Protože jsme v Česku, bílé zelí netřeba představovat. Zřejmě již také dávno víte, že zdaleka nemusíme sahat jen po jeho teplé formě kombinované s kachnou a knedlíky (i když i to je velká laskomina!). Bílé zelí představuje přímo nutriční bombu, bylo by tedy hříchem nevyužívat jej v jeho přírodní podobě. Je skvělým zdrojem vlákniny, vitaminu C i K a antioxidantů, čímž přispívá mimo jiné ke snižování zánětů v těle. Pravidelnou konzumací čerstvého zelí podpoříte kardiovaskulární systém, protože některé jeho sloučeniny pomáhají snižovat krevní tlak a zlepšovat elasticitu cév. To vše navíc při nízkém obsahu kalorií, zato se schopností skvěle zasytit. Proto je zelí používáno i ve sportovním jídelníčku.
Když se chuť snoubí se zdravím: Zelí a tuňák
Kombinace zelí a tuňáka podporuje trávení, pomáhá zlepšovat imunitu a zároveň je cestou k regulaci hladiny cholesterolu. Obě suroviny jsou navíc nízkokalorické, což z nich činí skvělou součást lehkého jídelníčku nebo i redukčních diet. V naší zeměpisné šířce si ovšem nemůžeme zpravidla dopřát tuňáka čerstvého, a tak využíváme jeho konzervovanou podobu. Ta má výhodu v trvanlivosti, ale také ve snadné přípravě. Prostě vyklopíte konzervu. Vždy však vybírejte kvalitní výrobky, ideálně ve vlastní šťávě a samozřejmě s nízkým obsahem rtuti.
Ingredience:
- Bílé zelí – ¼ hlávky;
- Větší mrkev – 1 ks;
- Červená cibule – 1 ks;
- Konzervovaný tuňák – 1 plechovka;
- Kopr – hrst;
- Hořčice – 1 lžička;
- Citronová šťáva – z ½ citronu;
- Majonéza nebo hustý bílý jogurt – 150 g;
- olivový olej – 40 ml.
Postup přípravy:
- Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Tip: Můžete použít škrabku na zeleninu.
- Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte najemno.
- Všechnu zeleninu vložte do větší mísy.
- Tuňáka i s nálevem vyklopte k zelenině.
- Přidejte najemno nasekaný kopr.
- Ve vedlejší misce smíchejte hořčici s citronovou šťávou. Přidejte majonézu (nebo jogurt) a olivový olej.
- Dresink vlijte k zelenině.
- Promíchejte, až se všechny suroviny spojí.
- Do tohoto salátu již netřeba přidávat sůl, zajistí ji tuňák s nálevem.

Zapomeňte na konzervy z obchodu: Tohle poctivé zavařené maso vydrží měsíce a chutná skvěle

Líné zelné závitky s mletým masem připravené v troubě. Klasické karbanátky už doma neděláme. Hotové raz dva
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline