Tento zákusek patří mezi ty, které dělám, když mám chuť na něco lehkého a svěžího. Má světlý korpus, tvarohovo-jogurtovou náplň, vrstvu šlehačky a navrch ovoce. Mám ho ráda, protože není těžký, přitom krásně krémový a příjemně sladký tak akorát.

Základ tvoří nadýchaný piškot, na který rozetřu chladivý krém z jogurtu a tvarohu, a nakonec přidám šlehačku. Navrch dávám ovoce – v létě čerstvé, v zimě klidně kompotované. Je to moučník, který dělám často na oslavy nebo jen tak k nedělní kávě, protože se vždycky sní do posledního kousku.

Recept na Jogurtovo-tvarohové řezy se šlehačkou a ovocem

Velikost formy: 32×22 cm

Ingredience na těsto

  • 5 vajec
  • 120 g cukru krystal
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra a šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli

Suroviny na náplň

  • 2 balíčky želatiny na nepečené dorty
  • 150 g cukru moučky
  • 1 plechovka kompotovaných broskví (3 broskve chovat na ozdobu)
  • 500 g bílého jogurtu
  • 2 vaničky tvarohu
  • 2 lžíce rumu
  • 1 balíček šlehačky v prášku na zdobení

Postup přípravy řezů s ovocem

1. Bílky oddělíme od žloutků a s polovinou cukru a špetkou soli ušleháme tuhý sníh.

2. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, přidáme šťávu a kůru z citronu, nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a opatrně zamícháme sníh z bílků.

3. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 13 minut. Vyklopíme a necháme vychladit. Sloupneme papír a těsto uložíme do formy.

4. Smícháme všechny ingredience na krém, do kterého přidáme nadrobno nakrájené broskve z kompotu bez šťávy (kromě 3 kusů,které si schováme na zdobení).

5. Krém navrstvíme na vychlazený korpus ve formě a necháme chladit v lednici.

6. Poté ozdobíme vyšlehanou šlehačkou za pomoci cukrářského sáčku a kousky odložených broskví.

Obliba jemných řezů s tvarohovými nebo smetanovými krémy je u nás velmi velká. Jsou to například Míša řezy, Piškotové ovocné řezy nebo Tvarohový dort bez pečení.

Recept na kakaový jablečník s tvarohem a zakysanou smetanou

Tmavý tvarohový jablečník ze strouhaných jablek s čoko posypem a bílou čepicí

Obrázek receptu na Tvarohový sendvič: Litá buchta "těsto-tvaroh-těsto"

Vrstvená tvarohová buchta: Litá buchta s jemným tvarohem mezi dvěma těsty

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest