Tento recept využíváme doma hlavně na snídaně, kdy chceme připravit snídani z vajíček, ale zároveň to nemusí být zrovna klasika jako volské oko nebo míchaná vajíčka. Omeletový toast je taková víkendová, rychlá a jednoduchá snídaně z pánve.
Na omeletě je obecně zajímavé to, že se dá pokaždé připravit jinak. Když si zapečeme na pánvičce rovnou i toast nebo chleba, nemusíme řešit následně pečivo – vše máme v jednom. Pokud máte rádi kombinaci chleba, sýru, šunky a něčeho zeleného, například jarní cibulky, tento recept je právě pro Vás. Do toastu s omeletou se dají přidávat i další ingredience, jako jsou například rajčata nakrájená na plátky. Čas od času přidáváme do vajíčkové směsi i červenou papriku nakrájenou na kostičky. Ta celý omeletový sendvič provoní a hezky křupe.
Celá příprava tohoto omeletového sendviče Vám zabere zhruba 5 minut. Je velmi výživný a dostatečně zasytí. Dá se připravit i jako rychlá večeře. Na naši základní verzi budete potřebovat toasty, plátky sýra – mohou být plátky taveného či normálního sýra, vejce, máslo a na dochucení kečup nebo jinou omáčku.
Recept na omeletový toast
Potřebné vybavení
- Pánev
- sporák
Suroviny
- 1 ks toastu (velký toast, rozkrojený na půl)
- 1 ks plátku taveného sýra (plátek sýra může být jakýkoliv dle vaší preference. Tavený sýr se ovšem rychle rozpustí do toastu.)
- 2 ks vajec
- máslo
- sůl a pepř
- kečup nebo jiná omáčka
- jarní cibulka nebo jiná zelenina (dle vlastních preferencí)
Postup
- Rozkrojíme si toast a plátek sýra na půlku a necháme stranou
- V misce metličkou rozkvrdláme vejce se špetkou soli a pepře
- Rozehřejeme pánev a na pánvi rozpustíme malou kostičku másla
- Nalijeme do pánve vajíčkovou směs a rozprostřeme po celé ploše pánve
- Do směsi položíme půlky toastů a ihned toasty otočíme
- Jakmile nám celá směs začíná tuhnout a stává se z ní omeleta, otočíme omeletu i s tousty
- Na omeletu položíme rozpůlené plátky taveného sýra a necháme lehce rozpustit
- Začneme skládat omeletu ze všech stran na toast a vždy lehce přitlačíme na toast, aby vše drželo tvar
- Lehce potřeme kečupem nebo oblíbenou omáčkou a půlky toastů otočíme na sebe. Vznikne nám tak “vajíčkový sendvič” neboli omeleta v toustu.
Poznámky
- veškeré ingredience na vaječný sendvič si předem připravte, abyste je měli po ruce. Pak už nebude čas :-), vaření zabere jen 5 minut.
- pokud nemáte zrovna doma toastový chléb, použijte jakýkoliv jiný
- můžeme přidat šunku, klobásu, slaninu, vepřovou panenku
- dochutit můžeme i hořčicí či jakoukoliv oblíbenou omáčkou
- můžeme přidat cibuli, houby, rajčata, čerstvý kopr…