Tento lehký a jemný dezert určitě stojí za vyzkoušení, zejména když vám na zahradě dozrávají švestičky. Toto ovoce má několikanásobné využití a navíc je pokladem pro naše zdraví. Švestky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, napomáhají regulaci krevního tlaku, zlepšují hustotu kostí, mají nízký glykemický index a navíc podporují trávení a jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů.

Čerstvé švestky se hodí jak do smoothie, tak do salátů a k sýrům. Sušené jsou skvělou svačinkou do kapsy a povidla? To je kousek českého zlata, jen pozor na cukr! My doma švestky nejčastěji sušíme v sušičce, ale vařím i kompoty a peču švestkové koláče, zejména ty s mákem. No a dnes si připravíme zcela neobyčejný – švestkový cheesecake a sami se přesvědčíte, jak může být i ze švestek tento nepečený dezert vynikající.

Recept na nepečený švestkový cheesecake se skořicí

Ingrediencše potřebné přípravu tohoto Podzimního pohlazení

Korpus

  • 260 g sušenek (BE-BE anebo jiné)
  • 140 g rozpuštěného másla

Krém

  • 1 kg tvarohu
  • 3 lžičky švestkové essence
  • 40 g cukr moučky
  • 80 želatiny pro studené dezerty
  • 1,5 dcl vody

Top

  • 30 g želatiny
  • 1,5 dcl teplé vody
  • 800 g švestek bez pecek + 1,5 dcl vody + 40 g skořicového cukru

Postup přípravy švestkového cheesecaku

Hotový dort chladíme 5-6 hodin v lednici.
Foto: cooky.cz, Hotový dort chladíme 5-6 hodin v lednici.

1. Sušenky rozemeleme nebo rozmixujeme na jemný prášek a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs řádně promícháme a vsypeme do dortové formy o průměru 23 cm, napomoci lžičky nebo dna skleničky udusáme a formu vložíme na 10 minut do ledničky.

2. Želatinu pro studené dezerty smícháme s vodou a v misce smícháme tvaroh, moučkový cukr, švestkovou esence a želatinu. Tvarohovou směs prošleháme a rovnoměrně nandáme na vychlazený korpus. Okraje otřeme a dáme chladit do lednice minimálně na 20 minut.

3. Odpeckované švestky s vodou a skořicovým cukrem povaříme 10-15 minut (nesmí být rozvařené). Do uvařených švestek (musí nám pouštět šťávu) přidáme nakonec želatinu a věc promícháme.

4. Ještě horkou směs švestek se želatinou naběračkou naneseme na vychladlý korpus s krémem a dort necháme v lednici 5-6 hodin ztuhnout.

Toto je skvělá kombinace chutí tvarohu a švestek, která vás nadchne hned po prvním soustu.

Obrázek receptu na Zlatou neřest na lžičce: Nepečený cheesecake s Mascarpone, bílou čokoládou, vaječným likérem a banánem

Zlatá neřest na lžičce: Nepečený cheesecake s Mascarpone, bílou čokoládou, vaječným likérem a banánem

Obrázek receptu na brownies a cheesecake v jednom.

Brownies a cheesecake v jednom: Dokonalá kombinace

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest