Receptů na nepečené koláče není nikdy dost, ale trouba se nám někdy pouštět nechce. Někdy to není ani žádoucí, obzvlášť pokud má dorazit nečekaná návštěva nebo jsou venku tropické teploty. Dnes si představíme tento obdivuhodný a velmi jednoduchý koláč.
Základ už tradičně tvoří sušenky, od máslových, přes kakaové, až po ořechové. Hlavní chuťové profily budou tvořit meruňky a třešňová marmeláda. Díky této ovocné kombinaci získáme osvěžující dezert, který je výtečný nejen k odpolední kávě. Tento harmonický celek doplňují pražené vlašské ořechy, které dodávají koláči příjemnou zemitou chuť. Tento nepečený koláč skvěle vypadá, protože třešňová marmeláda vytváří v krému krásnou růžovou barvu.
Recept na koláč s meruňkami a třešňovou marmeládou, na který nepotřebujete troubu: Rychlý, osvěžující a chutný
Ingredience pro přípravu korpusu:
- 150 g sušenek
- 100 g másla
- 200 g pražených vlašských ořechů
Ingredience na přípravu růžového krému:
- 250 g zakysané smetany
- 6 lžic třešňového džemu (nebo dle chuti)
- 1 balení dortového želé
Ingredience na přípravu oranžového krému:
- 150 g zakysané smetany
- 200 ml meruňkového nektaru
- 1 balení dortového želé
Postup přípravy
1. Sušenky si rozmixujeme společně s vlašskými ořechy a poté tuto směs smícháme s rozpuštěným máslem.
2. Homogenní směs utlačíme do dortové formy.
3. Pro první krém vyšleháme smetanu a zapracujeme do ní marmeládu.
4. Želé necháme hydratovat dle návodu na obalu a poté rozpustíme ve vodní lázni.
5. Rozpuštěné želé vmícháme do krému a následně se pustíme do druhého krému.
6. Zakysanou smetanu promícháme s meruňkovým nektarem a opět přidáme dortové želé připravené stejným způsobem jako v předchozím kroku.
7. Krémy naneseme na korpus a dáme na 2 hodiny do lednice.
8. Jakmile vše důkladně ztuhne, ozdobíme povrch koláče marmeládou a čerstvými meruňkami.
Různé chutě – různé variace
Nemáte meruňky? Nevadí! Můžete použít broskve, nektarinky, jahody nebo jakékoliv jiné sezónní ovoce. Marmeládu lze také vyměnit za jiný druh podle vaší preference. Třeba malinovou nebo jahodovou. Místo klasických máslových sušenek můžete použít ovesné nebo kakaové.
![Nepečený pomerančový dort s velkým množstvím pomerančové šťávy.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2025/01/pomo.jpg)