Tak toto je vynikající verze tradičního českého pokrmu, která obsahuje to nejlepší z české klasiky: šťavnaté hovězí, cibulový základ, pomalé dušení a do toho přináší zcela novou chuť ostrého, citronové svěžího a zahřívavého zázvoru. Zázvor dodává guláši energii a orientální nádech.
Klasický guláš původně pochází z Maďarska v originále “gulyás”. Na rozdíl od maďarské polévkové verze, která se vlastně dodnes zachovala i na Slovensku, se u nás usídlil jako husté, kořeněné jídlo z hovězího nebo vepřového masa, cibule a papriky. Zázvorový guláš však není historický recept, je to moderní variace kuchařů, kteří se snažili oživit klasiku nečekanou chutí.
Zázvor se svou výjimečnou chutí hodí omáček víc, než by jsme si mysleli. Ve spojení s chutí smažené cibule, papriky, česneku a chilli vznikne harmonie ostré i jemné chuti, která ale nepřebíjí maso, naopak zvýrazní jeho plnost.
Recept na orientální gulášek po česku
Ingredience potřebné na přípravu Hovězího guláše se zázvorem
- 6 ks cibule
- kousek sádla na restování cibule
- 50 g špeku
- 700 g hovězího masa (zadní kližka)
- 4 lžičky mletého zázvoru
- sůl dle chuti
- 1-2 lžíce hladké mouky na zahuštění
Postup přípravy guláše
1. C!ibuli nakrájíme drobně a restujeme na sádle za občasného drobného podívání vodou do světle hněda. Přidáme nadrobno nakrájený špek a restujeme spolu s cibulí.
2. Opět malinko podlijeme a přidáme na kostky nakrájené maso a dále restujeme.
3. Maso pustí šťávu, až se šťáva odpaří maso poprášíme zázvorem a moukou a za stálého míchání dále restujeme. Zalijeme vařící vodou a dusíme do měkka za občasného podlévání a zamíchání.
K tomuto pokrmu se hodí prakticky jakákoliv příloha, ale za mě je výborný každý guláš s chlebem a kolečky syrové cibule na povrchu. Podává se taky se lžičkou zakysané smetany a snímkem zelené petrželky.
Guláš je sice sytý, ale díky zázvoru nepůsobí těžce, protože zázvor napomáhá trávení.

Marinovaná pečená krkovice na asijský způsob: Šťavnatá hvězda letního menu z trouby nebo grilu

Výtečný perníkový závin: Voňavý perník, jak ho (možná) neznáte
pozn.: částečně upraveno AI