Pajerský koláč – pokud vám název nic neříká, jedná se o nadýchaný moučník z jemného kynutého těsta s lahodnou náplní. Jde o typický koláč české kuchyně, který má kořeny v minulosti. Zejména během různých slavností, na rodinných oslavách nebo svatebních veselkách. Postupem času se pajerský koláč rozšířil po celém světě, takže jde o další českou pochoutku, díky které je česká gastronomie známá. Koláč je oblíbený zejména díky bohaté vrstvě náplně a korpusu, který náplň drží uprostřed. Běžně se na posyp používá drobenka nebo jako v našem případě, nastrouhaný perník. Ten koláč dokonale provoní.
Pekaři i hospodyně v minulosti pekli pajerský koláč, když očekávali jakoukoliv tradiční veselku. Všichni obyvatelé a jejich sousedé se na tuto vůni a chuť těšili a recept si předávali z generace na generaci. Nakonec v různých krajích vznikly různé variace, ale každá má něco do sebe. Do některých se přidává citronová kůra, do jiných zase rum nebo vanilka.
Recept na pajerský koláč
Těsto připravíte z:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- sůl
- 250 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce rumu
- 125 g tuku mix másla a sádla
Na potření:
- 1 vejce
Ingredience na přípravu náplně:
- 1 kg tvarohu v kostce
- 2 vejce
- cukr dle chuti
- 1 vanilkový cukr
Na posyp:
- 125 g strouhaného perníku
- 100 g rozpuštěného másla na polití
Postup přípravy
1. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí.
2. Trošku pocukrujeme, zalijeme ho trochou vlažného mléka a necháme vzejít.
3. Dále přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
4. Zatím si připravíme náplň – tvaroh s cukrem a žloutky utřeme a vmícháme předem vyšlehaný sníh z bílků.
5. Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál, rozdělíme na 4 stejně velké díly a uděláme bochánky.
6. Každý bochánek rozválíme dokulata a opatrně pomocí válečku přendáme na plech s pečícím papírem.
7. Náplň rozetřeme asi 1 – 1,5 cm od okraje a zaoblené okraje přehneme ke středu tak, aby vznikl čtverec.
Makový koláč s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou
8. Takto připravíme všechny 4 koláče a okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
9. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme dozlatova.
10. Horké koláče posypeme najemno nastrouhaným perníkem (tvarohovou část) okraje potřeme máslem s rumem.
11. Perník polijeme bohatě máslem, necháme vychladnout a nakonec pocukrujeme.
Další variace náplní
Pokud vás časem omrzí tato lahodná tvarohová náplň, další super variantou může být maková náplň, která je výrazná a bohatá na aroma. Dále může být ořechová, ta působí v koláči velmi rustikálním dojmem. Nesmíme zapomenout na možnost ovocné náplně, například jablek, švestek nebo třeba meruněk.
Nadýchaný phyllo koláč z řeckého jogurtu
Každopádně pokud jste milovníci tradičních receptů, rozhodně pajerský koláč vyzkoušejte. Budete mile překvapeni!
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI