Klasické české buchty všichni známe. Kynuté těsto plněné například povidly, tvarohem nebo mákem. Co se ale stane, když je trochu zmenšíme a naplníme oblíbenou Nutellou? Získáme neuvěřitelně rozkošné malé buchtičky, jejich každé sousto v nás zanechá sladkou euforii. S Nutellou, známou čokoládovo-oříškovou náplní, je prostě všechno hned lepší a aktuálně má na trhu mezi sladkými pomazánkami tak silnou pozici, že vše ostatní je hluboko pod ní.
Když ale upečete tyto buchtičky v takto malém provedení, Nutella vás nezruinuje. Navíc když je naservírujete precizně na talíř, můžou sloužit jako dezert uprostřed stolu pro hosty. A ještě takový tip! Neříkejte hostům, co je v buchtičkách a sledujte pouze jejich výraz při prvním soustu!
Recept na nutellové mini buchtičky
Délka pečení v troubě cca 15 minut.
Ingredience pro přípravu
- 30 g čerstvého droždí
- 2 lžíce cukru
- 400 g prosáté hladké mouky
- 2 špetky soli
- 1 lžička citrónové kůry
- 1 vanilkový cukr
- 100 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 80 g majonézy
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 200 ml vlažného mléka
- Nuttela na náplň
- máslo na potření buchtiček a vytření pekáčku
- vejce na potření buchtiček
- rum a máslo na potření
Postup přípravy
1. Droždí rozdrobíme, smícháme s krupicovým cukrem a až se rozpustí, přilijeme trošku vlažného mléka a necháme 10 minut pod utěrkou.
2. Do robotu s hnětacím hákem vsypeme mouku, sůl, cukr, citronovou kůru a promícháme.
3. Poté vlijeme kvásek, žloutky, mléko, majonézu a máslo a vypracujeme těsto.
4. Lehce poprášíme moukou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
5. Vyklopíme na mírně pomoučený vál, lžičkou nabíráme těsto a z každého kousku uděláme placičky, které naplníme Nutellou a zabalíme.

Honzíkovy péřově nadýchané buchty – konečně ty pravé

Kynuté buchty se švestkovými povidly
6. Po stranách potřeme buchtičky rozpuštěným vlažným máslem a vyskládáme do máslem vymazaného plechu.
7. Buchtičky vyskládáme těsně vedle sebe a necháme ještě 15 minut kynout.
8. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.
9. Pečeme asi 15 minut dle velikosti buchtiček a poté potřeme rozehřátým máslem s rumem (pro děti samozřejmě bez rumu).
10. Vychladlé posypeme moučkovým cukrem.
Zajímavosti o Nutelle
V dobách, když bylo kakao vzácné a o mnoho dražší než dnes, vymysleli italští cukráři „Gianduja“, neboli čokoládovou pomazánku s lískovými oříšky. Nutella je její vylepšená a moderní verze. Základem autentické chuti Nutelly jsou však lískové oříšky, které obsahují také zdravé tuky.
Firma Ferrero uvedla Nutellu na trh v roce 1964 jako inovativní pomazánku. Ta se během extrémně krátké doby rozšířila po celém světě.

Tradiční Honzovky s mákem: České buchty s bohatou makovou náplní
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI