Pajerský koláč – pokud vám název nic neříká, jedná se o nadýchaný moučník z jemného kynutého těsta s lahodnou náplní. Jde o typický koláč české kuchyně, který má kořeny v minulosti. Zejména během různých slavností, na rodinných oslavách nebo svatebních veselkách. Postupem času se pajerský koláč rozšířil po celém světě, takže jde o další českou pochoutku, díky které je česká gastronomie známá. Koláč je oblíbený zejména díky bohaté vrstvě náplně a korpusu, který náplň drží uprostřed. Běžně se na posyp používá drobenka nebo jako v našem případě, nastrouhaný perník. Ten koláč dokonale provoní.

Pekaři i hospodyně v minulosti pekli pajerský koláč, když očekávali jakoukoliv tradiční veselku. Všichni obyvatelé a jejich sousedé se na tuto vůni a chuť těšili a recept si předávali z generace na generaci. Nakonec v různých krajích vznikly různé variace, ale každá má něco do sebe. Do některých se přidává citronová kůra, do jiných zase rum nebo vanilka.

Recept na pajerský koláč

Těsto připravíte z:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • sůl
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu
  • 125 g tuku mix másla a sádla

Na potření:

  • 1 vejce

Ingredience na přípravu náplně:

  • 1 kg tvarohu v kostce
  • 2 vejce
  • cukr dle chuti
  • 1 vanilkový cukr

Na posyp:

  • 125 g strouhaného perníku
  • 100 g rozpuštěného másla na polití

Postup přípravy

Těsto a náplň z tvarohu.
Foto: freepik.com, Těsto a náplň z tvarohu.

1. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí.

2. Trošku pocukrujeme, zalijeme ho trochou vlažného mléka a necháme vzejít.

3. Dále přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. 

4. Zatím si připravíme náplň – tvaroh s cukrem a žloutky utřeme a vmícháme předem vyšlehaný sníh z bílků.

5. Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál, rozdělíme na 4 stejně velké díly a uděláme bochánky.

6. Každý bochánek rozválíme dokulata a opatrně pomocí válečku přendáme na plech s pečícím papírem.

7. Náplň rozetřeme asi 1 – 1,5 cm od okraje a zaoblené okraje přehneme ke středu tak, aby vznikl čtverec.

Obrázek receptu na Makový koláč s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou

Makový koláč s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou

8. Takto připravíme všechny 4 koláče a okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

9. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme dozlatova. 

10. Horké koláče posypeme najemno nastrouhaným perníkem (tvarohovou část) okraje potřeme máslem s rumem.

11. Perník polijeme bohatě máslem, necháme vychladnout a nakonec pocukrujeme.

Další variace náplní

Pokud vás časem omrzí tato lahodná tvarohová náplň, další super variantou může být maková náplň, která je výrazná a bohatá na aroma. Dále může být ořechová, ta působí v koláči velmi rustikálním dojmem. Nesmíme zapomenout na možnost ovocné náplně, například jablek, švestek nebo třeba meruněk.

Obrázek receptu na Nadýchaný phyllo koláč z řeckého jogurtu

Nadýchaný phyllo koláč z řeckého jogurtu

Každopádně pokud jste milovníci tradičních receptů, rozhodně pajerský koláč vyzkoušejte. Budete mile překvapeni!

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest