Štědrý večer bez bramborového salátu si většina z nás neumí představit. Je to jídlo, které má zvláštní schopnost vyvolat emoce nebo na vzpomínky z dětství. Zajímavé je, že žádný neexistuje jako jediný správný. Přestože základ bývá podobný, brambory, kyselé okurky, vejce, cibule a nějaká krémová složka, konečný výsledek se může výrazně lišit dům od domu. Někde je salát jemný a krémový, jinde kyselkavější, někde hutný a sytý, jinde lehký a svěží.

Níže najdete šest různých variant. Od klasiky přes odlehčené a zdravější po takové, které se nebojí vystoupit z řady. Berte je jako inspiraci, ne dogma. Bramborový salát totiž není o přesném poměru, ale o chuti, na kterou jste zvyklí a o chuti, kterou si chcete vytvořit.

6 receptů na skvělý bramborový salát

1. Bramborový salát s lučinou

Bramborový salát s lučinou.
Foto: cooky.cz, Bramborový salát s lučinou

Ingredience pro přípravu lučinového salátu

  • 1,5 kg brambor uvařených ve slupce
  • 120 g smetanové lučiny
  • 500 g oloupené a uvařené mrkve
  • 3 uvařená vejce
  • 1 větší jablko
  • 150 g spařeného mraženého hrášku
  • 4 – 5 nakládaných okurek
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy lučinového salátu

1. Vychladnuté uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. Taktéž nakrájíme na kostičky mrkev, vajíčka a okurky.

3. V salátové míse spolu promícháme majonézu, hořčici, lučinu a dochutíme solí a pepřem.

4. Přidáme mrkev, brambory, vejce, hrášek, okurky a jablko.

2. Bramborový salát s houbami

Bramborový salát s houbami.
Foto: cooky.cz, Bramborový salát s houbami

Ingredience pro přípravu houbového bramborového salátu

  • 500 g salátových brambor
  • 300 g uzené slaniny
  • 400 g žampionů
  • 200 g nakládaných okurek
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 svazek jarní cibulky
  • trocha pažitky
  • sůl a pepř
  • francouzská hořčice
  • 100 g majonézy

Postup přípravy houbového bramborového salátu

1. Brambory neloupeme a zasyrova nakrájíme na silnější plátky, které uvaříme v osolené vodě.

2. Uvařené brambory scedíme a necháme vychladnout.

3. Okurky nakrájíme na půlkolečka, houby na plátky a jarní cibulku na drobné plátky.

4. Pažitku nasekáme nadrobno a slaninu nakrájíme na silnější kostičky.

5. Slaninu orestujeme dokřupava na pánvi a poté ji přidáme k bramborám.

6. Slijeme nadbytečný tuk a v pánvi necháme jen minimální množství. Na něm opečeme žampiony.

7. Vychladlé žampiony smícháme s bramborami, majonézou, hořčicí, okurkami, pažitkou a vše dobře promícháme.

8. Nakonec hotový salát osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou.

3. Vánoční bramborový salát šéfkuchaře Lukáše Holého

Bramborový salát šéfkuchaře Lukáše Holého.
Foto: cooky.cz, Bramborový salát šéfkuchaře Lukáše Holého

Ingredience pro přípravu bramborového salátu šéfkuchaře Holého

  • 1 kg brambor typu A (nebo Grenaille)
  • 1 malá najemno nasekaná bílá cibule
  • 1 malá najemno nasekaná červená cibule
  • 1 najemno nasekaný svazek jarní cibulky
  • 2 lžíce najemno nasekané pažitky
  • 200 g tučné zakysané smetany
  • 100 g uzené slaniny
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • sůl a pepř

Na pivní majonézu:

  • 3 žloutky
  • 1 lžička ostré hořčice
  • 50 ml černého piva
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 200 ml slunečnicového oleje
Recept na teplý vídeňský salát. Včetně postupu.

Salát s vídeňským šmrncem: Teplý bramborový salát z Rakouska s cibulí, hořčicí a vývarem

Postup přípravy bramborového salátu šéfkuchaře Holého

1. Na pivní majonézu tyčovým mixérem spojíme žloutky s hořčicí, pivem, citronem, kmínem a ochutíme solí a pepřem.

2. Poté přidáváme postupně olej a šleháme do konzistence majonézy.

3. Brambory pečlivě omyjeme pod studenou vodou, vložíme je do osolené vody, přidáme divoké koření a snítku rozmarýnu a uvaříme doměkka.

4. Poté je necháme vychladnout, případně oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Pokud použijeme drobné brambory typu Grenaille, slupku ponecháme a brambory jen rozpůlíme.

5. Všechny druhy cibule nakrájíme opravdu najemno, dáme si záležet na co nejjemnější struktuře.

6. Zakysanou smetanu osolíme, opepříme a důkladně ji promícháme s majonézou, aby vznikla hladká zálivka.

7. Uzenou slaninu nakrájíme na drobné kostičky, na rozpálené pánvi ji opečeme dozlatova, poté slijeme přebytečný tuk a necháme slaninu vychladnout.

8. Sýr nastrouháme nahrubo.

9. Všechny připravené suroviny vložíme do velké mísy a důkladně je promícháme se smetanovo-majonézovou zálivkou tak, aby se vše rovnoměrně spojilo.

10. Salát dochutíme solí a pepřem, se solí pracujeme opatrně, protože sýr dodá výraznou chuť sám o sobě.

11. Před podáváním můžeme salát ozdobit jemně krájenou červenou cibulí, nasekanou chilli papričkou bez semínek a čerstvou pažitkou.

4. Tradiční bramborový salát se šunkou či uzeným masem

Tradiční bramborový salát se šunkou či uzeným masem.
Foto: cooky.cz, Tradiční bramborový salát se šunkou či uzeným masem

Ingredience pro přípravu bramborového salátu se šunkou nebo uzeným

  • 1 kg předem uvařených brambor
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 100 – 200 g uvařené kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 3 – 4 sterilované okurky
  • 2 sterilované kapie
  • majonéza
  • 150 g vařeného uzeného masa nebo šunky

Postup přípravy tradičního bramborového salátu

1. Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme a spolu s uvařenou kořenovou zeleninou a vejci natvrdo je pomocí krájecího kolečka protlačíme do větší mísy.

2. Přisypeme najemno nakrájenou cibuli, drobné kostičky sterilovaných okurek a kapie a také nadrobno pokrájené uzené maso nebo šunkový salám.

3. Přidáme majonézu a vše důkladně promícháme, aby se jednotlivé suroviny rovnoměrně propojily.

4. Hotový salát uložíme do chladu a necháme ho odležet, aby se chutě hezky rozvinuly.

5. Poctivý bramborový salát s jablky

Bramborový salát s jablky.
Foto: cooky.cz, Bramborový salát s jablky

Ingredience pro přípravu bramborového salátu s jablky

  • 700 g brambor uvařených ve slupce
  • 1 – 2 citrony
  • 150 g celeru uvařeného v osolené a okyselené vodě
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 250 g jablek
  • sůl a pepř
  • 1 – 2 lžíce konzervovaného křenu
  • 200 g majonézy nebo zakysané smetany
  • mrkev na ozdobu
Berlínský bramborový salát s řízkem z krkovice

Lehký berlínský bramborový salát bez majonézy a pořádný berlínský řízek

Postup přípravy tradičního bramborového salátu s jablky

1. Ještě teplé uvařené brambory oloupeme, vložíme do mísy a promícháme je s na jemno nakrájeným celerem.

2. Osolíme, opepříme, zakápneme částí citronové šťávy a necháme směs zcela vychladnout.

3. K vychladlému základu přidáme na kousky nakrájená jablka, zbytek citronové šťávy a nasekanou petrželku, vše pečlivě promícháme.

4. Nakonec salát spojíme majonézou nebo smetanou rozmíchanou s křenem a znovu důkladně promícháme, aby se chutě rovnoměrně propojily.

6. Bramborový salát podle šéfkuchaře Zdeňka Marcína

Bramborový salát podle šéfkuchaře Zdeňka Marcína.
Foto: cooky.cz, Bramborový salát podle šéfkuchaře Zdeňka Marcína

Ingredience pro přípravu tradičního bramborového salátu podle Zdeňka Marcína

  • 1 kg lojovitých brambor typu A
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • 160 g nakládaných okurek
  • 1 velká mrkev
  • 75 g celeru
  • 75 g petržele
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžíce hořčice
  • 1/2 cibule
  • sůl a pepř
Obrázek receptu na Vánoční řízek s bramborovým salátem, klasika, která nikdy nezklame a bez které Vánoce nejsou Vánoce

Vánoční řízek s bramborovým salátem. Dvojka, která nikdy nezklame a bez které to nejsou ty pravé Vánoce

Postup přípravy tradičního bramborového salátu podle Zdeňka Marcína

1. Brambory uvaříme ve slupce a ještě vlažné je oloupeme.

2. Očištěnou kořenovou zeleninu zvlášť uvaříme doměkka a necháme ji zcela vychladnout.

3. Vychladlé brambory i zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a přesuneme do velké mísy.

4. Přidáme na malé kostičky pokrájené okurky, majonézu a hořčici, lehce osolíme, opepříme a základ promícháme.

5. Vmícháme dvě lžíce okurkového láku a přisypeme najemno nakrájenou cibuli.

6. Směs znovu promícháme a nakonec opatrně zapracujeme na kostičky nakrájená vejce.

7. Salát dochutíme solí a pepřem podle potřeby a uložíme ho alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc, do chladu, aby se chutě krásně propojily.

Závěr

Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, vždy si zaručeně pochutnáte. Každá má něco do sebe a rozhodně ser nebojte experimentovat či doladit chutě podle sebe. Koneckonců je nejdůležitější to, aby vše opravdu chutnalo!

Obrázek receptu na Karbanátky s lehkým bramborovým salátem - tradice, která voní Vánocemi i obyčejným nedělním obědem

Karbanátky s tím nejlepším bramborovým salátem – tak, jak chutná hlavně nám. Každý má ten svůj nejlepší, a právě tenhle oběd voní Vánocemi i obyčejnou nedělí

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest