Tento sladký retro poklad patří mezi dezerty, které dříve nechyběly na žádné slavnostní tabuli, ať už to byla svatba, Vánoce, či nedělní posezení u kávy. Taky si na ně dobře pamatují, ořechů bylo u nás vždycky dost a mamka je pekla docela často. Je to vlastně dezert, který spojuje generace a předává se skrz generace až dodnes.

Dnes se k němu vracíme, protože má chuť domova, skvěle chutná jak samotný, tak se šálkem černé kávy. Když se sladkost žloutkové polevy propojí s hořkostí kávy a vytvoří tak vynikající kombinaci. Základem zákusku je jemný vláčný ořechový korpus z vlašských ořechů, politý sladkou a jemnou žloutkovou polevou, která vypadá krásně a navíc dezertu dodává ten správný šmrnc .

Recept na ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ingredience potřebné na přípravu Sladkého doteku starých časů v podobě řezů

Těsto

  • 6 bílků
  • 280 g cukru krystal
  • 220 g polohrubé mouky
  • 140 g vlašských ořechů
  • 250 g rostlinného tuku
  • špetka soli

Poleva

  • 6 žloutků
  • 300 g cukru moučky
  • 2 lžíce horké vody

Postup přípravy řezů

1. Bílky si oddělíme od žloutků a se špetkou soli z nich vyšleháme tuhý sníh.

2. Rostlinný tuk vyšleháme s cukrem do světlé pěny a zapracujeme mouku a ořechy.

3. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Foto: cooky.cz, Recept na Sladký dotek starých časů: Ořechové řezy se žloutkovou polevou

4. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 15 minut dokud těsto nezezlátne.

5. Žloutky dáme do mísy, přidáme cukr a horkou vodu.

6. Nad párou šleháme ručně nebo šlehačem do doby než směs nezíská hustou krémovou konzistenci a nezačne lehce blednout.

7. Ještě teplou polevu rozetřeme na vychlazený korpus.

8. Řezy necháme dobře zatuhnout v chladu, nejlépe přes noc a krájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě, aby se poleva nelámala. Můžeme posypat jemně sekanými ořechy pro ozdobu.

Cukrářské rady pro hladkou a lesklou žloutkovou polevu

Žloutky se nesmí přehřívat, vody pod nimi má jen jemně probublávat. Musí se nepřetržitě šlehat, musí mít správnou hustotu – směs má být teplá, ale ne horká, musíme jí rychle rozetřít, řezy nechat vychladit při pokojové teplotě a až poté dát do lednice zatuhnout.

Řezy

Ořechové řezy s bílkovou polevou

Žloutkové řezy

Tradiční Žloutkovo ořechové řezy – oříšková chuť s dokonalou polevou

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest