Bábovka se v českých zemích stala populární v 19. století, kdy se rozšířily speciální formy pro její pečení. Původně se připravovala hlavně o svátcích, protože vejce a máslo byly drahé suroviny dostupné jen středním a vyšším vrstvám.
Ořechy dodávají bábovce nejen bohatou chuť, ale také zajišťují její vláčnost. Obsahují zdravé tuky, které zabraňují vysychání těsta. Proto se ořechové bábovky tradičně považují za ty nejspolehlivější – téměř se nikdy nejsou suché.
Recept na vláčnou ořechovou bábovku
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek mletých ořechů
- 1 prášek do pečiva
- nahrubo nasekaná hořká čokoláda (asi 1/3 tabulky)
- přiměřeně skořice, vanilky nebo vanilkového cukru
- trochu rumu
- 0,5 hrnku třtinového cukru
- 3 vejce
- 0,5 hrnku oleje
Postup přípravy ořechové bábovky
- Smíchejte suché suroviny – mouku prosejte, přidejte prášek do pečiva a zamíchejte.
- Přidejte tekuté – vejce, olej a všechny další ingredience podle chuti (rum apod.).
- Nalejte do vymazané a vysypané formy.
- Pečte asi 30 minut na 180 stupňů, dokud se bábovka nezačne odpojovat od okrajů formy.
- Nechte vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte.
Tipy redakce
- Správná konzistence těsta: Těsto by mělo být hustší než na klasickou bábovku díky mletým ořechům. Pokud je příliš husté, přidejte trochu mléka.
- Příprava formy: Formu důkladně vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Těsto pak lépe drží tvar a nevyteče.
- Test propečení: Kromě vizuální kontroly zapíchněte do středu párátko – musí vyjít čisté bez surového těsta.
- Uchování vláčnosti: Hotovou bábovku zabalte do utěrky nebo uložte do uzavřené dózy. Vydrží vláčná několik dní.

Řezy Himaláje: Dokonalá souhra kakaa a tvarohu
