Klasickou bublaninu známe všichni. Buchta s různých ovocem, nejčastěji třešně, meruňky, lesní směs, švestky a podobně. Obvykle se připravuje právě v létě, kdy vše na zahrádce dozrává a je spousty sezónního ovoce. My vám ukážeme chuťově vyvinutější bublaninu s tvarohem a ovocem. Ovoce si vyberte dle svých možností. Není v podstatě žádné ovoce, se kterým by jste šlápli vedle, takže vybírejte dle sezóny a ceny. Nezapomeňte na poctivou přípravu křupavé drobenky, která bublanině dodává tu správnou chuť. Kdysi jsem neměla bublaninu ráda, protože býval suchá. Posléze jsem zjistila, že byl pouze špatný recept. Tento recept vám zajistí vláčnou a lahodnou bublaninu.

Recept na tvarohovou bublaninu

Délka přípravy 20 minut, délka pečení 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 5 vajec
  • 250 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 kypřící prášek
  • ovoce dle chuti
  • 100 g hrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g másla

Postup přípravy

1. Nejdříve si z bílků vyšleháme ručním šlehačem tuhý sníh se špetkou soli.

2. Dále z cukru a žloutků vyšleháme pěnu a poté přidáme k žloutkům tvaroh a olej.

3. Dobře vše vyšleháme spolu, musíme získat směs bez hrudek.

4. Dále do směsi postupně během míchání přidáváme mouku s kypřícím práškem.

5. Nyní opatrně do směsi stěrkou zapracujeme sníh z bílků a dáme si předehřát troubu na 200°C.

6. Plech si vyložíme pečícím papírem a vylijeme do něj těsto.

7. Přidáme ovoce dle chuti, my jsme přidali jahody, meruňky a kanadské borůvky.

Přidáme ovoce dle chuti, my jsme přidali jahody, meruňky a kanadské borůvky.
Zdroj obrázku: baren, Přidáme ovoce dle chuti, my jsme přidali jahody, meruňky a kanadské borůvky.

8. K přípravě drobenky si dáme do misky hrubou mouku, máslo a krupicový cukr.

9. Vše dobře promícháme a vytvoříme drobenku.

10. Drobenkou posypeme bublaninu a dáme ji péct do rozpálené trouby na 30 – 40 minut.

Drobenkou posypeme bublaninu a dáme ji péct do rozpálené trouby na 30 - 40 minut.
Zdroj obrázku: baren, Drobenkou posypeme bublaninu a dáme ji péct do rozpálené trouby na 30 – 40 minut.

11. Po 30 minutách zkusíme test párátkem nebo špejlí.

Tvarohová bublanina.
Zdroj obrázku: baren, Tvarohová bublanina.

Tipy na vylepšení bublaniny

Přidejte do těsta kůru z nastrouhaného citronu, limetky nebo pomeranče. Získáte tak osvěžující aroma.

Také můžete do těsta přidat trochu skořice , vanilkového extraktu nebo muškátového oříšku.

Máte-li rádi změnu, polijte hotovou bublaninu citronovou nebo čokoládovou polevou.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest