Protože jsme v Česku, bílé zelí netřeba představovat. Zřejmě již také dávno víte, že zdaleka nemusíme sahat jen po jeho teplé formě kombinované s kachnou a knedlíky (i když i to je velká laskomina!). Bílé zelí představuje přímo nutriční bombu, bylo by tedy hříchem nevyužívat jej v jeho přírodní podobě. Je skvělým zdrojem vlákniny, vitaminu C i K a antioxidantů, čímž přispívá mimo jiné ke snižování zánětů v těle. Pravidelnou konzumací čerstvého zelí podpoříte kardiovaskulární systém, protože některé jeho sloučeniny pomáhají snižovat krevní tlak a zlepšovat elasticitu cév. To vše navíc při nízkém obsahu kalorií, zato se schopností skvěle zasytit. Proto je zelí používáno i ve sportovním jídelníčku.

Když se chuť snoubí se zdravím: Zelí a tuňák

Kombinace zelí a tuňáka podporuje trávení, pomáhá zlepšovat imunitu a zároveň je cestou k regulaci hladiny cholesterolu. Obě suroviny jsou navíc nízkokalorické, což z nich činí skvělou součást lehkého jídelníčku nebo i redukčních diet. V naší zeměpisné šířce si ovšem nemůžeme zpravidla dopřát tuňáka čerstvého, a tak využíváme jeho konzervovanou podobu. Ta má výhodu v trvanlivosti, ale také ve snadné přípravě. Prostě vyklopíte konzervu. Vždy však vybírejte kvalitní výrobky, ideálně ve vlastní šťávě a samozřejmě s nízkým obsahem rtuti.

Ingredience:

  • Bílé zelí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ¼ hlávky;
  • Větší mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Červená cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Konzervovaný tuňák –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 plechovka;
  • Kopr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hrst;
  • Hořčice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Citronová šťáva –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ z ½ citronu;
  • Majonéza nebo hustý bílý jogurt – 150 g;
  • ⁠⁠⁠⁠olivový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 ml.
Obrázek k receptu: Osvěžení nejen pro dny letní: Lehký salát se zelím a tuňákem
Foto: YouTube/Rychle a chutně, Recept na: Osvěžení nejen pro dny letní: Lehký salát se zelím a tuňákem

Postup přípravy:

  • Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Tip: Můžete použít škrabku na zeleninu.
  • Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte najemno.
  • Všechnu zeleninu vložte do větší mísy.
  • Tuňáka i s nálevem vyklopte k zelenině.
  • Přidejte najemno nasekaný kopr.
  • Ve vedlejší misce smíchejte hořčici s citronovou šťávou. Přidejte majonézu (nebo jogurt) a olivový olej.
  • Dresink vlijte k zelenině.
  • Promíchejte, až se všechny suroviny spojí.
  • Do tohoto salátu již netřeba přidávat sůl, zajistí ji tuňák s nálevem.
Obrázek k receptu: Nejen na dovolenou: Voňavé zavařené maso a zelné placičky

Zapomeňte na konzervy z obchodu: Tohle poctivé zavařené maso vydrží měsíce a chutná skvěle

Obrázek k receptu: Jídlo pro líné kuchaře: Zelné závitky s mletým masem a smetanovou omáčkou

Líné zelné závitky s mletým masem připravené v troubě. Klasické karbanátky už doma neděláme. Hotové raz dva

Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest