Neodolatelná kombinace křehkého těsta, jemného krému a čerstvého ovoce zaručí, že košíčky zmizí ze stolu dřív, než je stihnete vyložit. Ať už je připravujete na oslavu, svatbu, či jen tak pro radost. Tyto drobné barevné dortíky potěší už svým vzhledem a jsou tak akorát do ruky.

Tyto malé roztomilé košíčky nebo jinak také tartaletky, jsou symbolem slavnostních chvil a jejich máslový korpus, vanilkový krém a barevné ovoce připomínají korunky z letní zahrady. Košíčky jsou nejlepší čerstvé, ale dají se připravit i den předem, když je uchováte v chladu. Do krému můžete přidat kapku rumu nebo citronové kůry.

Recept na sladké potěšení v podobě tartaletek, jako z cukrárny

Ingredience potřebné na přípravu Ovocných košíčků s pudinkovým krémem

Dávka je určená na 40 – 45 kusů košíčků

Košíčky

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • špetka soli
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 200 g másla
  • 2 žloutky

Náplň

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
  • 120 g másla
  • 350 g čerstvého ovoce
  • 1 balíček čiré želé v prášku

Postup přípravy košíčků

1. V misce si smícháme suché suroviny na drobenku a přidáme žloutky a máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a uložíme alespoň na 2 hodiny do lednice.

2. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů.

3. Těsto rozdělíme na kousky velikosti vlašských ořechů a vtlačíme je rovnoměrně do formiček na košíčky. Pečeme do růžova cca 10 minut. Pár minut necháme po upečení stát ve formičce a poté je vyklepneme. Necháme zcela vychladnout.

Těsto natlačíme do formiček a pečeme v troubě.
Foto: Ilona Mikulecká, Těsto natlačíme do formiček a pečeme v troubě.

4. Z mléka, poloviny cukru a vanilkového prášku uvaříme hustý pudink. Trochu vychladíme, přikryjeme folií a necháme zcela vychladnout.

5. Pudink poté vyšleháme dohladka, zašleháme do něj máslo, zbytek cukru a vanilkový cukr.

6. Krém naplníme do zdobícího cukrářského sáčku se širší špičkou a naplníme ním košíčky.

7. Ozdobíme ovocem a dáme ztuhnout do lednice.

Ozdobíme ovocem a potřeme želatinou.
Foto: Ilona Mikulecká, Ozdobíme ovocem a potřeme želatinou.

8. Zatím připravíme želé dle návodu na obalu (nejlépe z ovocné šťávy z kompotu) a štětcem přeleštíme ovoce a krém. Dáme na 2 hodiny do lednice.

Tip na závěr

Těsto je dost mastné proto nemusíte formičky mazat tukem, pokud košík nejde vykopnout, stačí ťuknout na dno košíčku tupou stranou nože a košíček zachytit v dlani.

Obrázek receptu na tartaletky s pudinkem.

Recept na domácí tartaletky s pudinkovým krémem a ovocem

Obrázek receptu na tartaletky s krémem a ovocem.

Rychlé tartaletky s krémem a ovocem

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest