Klasické české buchty všichni známe. Kynuté těsto plněné například povidly, tvarohem nebo mákem. Co se ale stane, když je trochu zmenšíme a naplníme oblíbenou Nutellou? Získáme neuvěřitelně rozkošné malé buchtičky, jejich každé sousto v nás zanechá sladkou euforii. S Nutellou, známou čokoládovo-oříškovou náplní, je prostě všechno hned lepší a aktuálně má na trhu mezi sladkými pomazánkami tak silnou pozici, že vše ostatní je hluboko pod ní.

Když ale upečete tyto buchtičky v takto malém provedení, Nutella vás nezruinuje. Navíc když je naservírujete precizně na talíř, můžou sloužit jako dezert uprostřed stolu pro hosty. A ještě takový tip! Neříkejte hostům, co je v buchtičkách a sledujte pouze jejich výraz při prvním soustu!

Recept na nutellové mini buchtičky

Délka pečení v troubě cca 15 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 400 g prosáté hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 80 g majonézy
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 200 ml vlažného mléka
  • Nuttela na náplň
  • máslo na potření buchtiček a vytření pekáčku
  • vejce na potření buchtiček
  • rum a máslo na potření

Postup přípravy

Obrázek receptu na nutellové mini buchtičky.
Foto: Romana Rubášová, Recept na nutellové mini buchtičky.

1. Droždí rozdrobíme, smícháme s krupicovým cukrem a až se rozpustí, přilijeme trošku vlažného mléka a necháme 10 minut pod utěrkou.

2. Do robotu s hnětacím hákem vsypeme mouku, sůl, cukr, citronovou kůru a promícháme.

3. Poté vlijeme kvásek, žloutky, mléko, majonézu a máslo a vypracujeme těsto.

4. Lehce poprášíme moukou a necháme hodinu kynout na teplém místě.

5. Vyklopíme na mírně pomoučený vál, lžičkou nabíráme těsto a z každého kousku uděláme placičky, které naplníme Nutellou a zabalíme.

Obrázek receptu na Honzíkovy buchty-konečně ty pravé

Honzíkovy péřově nadýchané buchty – konečně ty pravé

Povidlové kynuté honzovské buchty

Kynuté buchty se švestkovými povidly

6. Po stranách potřeme buchtičky rozpuštěným vlažným máslem a vyskládáme do máslem vymazaného plechu.

7. Buchtičky vyskládáme těsně vedle sebe a necháme ještě 15 minut kynout.

8. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

9. Pečeme asi 15 minut dle velikosti buchtiček a poté potřeme rozehřátým máslem s rumem (pro děti samozřejmě bez rumu).

10. Vychladlé posypeme moučkovým cukrem.

Nejlepší jsou s šálkem hořké kávy.
Foto: Romana Rubášová, Nejlepší jsou s šálkem hořké kávy.

Zajímavosti o Nutelle

V dobách, když bylo kakao vzácné a o mnoho dražší než dnes, vymysleli italští cukráři „Gianduja“, neboli čokoládovou pomazánku s lískovými oříšky. Nutella je její vylepšená a moderní verze. Základem autentické chuti Nutelly jsou však lískové oříšky, které obsahují také zdravé tuky.

Firma Ferrero uvedla Nutellu na trh v roce 1964 jako inovativní pomazánku. Ta se během extrémně krátké doby rozšířila po celém světě.

Honzovy české kynuté buchty s makovou náplní

Tradiční Honzovky s mákem: České buchty s bohatou makovou náplní

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest