Já pečený česnek miluji. Buď jako přílohu při grilování, ale často ho používám i do polévky. Pečený česnek je tajnou zbraní mnoha šéfkuchařů a domácích kuchařů, kteří chtějí přidat svým jídlům neodolatelnou hloubku chuti. Tento super-krémový pečený česnek je neocenitelnou surovinou, kterou můžete snadno začlenit do různých pokrmů, jako jsou polévky, těstoviny, bramborová kaše a mnoho dalších. Pečením česneku ve velkém si zajistíte, že tuto delikatesu budete mít vždy po ruce. Zatímco syrový česnek má ostrou chuť, pečený česnek je krémový a mnohem sladší. Upečení česneku zabere zhruba 40 minut, se kterými musíte při vaření počítat.
Využití pečeného česneku v kuchyni
- Polévky: Přidejte pečený česnek do zeleninových nebo masových polévek pro bohatou chuť.
- Těstoviny: Vmíchejte pečený česnek do omáček na těstoviny.
- Bramborová kaše: Smíchejte pečený česnek s bramborovou kaší pro luxusní, krémovou texturu a delikátní česnekovou příchuť.
- Pomazánky: Použijte pečený česnek jako základ pro různé pomazánky a dipy.
- Masové pokrmy: Vmíchejte pečený česnek do marinád pro kuřecí, vepřové nebo hovězí maso, nebo ho jednoduše rozetřete po pečeném mase před podáváním.
Recept na pečený česnek, tajnou ingredienci vašich pokrmů
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
Suroviny
- 6 paliček česneku
- 3-4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
- Začněte tím, že předehřejete troubu na 190 stupňů Celsia, aby byla připravena na pečení česneku.
- Vezměte celé palice česneku a odřízněte jejich vrcholky, aby byly jednotlivé stroužky odhaleny. Řez by měl být asi 0,6 až 1,2 cm od vrcholu.
- Položte připravené palice česneku na plech vyložený pečicím papírem, řeznou stranou nahoru. Takto se zajistí, že se česnek bude rovnoměrně péct a nenasákne přebytečným olejem.
- Pokapejte každou palici 1–2 lžičkami olivového oleje. Posypte solí a pepřem podle chuti. Olivový olej a koření pomohou zvýraznit chuť pečeného česneku.
- Zakryjte plech s česnekem alobalem. Tím se zajistí rovnoměrné pečení a ochrání se česnek před přímým žárem.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 40 až 60 minut, v závislosti na velikosti palic česneku.
- Česnek je hotový, když jsou středové stroužky měkké a snadno propíchnutelné párátkem a mají zlatohnědou barvu.
- Po upečení nechte česnek vychladnout. Jakmile je dostatečně chladný na manipulaci, jemně vytlačte stroužky z jejich obalů.
- Pečený česnek můžete snadno skladovat, aby byl vždy připraven k použití.
- Pokud chcete zmrazit celé stroužky česneku, rozložte je na plech a vložte do mrazáku. Po úplném zmrazení přendejte stroužky do sáčku s uzavíratelným zipem a vraťte zpět do mrazničky.
- Alternativně můžete pečený česnek rozmačkat vidličkou na jemné pyré. Toto pyré rozdělte do misek na ledové kostky a zmrazte.