Tento sladký retro poklad patří mezi dezerty, které dříve nechyběly na žádné slavnostní tabuli, ať už to byla svatba, Vánoce, či nedělní posezení u kávy. Taky si na ně dobře pamatují, ořechů bylo u nás vždycky dost a mamka je pekla docela často. Je to vlastně dezert, který spojuje generace a předává se skrz generace až dodnes.
Dnes se k němu vracíme, protože má chuť domova, skvěle chutná jak samotný, tak se šálkem černé kávy. Když se sladkost žloutkové polevy propojí s hořkostí kávy a vytvoří tak vynikající kombinaci. Základem zákusku je jemný vláčný ořechový korpus z vlašských ořechů, politý sladkou a jemnou žloutkovou polevou, která vypadá krásně a navíc dezertu dodává ten správný šmrnc .
Recept na ořechové řezy se žloutkovou polevou
Ingredience potřebné na přípravu Sladkého doteku starých časů v podobě řezů
Těsto
- 6 bílků
- 280 g cukru krystal
- 220 g polohrubé mouky
- 140 g vlašských ořechů
- 250 g rostlinného tuku
- špetka soli
Poleva
- 6 žloutků
- 300 g cukru moučky
- 2 lžíce horké vody
Postup přípravy řezů
1. Bílky si oddělíme od žloutků a se špetkou soli z nich vyšleháme tuhý sníh.
2. Rostlinný tuk vyšleháme s cukrem do světlé pěny a zapracujeme mouku a ořechy.
3. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
4. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 15 minut dokud těsto nezezlátne.
5. Žloutky dáme do mísy, přidáme cukr a horkou vodu.
6. Nad párou šleháme ručně nebo šlehačem do doby než směs nezíská hustou krémovou konzistenci a nezačne lehce blednout.
7. Ještě teplou polevu rozetřeme na vychlazený korpus.
8. Řezy necháme dobře zatuhnout v chladu, nejlépe přes noc a krájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě, aby se poleva nelámala. Můžeme posypat jemně sekanými ořechy pro ozdobu.
Cukrářské rady pro hladkou a lesklou žloutkovou polevu
Žloutky se nesmí přehřívat, vody pod nimi má jen jemně probublávat. Musí se nepřetržitě šlehat, musí mít správnou hustotu – směs má být teplá, ale ne horká, musíme jí rychle rozetřít, řezy nechat vychladit při pokojové teplotě a až poté dát do lednice zatuhnout.

Ořechové řezy s bílkovou polevou

Tradiční Žloutkovo ořechové řezy – oříšková chuť s dokonalou polevou
pozn.: částečně upraveno AI