Smetanový sýr (například žervé, v originále psáno gervais) je svěží, jemný a lehce nakyslý. Hodí se pro slanou i sladkou kuchyni. Vyrábí se z pasterizovaného mléka a smetany, čímž získává typickou hladkou texturu a plnou chuť bez přehnaného množství tuku. Skvěle se maže na pečivo, vynikající je i v kombinaci s čerstvými bylinkami, zeleninou nebo ovocem. Neobsahuje tolik aditiv jako jiné druhy sýrů, a pokud sáhneme po kvalitním výrobku, získáme v něm přírodní a dobře stravitelný produkt.

Neuvěřitelně lahodný letní moučník s ovocem a žervé

Neuvěřitelně lahodný, přitom překvapivě jednoduchý. Takový je koláč, na nějž vám přinášíme recept. Zamilujete si jej od prvního sousta. Spojuje v sobě jemné těsto, krém ze zmíněného smetanového sýra a svěžest ovoce. A protože jej lze připravit z dostupných surovin, hodí se opravdu pro každého. Příprava vám nezabere mnoho času ani sil, hodí se i pro začátečníky. Výsledek vás „dostane“, koláč je vláčný, nadýchaný a voňavý. Oceníte jej obzvlášť v létě. Sezónní ovoce zkombinované se smetanovým sýrem je jako stvořené pro slunné dny.

Ingredience na neuvěřitelně jednoduchý koláč který skvěle vypadá a ještě lépe chutná

  • Vejce – 3 ks;
  • Cukr krystal – 180 g;
  • Vanilkový cukr – 1 lžička;
  • Mléko – 200 ml;
  • Rostlinný olej – 200 ml;
  • Hladká mouka – 370 g;
  • Kypřicí prášek – 10 g (1 balení);
  • Jahody – dle potřeby;
  • Borůvky – dle potřeby.

Ingredience na krém do koláče:

  • Smetanový sýr (např. žervé) – 250 g;
  • Moučkový cukr – 50 g;
  • Vejce – 1 ks.
Obrázek ke článku: Ovoce a lehoučký krém: Letní koláč pro dny všední i sváteční
Foto: Souspark, Recept na Ovoce a lehoučký krém: Letní koláč pro dny všední i sváteční

Postup přípravy koláče:

  • V míse vyšlehejte vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny.
  • Přilijte mléko a olej.
  • Promíchejte.
  • Přisypte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  • Vypracujte hladké těsto s hustší konzistencí.
  • Pečicí formu (ideálně průměr 24 cm) vymažte olejem.
  • Vlijte těsto.
  • Smíchejte sýr s vejcem a moučkovým cukrem, aby vznikl krém.
  • Ovoce nakrájejte na menší kousky.
Obrázek receptu na švestkový koláč.

Švestkový koláč: Překrásný, nadýchaný s úžasnou vůní a chutí

Obrázek ke článku: Ovoce a lehoučký krém: Letní koláč pro dny všední i sváteční
Foto: Souspark, Recept na Ovoce a lehoučký krém: Letní koláč pro dny všední i sváteční
  • Na nalité těsto naskládejte nakrájené ovoce.
  • Navrch přidávejte „ostrůvky“ krému vytvořené lžící.
  • Pečte asi 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Posledních 10 minut koláč přikryjte pečicím papírem, aby se nepřipálil.
  • Tip na servírování: Dezert skvěle chutná vychlazený, ozdobený lístky máty nebo lehce pocukrovaný.
Obrázek receptu na jogurtový koláč s mandlemi, rozinkami a čokoládou.

Jogurtový koláč s mandlemi, rozinkami a čokoládou

Obrázek receptu na tříbarevný koláč.

Tříbarevný koláč na plech: Legenda sladkého pečení

Zdroj: Autorský text, Souspark, Wikipedie

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest