Nepečený dort, ve kterém se snoubí zakysaná smetana s čerstvými jahodami, vedle toho kopeček pravé šlehačky a k tomu dobrá káva. Nic víc v létě ke štěstí a odpolední sváče nepotřebuji. Dort milují i naše děti, protože jahody patří k jejich nejoblíbenějšímu ovoci. A že jich na zahradě máme! Když se nám zdají samotné už moc obyčejné, tento dortík vždy přijde k chuti. Také ho dělám, když čekáme v létě návštěvu. Musí to být ale návštěva, o které vím předem, protože tento nepečený dort má ležet přes noc v lednici, aby piškoty nasákly vlhkost.

Aby zakysaná smetana s tvarohem lépe ztuhla, přidávám do nich práškovou želatinu. K jahodám navrch někdy přidám borůvky, když jsou zrovna po ruce. Aby se dort nepřilepil na dno a stěny formy, vykládám ji pečicím papírem, anebo ji vymažu máslem a vysypu kokosem, tím získám navíc příjemný chuťový a estetický doplněk. Dort celkově vypadá moc hezky, červené jahody kontrastují s bílým krémem. Jeho příprava je navíc velmi nenáročná a mohou vám pomáhat i děti. T zručnější to pod vaší taktovkou zvládnou i samy.

Recept na nepečený dort se zakysanou smetanou a jahodami

Doba přípravy: 40 minut + tuhnutí v lednici

Co potřebujeme

  • 7 × 200 g zakysaná smetana (celkem 1 400 g)
  • 250 g vaničkový tvaroh
  • 4 balíčky vanilkového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru (podle chuti lze upravit)
  • 1 sáček želatiny v prášku (cca 20 g)
  • 1 balení kulatých piškotů (cca 150–200 g)
  • 500–600 g čerstvých jahod
  • 1 balíček červené dortové želatiny (na zalití navrch)
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 33% (250–300 ml)

Postup přípravy nepečeného dortu se zakysanou smetanou a jahodami

1. V míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh, vanilkový cukr a podle potřeby také moučkový cukr.

2. Přidáme práškovou želatinu, díky které směs lépe ztuhne a drží tvar.

3. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme strouhaným kokosem.

4. Vrstvíme následovně: piškoty – krém – jahody. Vytvoříme dvě nebo tři patra, podle toho, jak to vyjde.

5. Navrch patří krém a jahody. Vršek dortu polijeme hotovou želatinou, kterou předem připravíme podle návodu.

6. Dort necháme ztuhnout v lednici nejlépe přes noc. Minimálně potřebuje odpočívat šest hodin, aby krém dobře ztuhnul.

7. Podávám s kopečkem čerstvě vyšlehané šlehačky.

Co ještě přidat do dortu

  • Pokud preferujete čokoládové krémy před světlými, můžete do zakysané smetany přidat rozpuštěnou čokoládu nebo dvě lžičky kvalitního kakaa. V takovém případě dochuťte větším množstvím moučkového cukru.
  • Do dortu se vedle jahod hodí také jiné ovoce, například banán, mango nebo různé lesní ovoce. Kombinujte podle toho, co máte rádi a co najdete v lednici nebo na zahrádce.
Obrázek k receptu na sněžné řezy

Sněžné řezy z piškotového těsta a zakysané smetany: lehký a svěží zákusek, který zvládnete překvapivě snadno

Obrázek receptu na Studený jahodový dort, bez krému a bez želatiny, perfektní recept, který musíte vyzkoušet

Jahodový dort bez smetany a želatiny: Svěží zákusek s přírodní chutí, který zvládne každý

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest