Plněná paprika je v mnoha rodinách mezigeneračním receptem, který se dědí již léta. Vlastně se není čemu moc divit. Dokonalá kombinace masa s rýží a zeleninou má svůj charakter. Někdo má toto jídlo raději s rýží, někdo zase s čerstvým chlebem. Ale tento recept na plněnou papriku není jen tak obyčejný, s jakým se můžete setkat kdekoliv na internetu. Varianta „po zahradnicku“ je tak trochu speciální. Nejde totiž pouze o papriku, ale o zeleninovou hostinu. kde má velkou roli i mrkev, celer nebo cibule.

Zahradnická úprava tedy v podstatě znamená, že se k masu a rýži přidává bohatá porce zeleniny. Vzniká tak jídlo, které má nejen sytou chuť, ale také mnoho potřebných vitamínů. Plněné papriky se v českých domácnostech rozšířily především v době, kdy začala být paprika dostupnější na trzích. Zpočátku šlo spíše o letní jídlo, protože paprika nebyla celoročně dostupná, ale postupně se stala běžnou součástí českých kuchyní.

Recept na zahradnickou plněnou papriku

Ingredience pro přípravu

  • 4 větší papriky
  • 300 g mletého masa
  • 100 g vařené rýže
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • sůl, pepř, oregano
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev do omáčky
  • kousek celeru do omáčky
  • pár růžiček květáku
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • trochu výpeku z masa
  • voda na podlití

Postup přípravy plněné papriky pečené v kastrůlku v pečence

1. Papriky zbavíme jádřinců a připravíme si nádivku z mletého masa, vařené rýže, strouhané mrkve, celeru, soli, pepře a oregana.

2. Papriky touto náplní pečlivě naplníme.

3. Do kastrolu vložíme cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, celer, růžičky květáku, bobkový list, nové koření, hřebíček a rajský protlak.

4. Osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody a případně i výpekem z masa.

Obrázek receptu na plněné papriky po zahradnicku.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na papriku plněnou po zahradnicku.

5. Na zeleninový základ položíme plněné papriky, zakryjeme a pečeme asi 40 minut.

6. V polovině pečení papriky opatrně otočíme, aby se propekly rovnoměrně.

7. Podáváme s chlebem, rýží nebo bramborem, podle chuti.

Původ jídla

Zajímavé je i to, že kombinace masa a rýže má svůj původ v tradiční balkánské kuchyni, podobně se totiž připravují i sarma nebo dolma. Do české kuchyně se tenhle způsob dostal v 19. století a rychle zdomácněl.

Obrázek receptu na plněné papriky s rajčatovou omáčkou.

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Obrázek k receptu na plněné papriky

Plněné pečené papriky na plechu s rajskou: Klasika, která nikdy neomrzí

2 komentářů

    • Jakub Menšík

      Dobrý den, pečenka je vlastně to samé co remoska – elektrický pečicí hrnec. Hodně se používala dřív a lidé v ní pekli maso, buchty nebo zapečená jídla. Dnes se pořád prodává hlavně pod názvem remoska, pečenka je obecnější pojmenování, protože ji vyrábí více výrobců, nejen společnost REMOS. Hezký den, Jakub Menšík

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest