Štědrý večer bez bramborového salátu si většina z nás neumí představit. Je to jídlo, které má zvláštní schopnost vyvolat emoce nebo na vzpomínky z dětství. Zajímavé je, že žádný neexistuje jako jediný správný. Přestože základ bývá podobný, brambory, kyselé okurky, vejce, cibule a nějaká krémová složka, konečný výsledek se může výrazně lišit dům od domu. Někde je salát jemný a krémový, jinde kyselkavější, někde hutný a sytý, jinde lehký a svěží.
Níže najdete šest různých variant. Od klasiky přes odlehčené a zdravější po takové, které se nebojí vystoupit z řady. Berte je jako inspiraci, ne dogma. Bramborový salát totiž není o přesném poměru, ale o chuti, na kterou jste zvyklí a o chuti, kterou si chcete vytvořit.
6 receptů na skvělý bramborový salát
1. Bramborový salát s lučinou

Ingredience pro přípravu lučinového salátu
- 1,5 kg brambor uvařených ve slupce
- 120 g smetanové lučiny
- 500 g oloupené a uvařené mrkve
- 3 uvařená vejce
- 1 větší jablko
- 150 g spařeného mraženého hrášku
- 4 – 5 nakládaných okurek
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce majonézy
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy lučinového salátu
1. Vychladnuté uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Taktéž nakrájíme na kostičky mrkev, vajíčka a okurky.
3. V salátové míse spolu promícháme majonézu, hořčici, lučinu a dochutíme solí a pepřem.
4. Přidáme mrkev, brambory, vejce, hrášek, okurky a jablko.
2. Bramborový salát s houbami

Ingredience pro přípravu houbového bramborového salátu
- 500 g salátových brambor
- 300 g uzené slaniny
- 400 g žampionů
- 200 g nakládaných okurek
- 1 lžíce majoránky
- 1 svazek jarní cibulky
- trocha pažitky
- sůl a pepř
- francouzská hořčice
- 100 g majonézy
Postup přípravy houbového bramborového salátu
1. Brambory neloupeme a zasyrova nakrájíme na silnější plátky, které uvaříme v osolené vodě.
2. Uvařené brambory scedíme a necháme vychladnout.
3. Okurky nakrájíme na půlkolečka, houby na plátky a jarní cibulku na drobné plátky.
4. Pažitku nasekáme nadrobno a slaninu nakrájíme na silnější kostičky.
5. Slaninu orestujeme dokřupava na pánvi a poté ji přidáme k bramborám.
6. Slijeme nadbytečný tuk a v pánvi necháme jen minimální množství. Na něm opečeme žampiony.
7. Vychladlé žampiony smícháme s bramborami, majonézou, hořčicí, okurkami, pažitkou a vše dobře promícháme.
8. Nakonec hotový salát osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou.
3. Vánoční bramborový salát šéfkuchaře Lukáše Holého

Ingredience pro přípravu bramborového salátu šéfkuchaře Holého
- 1 kg brambor typu A (nebo Grenaille)
- 1 malá najemno nasekaná bílá cibule
- 1 malá najemno nasekaná červená cibule
- 1 najemno nasekaný svazek jarní cibulky
- 2 lžíce najemno nasekané pažitky
- 200 g tučné zakysané smetany
- 100 g uzené slaniny
- 100 g sýra s modrou plísní
- 3 kuličky nového koření
- 2 listy bobkového listu
- 1 větvička čerstvého rozmarýnu
- sůl a pepř
Na pivní majonézu:
- 3 žloutky
- 1 lžička ostré hořčice
- 50 ml černého piva
- kůra a šťáva z 1 citronu
- drcený kmín
- sůl a pepř
- 200 ml slunečnicového oleje
Salát s vídeňským šmrncem: Teplý bramborový salát z Rakouska s cibulí, hořčicí a vývarem
Postup přípravy bramborového salátu šéfkuchaře Holého
1. Na pivní majonézu tyčovým mixérem spojíme žloutky s hořčicí, pivem, citronem, kmínem a ochutíme solí a pepřem.
2. Poté přidáváme postupně olej a šleháme do konzistence majonézy.
3. Brambory pečlivě omyjeme pod studenou vodou, vložíme je do osolené vody, přidáme divoké koření a snítku rozmarýnu a uvaříme doměkka.
4. Poté je necháme vychladnout, případně oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Pokud použijeme drobné brambory typu Grenaille, slupku ponecháme a brambory jen rozpůlíme.
5. Všechny druhy cibule nakrájíme opravdu najemno, dáme si záležet na co nejjemnější struktuře.
6. Zakysanou smetanu osolíme, opepříme a důkladně ji promícháme s majonézou, aby vznikla hladká zálivka.
7. Uzenou slaninu nakrájíme na drobné kostičky, na rozpálené pánvi ji opečeme dozlatova, poté slijeme přebytečný tuk a necháme slaninu vychladnout.
8. Sýr nastrouháme nahrubo.
9. Všechny připravené suroviny vložíme do velké mísy a důkladně je promícháme se smetanovo-majonézovou zálivkou tak, aby se vše rovnoměrně spojilo.
10. Salát dochutíme solí a pepřem, se solí pracujeme opatrně, protože sýr dodá výraznou chuť sám o sobě.
11. Před podáváním můžeme salát ozdobit jemně krájenou červenou cibulí, nasekanou chilli papričkou bez semínek a čerstvou pažitkou.
4. Tradiční bramborový salát se šunkou či uzeným masem

Ingredience pro přípravu bramborového salátu se šunkou nebo uzeným
- 1 kg předem uvařených brambor
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 100 – 200 g uvařené kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 3 – 4 sterilované okurky
- 2 sterilované kapie
- majonéza
- 150 g vařeného uzeného masa nebo šunky
Postup přípravy tradičního bramborového salátu
1. Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme a spolu s uvařenou kořenovou zeleninou a vejci natvrdo je pomocí krájecího kolečka protlačíme do větší mísy.
2. Přisypeme najemno nakrájenou cibuli, drobné kostičky sterilovaných okurek a kapie a také nadrobno pokrájené uzené maso nebo šunkový salám.
3. Přidáme majonézu a vše důkladně promícháme, aby se jednotlivé suroviny rovnoměrně propojily.
4. Hotový salát uložíme do chladu a necháme ho odležet, aby se chutě hezky rozvinuly.
5. Poctivý bramborový salát s jablky

Ingredience pro přípravu bramborového salátu s jablky
- 700 g brambor uvařených ve slupce
- 1 – 2 citrony
- 150 g celeru uvařeného v osolené a okyselené vodě
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 250 g jablek
- sůl a pepř
- 1 – 2 lžíce konzervovaného křenu
- 200 g majonézy nebo zakysané smetany
- mrkev na ozdobu
Lehký berlínský bramborový salát bez majonézy a pořádný berlínský řízek
Postup přípravy tradičního bramborového salátu s jablky
1. Ještě teplé uvařené brambory oloupeme, vložíme do mísy a promícháme je s na jemno nakrájeným celerem.
2. Osolíme, opepříme, zakápneme částí citronové šťávy a necháme směs zcela vychladnout.
3. K vychladlému základu přidáme na kousky nakrájená jablka, zbytek citronové šťávy a nasekanou petrželku, vše pečlivě promícháme.
4. Nakonec salát spojíme majonézou nebo smetanou rozmíchanou s křenem a znovu důkladně promícháme, aby se chutě rovnoměrně propojily.
6. Bramborový salát podle šéfkuchaře Zdeňka Marcína

Ingredience pro přípravu tradičního bramborového salátu podle Zdeňka Marcína
- 1 kg lojovitých brambor typu A
- 4 vejce uvařené natvrdo
- 160 g nakládaných okurek
- 1 velká mrkev
- 75 g celeru
- 75 g petržele
- 6 lžic majonézy
- 2 lžíce hořčice
- 1/2 cibule
- sůl a pepř
Vánoční řízek s bramborovým salátem. Dvojka, která nikdy nezklame a bez které to nejsou ty pravé Vánoce
Postup přípravy tradičního bramborového salátu podle Zdeňka Marcína
1. Brambory uvaříme ve slupce a ještě vlažné je oloupeme.
2. Očištěnou kořenovou zeleninu zvlášť uvaříme doměkka a necháme ji zcela vychladnout.
3. Vychladlé brambory i zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a přesuneme do velké mísy.
4. Přidáme na malé kostičky pokrájené okurky, majonézu a hořčici, lehce osolíme, opepříme a základ promícháme.
5. Vmícháme dvě lžíce okurkového láku a přisypeme najemno nakrájenou cibuli.
6. Směs znovu promícháme a nakonec opatrně zapracujeme na kostičky nakrájená vejce.
7. Salát dochutíme solí a pepřem podle potřeby a uložíme ho alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc, do chladu, aby se chutě krásně propojily.
Závěr
Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, vždy si zaručeně pochutnáte. Každá má něco do sebe a rozhodně ser nebojte experimentovat či doladit chutě podle sebe. Koneckonců je nejdůležitější to, aby vše opravdu chutnalo!