máslem a následně rovnoměrně vysypte strouhaným kokosem, aby se dezert nepřilepil. Nebo použijte pečicí papír, jako já.

2. Dále si opatrně vyskládejte na dno plechu jednu vrstvu cukrářských piškotů, která by měla pokrýt celou plochu a vytvořit tak spodní základnu celého dezertu.

Obrázek k receptu na jahodové řezy
Foto: Cooky.cz, recept na jahodové řezy

3. V samostatné míse smíchejte dvě vaničky tvarohu, dva kelímky zakysané smetany a 500 gramů bílého jogurtu dohromady s jedním vanilkovým cukrem a přidejte cukr moučku podle vlastní chuti, dokud nebude krém dostatečně sladký.

4. Nyní polovinu této nadýchané směsi rovnoměrně nalijte na piškotovou vrstvu v pekáči, přičemž dbejte na to, aby se krém dostal i do menších mezer.

5. Na krém úhledně rozložte nakrájené jahody, které jste předtím pečlivě očistili a nakrájeli na plátky, tak, aby pokryly většinu krému.

Obrázek k receptu na jahodové řezy
Foto: Cooky.cz, recept na jahodové řezy

6. Poté pečlivě poklaďte na jahody druhou vrstvu cukrářských piškotů, aby se zpevnil celý dezert.

7. Nakonec zbylou polovinu krémové směsi rovnoměrně rozetřete na druhou piškotovou vrstvu, aby byl celý dezert krásně zalitý.

Obrázek k receptu na jahodové řezy
Foto: Cooky.cz, recept na jahodové řezy

8. Celý dezert štědře a rovnoměrně posypte strouhaným kokosem a okamžitě vložte do lednice, kde by měl tuhnout nejméně 4 hodiny, aby se krém zpevnil a piškoty nasákly vlhkost.

Obrázek receptu na jahodovo-piškotové řezy.

Jahodovo-piškotové řezy se smetanovým krémem: Lehký moučník, o který se doma vždycky strhne bitva dřív

Tipy redakce:

  • Náhrada piškotů: Místo cukrářských piškotů můžete použít například dětské sušenky nebo máslové sušenky, které nadrtíte a smícháte s rozpuštěným máslem pro vytvoření pevného spodního korpusu.
  • Osvěžující citrusový nádech: Přidejte do krémové směsi čerstvě nastrouhanou kůru z jednoho citronu a jednu lžíci jeho šťávy, krém bude chuťově vyváženější a svěžejší.
  • Vylepšení zahuštění: Pro rychlejší a pevnější ztuhnutí krému, zvláště pokud používáte řidší jogurt, přidejte do směsi jeden balíček ztužovače šlehačky nebo želatinový ztužovač.
  • Další ovoce: Vrstvu jahod můžete doplnit nebo úplně nahradit jiným sezónním ovocem, například malinamiborůvkami nebo broskvemi, a vytvořit tak různé chuťové varianty.
  • Krájení pro dokonalost: Před krájením na jednotlivé řezy nechte dezert opravdu důkladně ztuhnout v lednici, minimálně po dobu 4 hodin, abyste dosáhli čistých a úhledných řezů.
Obrázek receptu na jahodové míša řezy.

Jahodové míša řezy: Svěží zákusek pro celou rodinu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest