Tento ořechový zákusek s citrónovou bílkovou polevou je skvělou volbou pro každého, kdo má rád kombinaci sladkého a kyselého. Těsto je jednoduché na přípravu a doplněné vláčnou polevou z bílku a citronové šťávy. Ideální pro rodinné oslavy nebo rychlý víkendový dezert.
Vejce, žloutek, cukr a máslo vyšleháme do hladké směsi, přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao a mleté ořechy. Do těsta přidáme mléko pro vláčnost a pečeme v troubě při 180°C asi 15 minut. Mezitím si připravíme polevu z vyšlehaného bílku, moučkového cukru a citrónové šťávy. Horký korpus potřeme polevou a necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme zákusek do lednice a nakrájíme.
Recept na ořechový řezy s bílkovo-citrónovou polevou
Potřebné vybavení
- Šlehač
- Pečící papír
- Forma na pečení
Suroviny
Na těsto:
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 150 g moučkového cukru
- 50 g másla nebo rostlinného tuku
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 ml mléka
Na bílkovou polevu:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy (nebo rumu)
Postup
- Připravíme vejce a žloutek, dáme je do mísy a přidáme 150 g moučkového cukru.
Ořechové řezy s jemnou polevou z bílků a citronové šťávy
- Vyšleháme do hladké směsi.
- Poté přidáme rozpuštěné máslo, mleté ořechy, mouku a prášek do pečiva.
Míchání ingrediencí na těsto
- Promícháme a přilijeme 100 ml mléka, aby těsto bylo vláčné.
- Připravíme formu 21×21 cm s pečicím papírem, těsto rovnoměrně rozprostřeme.
Příprava ořechového korpusu
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 15 minut.
- Mezitím si připravíme polevu: vyšleháme bílek, přidáme moučkový cukr a citrónovou šťávu, vyšleháme do hladka.
- Polevu rovnoměrně rozetřeme na ještě horký korpus a necháme vychladnout.
Poleva na ořechové řezy
- Po vychladnutí zákusek dáme na několik hodin do lednice, poté opatrně nakrájíme.
Ořechové řezy s jemnou polevou z bílků a citronové šťávy