Bábovka se v českých zemích stala populární v 19. století, kdy se rozšířily speciální formy pro její pečení. Původně se připravovala hlavně o svátcích, protože vejce a máslo byly drahé suroviny dostupné jen středním a vyšším vrstvám.

Ořechy dodávají bábovce nejen bohatou chuť, ale také zajišťují její vláčnost. Obsahují zdravé tuky, které zabraňují vysychání těsta. Proto se ořechové bábovky tradičně považují za ty nejspolehlivější – téměř se nikdy nejsou suché.

Recept na vláčnou ořechovou bábovku

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek mletých ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • nahrubo nasekaná hořká čokoláda (asi 1/3 tabulky)
  • přiměřeně skořice, vanilky nebo vanilkového cukru
  • trochu rumu
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 0,5 hrnku oleje

Postup přípravy ořechové bábovky

Recept na ořechovou bábovku
Foto: cooky.cz, Ořechová bábovka, která se vždy povede
  1. Smíchejte suché suroviny – mouku prosejte, přidejte prášek do pečiva a zamíchejte.
  2. Přidejte tekuté – vejce, olej a všechny další ingredience podle chuti (rum apod.).
  3. Nalejte do vymazané a vysypané formy.
  4. Pečte asi 30 minut na 180 stupňů, dokud se bábovka nezačne odpojovat od okrajů formy.
  5. Nechte vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte.

Tipy redakce

  • Správná konzistence těsta: Těsto by mělo být hustší než na klasickou bábovku díky mletým ořechům. Pokud je příliš husté, přidejte trochu mléka.
  • Příprava formy: Formu důkladně vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Těsto pak lépe drží tvar a nevyteče.
  • Test propečení: Kromě vizuální kontroly zapíchněte do středu párátko – musí vyjít čisté bez surového těsta.
  • Uchování vláčnosti: Hotovou bábovku zabalte do utěrky nebo uložte do uzavřené dózy. Vydrží vláčná několik dní.
Obrázek k receptu řezy Himaláje

Řezy Himaláje: Dokonalá souhra kakaa a tvarohu

Obrázek receptu na dvoubarevnou bábovku Bětu.

Dvoubarevná bábovka Běta s kapkou rumu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest