Ovocný dort s broskevmi a zakysanou smetanou je ideální volbou, když potřebujete rychle připravit něco sladkého pro nečekané návštěvy. Lehký piškotový korpus v kombinaci se svěží kyselou smetanou a šťavnatými broskvemi vytváří dezert, který není příliš těžký, ale dokonale uspokojí chuť na sladké.
Broskve obsahují vysoké množství vitamínů a betakarotenu, které jsou důležité pro zdraví očí a pokožky. Zajímavostí je, že kompotované broskve často chutnají intenzivněji než čerstvé, protože proces konzervace zesiluje jejich přirozenou sladkost a vůni.
Recept na rychlý dort s broskvemi a kyselou smetanou
Délka pečení 20 až 25 minut při teplotě 180 stupňů.
Ingredience pro přípravu
Na piškotový korpus:
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 150 g cukru
- 160 g hladké mouky
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
Na krém a ozdobu:
- 2 velké zakysané smetany (400 ml)
- 1 sáček ztužovače smetany
- 1 sklenice kompotovaných broskví (půlených)
- ovocné želé na ozdobu
Postup přípravy broskvových řezů se zakysankou
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
2. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do světlé pěny, přidejte olej a důkladně promíchejte.
3. Bílky vyšlehejte se zbývajícím cukrem na tuhý sníh, který při převrácení mísy nevypadne.
4. K žloutkové směsi přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a opatrně promíchejte. Poté po částech vmíchejte sníh z bílků pohyby zdola nahoru, aby se nesrazil.
5. Těsto vlijte do připravené formy a pečte 20 až 25 minut, až je povrch zlatavý a korpus se pružně vrací po lehkém dotyku.
6. Upečený korpus nechte úplně vychladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopte a nechte ještě chvíli odpočinout.
7. Zakysanou smetanu vyšlehejte společně se ztužovačem na krém podle návodu na obalu. Krém by měl držet tvar, ale nesmí být přešlehaný.
8. Vychladlý korpus přeložte na servírovací talíř a rovnoměrně potřete smetanovým krémem.
9. Broskve sceďte z nálevu, nakrájejte na menší kousky a rozložte na povrch krému.
10. Povrch dozdobte ovocným želé podle libosti a dort nechte v lednici ztuhnout alespoň 2 hodiny před podáváním.

Král ovocných dortů bez pečení: Spousta ovoce v želatině
Tipy redakce
- Stabilní krém: Ztužovač přidávejte postupně během šlehání, ne celý najednou, krém bude stabilnější
- Suchý korpus: Olej lze nahradit stejným množstvím rozpuštěného másla pro bohatší chuť
- Příprava dopředu: Dort lze připravit den předem, chutě se tak lépe propojí a krém perfektně ztuhneme
- Variace ovoce: Místo broskví můžete použít jahody, maliny nebo čerstvé meruňky podle sezony
