Kolik nepečených dortů už bylo vymyšleno? Dnes jich existuje nespočet – od tradičních s tvarohem a piškoty až po sofistikovanější verze s ovocnými šťávami a různými druhy krémů. Když jsme byli děti, pekl se jen jeden klasický nepečený dort – tvaroh, piškoty, trochu ovoce a želatina. Dnes si jich však můžeme dopřát mnohem více a tento pomerančový dort je jedním z těch nejzajímavějších. Už jen při přečtení receptu se sbíhají sliny – obsahuje totiž pořádnou dávku čisté pomerančové šťávy.

Tento nepečený dort má další výhodu – je lehký, obsahuje jen malé množství cukru a je tak skvělý i pro menší děti, kterým sladké příliš často dávat nechceme. Kolik pomerančů budete potřebovat na to množství šťávy? Pravděpodobně dost! Tak se raději předem zásobte, aby vám nechyběly a nemuseli jste improvizovat a mohli si vychutnat plnou chuť tohoto skvělého dezertu.

Recept na Nepečený ovocný dort: velmi pomerančový, chuťově skvělý

Ingredience na přípravu nepečeného pomerančového dortu

(recept je určený pro formu o průměru 25 cm)

  • 200 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 350 ml smetana ke šlehání
  • 300 g dlouhých dětských piškotů
  • 200 ml mléka (na namáčení piškotů)
  • 300 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 polévková lžíce kukuřičného škrobu

Postup přípravy dortu

1. Do kastrolu dáme 200 ml šťávy, cukr a škrob a za stálého míchání uvaříme hustou ovocnou směs, kterou necháme vychladit.

2. Zhruba polovinu piškotů si rozpůlíme.

Polovinu piškot rozpůlíme.
Zdroj: ricette.dolcii, Polovinu piškot rozpůlíme.

3. Smetanu ke šlehání si vyšleháme na šlehačku, kterou smícháme s vychlazenou ovocnou směsí z lednice.

4. Rozpůlené piškoty namáčíme do mléka z obou stran a ukládáme do folií vystlané kulaté formy.

formu vyloženou folií obložíme půlkami piškot.
Původ: ricette.dolcii, Formu vyloženou folií obložíme půlkami piškotů.

5. Smetanovo ovocný krém nandáme do formy, poklademe ho celými v mléku namočenými piškoty a přebývající folií zabalíme. Necháme odpočívat v lednici cca 4 hodiny.

Do formy nandáme vychlazený krém a poklademe piškoty.
Zdroj: ricette.dolcii, Do formy nandáme vychlazený krém a poklademe piškoty.

6. Zatím si uvaříme druhý ovocný krém z 300 ml pomerančové šťávy, cukru a škrobu a pořádně jej vychladíme.

7. Dort vyndáme z lednice, rozbalíme, vyklopíme na talíř a odstraníme folii.

Vychlazený dort rozbalíme a vyklopíme na talíř.
Původ: ricette.dolcii, Vychlazený dort rozbalíme a vyklopíme na talíř.

8. Vychladlým pomerančovým krémem polijeme smetanovou náplň.

9. Strany dortu – piškoty – posypeme kokosem a dort ozdobíme lístkem zelené máty nebo podobné bylinky.

Tento dort je svěží, voňavý a opravdu krásně pomerančový. Je perfektní na zimní a podzimní oslavy a dětské párty.

Pozor, nenechávejte piškoty v mléku namočené, pouze z obou stran omočte a vytáhněte, jinak se vám rozpadnou.

Nepečený cheesecake s třešňovým kompotem a želatinou: dezert s původem v Řecku

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest