Plněná paprika je v mnoha rodinách mezigeneračním receptem, který se dědí již léta. Vlastně se není čemu moc divit. Dokonalá kombinace masa s rýží a zeleninou má svůj charakter. Někdo má toto jídlo raději s rýží, někdo zase s čerstvým chlebem. Ale tento recept na plněnou papriku není jen tak obyčejný, s jakým se můžete setkat kdekoliv na internetu. Varianta „po zahradnicku“ je tak trochu speciální. Nejde totiž pouze o papriku, ale o zeleninovou hostinu. kde má velkou roli i mrkev, celer nebo cibule.
Zahradnická úprava tedy v podstatě znamená, že se k masu a rýži přidává bohatá porce zeleniny. Vzniká tak jídlo, které má nejen sytou chuť, ale také mnoho potřebných vitamínů. Plněné papriky se v českých domácnostech rozšířily především v době, kdy začala být paprika dostupnější na trzích. Zpočátku šlo spíše o letní jídlo, protože paprika nebyla celoročně dostupná, ale postupně se stala běžnou součástí českých kuchyní.
Recept na zahradnickou plněnou papriku
Ingredience pro přípravu
- 4 větší papriky
- 300 g mletého masa
- 100 g vařené rýže
- 1 mrkev
- kousek celeru
- sůl, pepř, oregano
- 1 cibule
- 1 menší mrkev do omáčky
- kousek celeru do omáčky
- pár růžiček květáku
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 2 hřebíčky
- 1 lžíce rajského protlaku
- trochu výpeku z masa
- voda na podlití
Postup přípravy plněné papriky pečené v kastrůlku v pečence
1. Papriky zbavíme jádřinců a připravíme si nádivku z mletého masa, vařené rýže, strouhané mrkve, celeru, soli, pepře a oregana.
2. Papriky touto náplní pečlivě naplníme.
3. Do kastrolu vložíme cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, celer, růžičky květáku, bobkový list, nové koření, hřebíček a rajský protlak.
4. Osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody a případně i výpekem z masa.
5. Na zeleninový základ položíme plněné papriky, zakryjeme a pečeme asi 40 minut.
6. V polovině pečení papriky opatrně otočíme, aby se propekly rovnoměrně.
7. Podáváme s chlebem, rýží nebo bramborem, podle chuti.
Původ jídla
Zajímavé je i to, že kombinace masa a rýže má svůj původ v tradiční balkánské kuchyni, podobně se totiž připravují i sarma nebo dolma. Do české kuchyně se tenhle způsob dostal v 19. století a rychle zdomácněl.

Plněné papriky s rajskou omáčkou
