Tento zákusek patří mezi ty, které dělám, když mám chuť na něco lehkého a svěžího. Má světlý korpus, tvarohovo-jogurtovou náplň, vrstvu šlehačky a navrch ovoce. Mám ho ráda, protože není těžký, přitom krásně krémový a příjemně sladký tak akorát.
Základ tvoří nadýchaný piškot, na který rozetřu chladivý krém z jogurtu a tvarohu, a nakonec přidám šlehačku. Navrch dávám ovoce – v létě čerstvé, v zimě klidně kompotované. Je to moučník, který dělám často na oslavy nebo jen tak k nedělní kávě, protože se vždycky sní do posledního kousku.
Recept na Jogurtovo-tvarohové řezy se šlehačkou a ovocem
Velikost formy: 32×22 cm
Ingredience na těsto
- 5 vajec
- 120 g cukru krystal
- 120 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- kůra a šťáva z 1/2 citronu
- špetka soli
Suroviny na náplň
- 2 balíčky želatiny na nepečené dorty
- 150 g cukru moučky
- 1 plechovka kompotovaných broskví (3 broskve chovat na ozdobu)
- 500 g bílého jogurtu
- 2 vaničky tvarohu
- 2 lžíce rumu
- 1 balíček šlehačky v prášku na zdobení
Postup přípravy řezů s ovocem
1. Bílky oddělíme od žloutků a s polovinou cukru a špetkou soli ušleháme tuhý sníh.
2. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, přidáme šťávu a kůru z citronu, nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a opatrně zamícháme sníh z bílků.
3. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 13 minut. Vyklopíme a necháme vychladit. Sloupneme papír a těsto uložíme do formy.
4. Smícháme všechny ingredience na krém, do kterého přidáme nadrobno nakrájené broskve z kompotu bez šťávy (kromě 3 kusů,které si schováme na zdobení).
5. Krém navrstvíme na vychlazený korpus ve formě a necháme chladit v lednici.
6. Poté ozdobíme vyšlehanou šlehačkou za pomoci cukrářského sáčku a kousky odložených broskví.
Obliba jemných řezů s tvarohovými nebo smetanovými krémy je u nás velmi velká. Jsou to například Míša řezy, Piškotové ovocné řezy nebo Tvarohový dort bez pečení.
Tmavý tvarohový jablečník ze strouhaných jablek s čoko posypem a bílou čepicí
Vrstvená tvarohová buchta: Litá buchta s jemným tvarohem mezi dvěma těsty
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková