Česká kuchyně je recepty na pečené maso v různým variacích protkána. Konkrétně vepřová plec pečená vcelku v troubě je velmi oblíbenou variantou. Hodí se pro rodinné a sváteční obědy či večeře, oslavy, silvestrovské večírky. Takto upečené maso vyniká svoji šťavnatostí a přirozenou chutí. Zároveň zůstává zachována jemná struktura masa. Tento druh pokrmu vás rozhodně nikdy nezklame, vždy potěší svoji tradiční chutí.
Vepřové maso hraje důležitou roli u českého lidu již několik století. Zejména na venkově bylo vepřové maso snadněji dostupné i pro nižší vrstvy obyvatel. Tuk z vepřového masa byl vždy důležitým zdrojem energie. Zejména plec je specificky svalnatý a šťavnatý kus prasete nacházející se v horní části přední nohy.
Recept na pomalu pečenou vepřovou plec
Délka přípravy 15 minut, délka pečení 2 hodiny.
Ingredience pro přípravu
- cca 1,3 kg vepřové plece vcelku
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 stroužky česneku
- 3 cibule
- 2 lžíce vepřového sádla nebo oleje
- 1/2 hrnku vody
Postup přípravy
1. Vepřovou plec opláchneme, osušíme papírovými utěrkami a případně svážeme kuchyňským provázkem, pokud je tvar masa nerovnoměrný.
2. Dáme si předehřát troubu na 200°C a pekáč vymažeme sádlem nebo olejem.
3. Nyní si maso ze všech stran potřeme najemno nasekaným česnekem a posypeme solí a mletým kmínem.
4. Oloupeme a na měsíčky nakrájíme cibuli, poté ji rozložíme na dno pekáče.
5. Maso položíme na cibuli a do pekáče nalejeme půl hrnku vody.
6. Maso vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut (pouze na spodní a horní ohřev bez ventilace)
7. Poté snížíme teplotu na 150°C a pečeme další 1h a 30 minut s tím, že vždy po půl hodině maso potřeme šťávou a případně přidáme několik lžic vody.
8. Upečené maso přendáme na talíř a šťávu s cibulí propasírujeme skrz síto do misky.
9. Plec nakrájíme na cca 1,5 – 2 cm silné plátky a podáváme zalité šťávou s bramborovým knedlíkem a červeným dušeným zelím.
Další variace vepřové plece z trouby
Na zelenině: K cibuli přidejte ještě nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer). Zelenina dodá masu chuť a získáte lahodnou přílohu.
Bylinková plec: Kromě kmínu a soli posypte maso bylinkami jako je rozmarýn, tymián a majoránka. Jídlo získá úplně nový rozměr.
Na pivu: Místo vody použijte k podlití pivo. Maso získá hlubší chuť s mírně karamelizovaným nádechem.