Nepečený dort, ve kterém se snoubí zakysaná smetana s čerstvými jahodami, vedle toho kopeček pravé šlehačky a k tomu dobrá káva. Nic víc v létě ke štěstí a odpolední sváče nepotřebuji. Dort milují i naše děti, protože jahody patří k jejich nejoblíbenějšímu ovoci. A že jich na zahradě máme! Když se nám zdají samotné už moc obyčejné, tento dortík vždy přijde k chuti. Také ho dělám, když čekáme v létě návštěvu. Musí to být ale návštěva, o které vím předem, protože tento nepečený dort má ležet přes noc v lednici, aby piškoty nasákly vlhkost.
Aby zakysaná smetana s tvarohem lépe ztuhla, přidávám do nich práškovou želatinu. K jahodám navrch někdy přidám borůvky, když jsou zrovna po ruce. Aby se dort nepřilepil na dno a stěny formy, vykládám ji pečicím papírem, anebo ji vymažu máslem a vysypu kokosem, tím získám navíc příjemný chuťový a estetický doplněk. Dort celkově vypadá moc hezky, červené jahody kontrastují s bílým krémem. Jeho příprava je navíc velmi nenáročná a mohou vám pomáhat i děti. T zručnější to pod vaší taktovkou zvládnou i samy.
Recept na nepečený dort se zakysanou smetanou a jahodami
Doba přípravy: 40 minut + tuhnutí v lednici
Co potřebujeme
- 7 × 200 g zakysaná smetana (celkem 1 400 g)
- 250 g vaničkový tvaroh
- 4 balíčky vanilkového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru (podle chuti lze upravit)
- 1 sáček želatiny v prášku (cca 20 g)
- 1 balení kulatých piškotů (cca 150–200 g)
- 500–600 g čerstvých jahod
- 1 balíček červené dortové želatiny (na zalití navrch)
- 1 kelímek smetany ke šlehání 33% (250–300 ml)
Postup přípravy nepečeného dortu se zakysanou smetanou a jahodami
1. V míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh, vanilkový cukr a podle potřeby také moučkový cukr.
2. Přidáme práškovou želatinu, díky které směs lépe ztuhne a drží tvar.
3. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme strouhaným kokosem.
4. Vrstvíme následovně: piškoty – krém – jahody. Vytvoříme dvě nebo tři patra, podle toho, jak to vyjde.
5. Navrch patří krém a jahody. Vršek dortu polijeme hotovou želatinou, kterou předem připravíme podle návodu.
6. Dort necháme ztuhnout v lednici nejlépe přes noc. Minimálně potřebuje odpočívat šest hodin, aby krém dobře ztuhnul.
7. Podávám s kopečkem čerstvě vyšlehané šlehačky.
Co ještě přidat do dortu
- Pokud preferujete čokoládové krémy před světlými, můžete do zakysané smetany přidat rozpuštěnou čokoládu nebo dvě lžičky kvalitního kakaa. V takovém případě dochuťte větším množstvím moučkového cukru.
- Do dortu se vedle jahod hodí také jiné ovoce, například banán, mango nebo různé lesní ovoce. Kombinujte podle toho, co máte rádi a co najdete v lednici nebo na zahrádce.
Sněžné řezy z piškotového těsta a zakysané smetany: lehký a svěží zákusek, který zvládnete překvapivě snadno
Jahodový dort bez smetany a želatiny: Svěží zákusek s přírodní chutí, který zvládne každý
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková