5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tento ořechový zákusek s citrónovou bílkovou polevou je skvělou volbou pro každého, kdo má rád kombinaci sladkého a kyselého. Těsto je jednoduché na přípravu a doplněné vláčnou polevou z bílku a citronové šťávy. Ideální pro rodinné oslavy nebo rychlý víkendový dezert.

Vejce, žloutek, cukr a máslo vyšleháme do hladké směsi, přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao a mleté ořechy. Do těsta přidáme mléko pro vláčnost a pečeme v troubě při 180°C asi 15 minut. Mezitím si připravíme polevu z vyšlehaného bílku, moučkového cukru a citrónové šťávy. Horký korpus potřeme polevou a necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme zákusek do lednice a nakrájíme.

Ořechové řezy s jemnou polevou z bílků a citronové šťávy

Recept na ořechový řezy s bílkovo-citrónovou polevou

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 10 porcí
Jednoduchý a chutný ořechový zákusek s citrónovou polevou z bílků, ideální ke kávičce.

Potřebné vybavení

  • Šlehač
  • Pečící papír
  • Forma na pečení

Suroviny

Na těsto:

  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g másla nebo rostlinného tuku
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 ml mléka

Na bílkovou polevu:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy (nebo rumu)

Postup 

  • Připravíme vejce a žloutek, dáme je do mísy a přidáme 150 g moučkového cukru.
    Recept na Ořechové řezy s jemnou polevou z bílků a citronové šťávy

    Ořechové řezy s jemnou polevou z bílků a citronové šťávy

  • Vyšleháme do hladké směsi.
  • Poté přidáme rozpuštěné máslo, mleté ořechy, mouku a prášek do pečiva.
    Těsto

    Míchání ingrediencí na těsto

  • Promícháme a přilijeme 100 ml mléka, aby těsto bylo vláčné.
  • Připravíme formu 21×21 cm s pečicím papírem, těsto rovnoměrně rozprostřeme.
    Korpus

    Příprava ořechového korpusu

  • Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 15 minut.
  • Mezitím si připravíme polevu: vyšleháme bílek, přidáme moučkový cukr a citrónovou šťávu, vyšleháme do hladka.
  • Polevu rovnoměrně rozetřeme na ještě horký korpus a necháme vychladnout.
    Poleva

    Poleva na ořechové řezy

  • Po vychladnutí zákusek dáme na několik hodin do lednice, poté opatrně nakrájíme.
    Recept na Ořechové řezy s jemnou polevou z bílků a citronové šťávy

    Ořechové řezy s jemnou polevou z bílků a citronové šťávy

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 80 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bílková poleva, citronová šťáva, moučkový cukr, ořechové řezy, vlašské ořechy
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest