Chtěli by jste recept na těsto, které pouze večer zamísíte, uložíte do lednice a o vic se nestaráte? A po 12 či dokonce až 18 hodinách jej vytáhnete z lednice, těsto je nakynuté, vy jej propracujete a můžete rovnou tvarovat co se vám zamane? Tak právě tento recept je takovým kouzlem a vy jej máte možnost vyzkoušet.
Toto těsto, které sní, zatím co vy spíte je vhodné například na housky, loupáky, šneky, nebo jednoduchý sladký koláč. Některá kynutá těsta potřebují teplo, některá pouze čas a klid. Toto těsto kyne pomalu a skrytě a ráno vás pak přivítá připravené stát se čímkoliv, na co dostanete k snídani chuť.
Recept na noční těsto na sladké pečivo ke snídani – štrůdl, koláče, buchty
Ingredience potřebné na přípravu Nočního těsta z lednice
- 300 ml kefíru
- 3 lžíce cukru
- půl lžičky soli
- 10 g droždí
- 150 ml oleje
- 520 g hladké mouky
Postup výroby nočního těsta na pečivo ke snídani
1. V kefíru s cukrem rozmícháme droždí.
2. Přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto.
3. Uložíme do zavíratelného boxu nebo misky s víkem a vložíme do lednice.
4. Těsto necháme v lednici kynout 12 – 18 hodin.
5. Po vytažení necháme půl hodinky v pokojové teplotě a můžeme tvarovat, co se nám líbí. Těsto je příjemně tvárné a nelepí se na ruce.
6. Po vytvoření žádaného pečiva toto necháme ještě cca 20 minut na plechu a pečeme v troubě .
Tip na závěr
Chcete li těsto na pizzu nebo slaný chléb, vynechte cukr a přidejte bylinky nebo olivový olej.

Voňavé koláčky rumáčky: Kynuté mini koláčky plněné sladkým tvarohem nebo povidly

Kynuté sádlovky s bohatou náplní a drobenkou: Koláčky, které budete chtít jíst pořád
pozn.: částečně upraveno AI