Česká kuchyně je recepty na pečené maso v různým variacích protkána. Konkrétně vepřová plec pečená vcelku v troubě je velmi oblíbenou variantou. Hodí se pro rodinné a sváteční obědy či večeře, oslavy, silvestrovské večírky. Takto upečené maso vyniká svoji šťavnatostí a přirozenou chutí. Zároveň zůstává zachována jemná struktura masa. Tento druh pokrmu vás rozhodně nikdy nezklame, vždy potěší svoji tradiční chutí.

Vepřové maso hraje důležitou roli u českého lidu již několik století. Zejména na venkově bylo vepřové maso snadněji dostupné i pro nižší vrstvy obyvatel. Tuk z vepřového masa byl vždy důležitým zdrojem energie. Zejména plec je specificky svalnatý a šťavnatý kus prasete nacházející se v horní části přední nohy.

Recept na pomalu pečenou vepřovou plec

Délka přípravy 15 minut, délka pečení 2 hodiny.

Ingredience pro přípravu

  • cca 1,3 kg vepřové plece vcelku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 cibule
  • 2 lžíce vepřového sádla nebo oleje
  • 1/2 hrnku vody

Postup přípravy

1. Vepřovou plec opláchneme, osušíme papírovými utěrkami a případně svážeme kuchyňským provázkem, pokud je tvar masa nerovnoměrný.

2. Dáme si předehřát troubu na 200°C a pekáč vymažeme sádlem nebo olejem.

3. Nyní si maso ze všech stran potřeme najemno nasekaným česnekem a posypeme solí a mletým kmínem.

Maso okořeníme.
Maso okořeníme.

4. Oloupeme a na měsíčky nakrájíme cibuli, poté ji rozložíme na dno pekáče.

5. Maso položíme na cibuli a do pekáče nalejeme půl hrnku vody.

Maso na cibuli podlijeme vodou.
Maso na cibuli podlijeme vodou.

6. Maso vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut (pouze na spodní a horní ohřev bez ventilace)

7. Poté snížíme teplotu na 150°C a pečeme další 1h a 30 minut s tím, že vždy po půl hodině maso potřeme šťávou a případně přidáme několik lžic vody.

Po půlhodině maso podléváme.
Po půlhodině maso podléváme.

8. Upečené maso přendáme na talíř a šťávu s cibulí propasírujeme skrz síto do misky.

Cibuli propasírujeme skrze síto.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Cibuli propasírujeme skrze síto.

9. Plec nakrájíme na cca 1,5 – 2 cm silné plátky a podáváme zalité šťávou s bramborovým knedlíkem a červeným dušeným zelím.

Pečeni podáváme s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
Pečeni podáváme s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Další variace vepřové plece z trouby

Na zelenině: K cibuli přidejte ještě nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer). Zelenina dodá masu chuť a získáte lahodnou přílohu.

Bylinková plec: Kromě kmínu a soli posypte maso bylinkami jako je rozmarýn, tymián a majoránka. Jídlo získá úplně nový rozměr.

Na pivu: Místo vody použijte k podlití pivo. Maso získá hlubší chuť s mírně karamelizovaným nádechem.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest