Informace, že je květák nízkokalorickou a zároveň nutričně bohatou zeleninou, asi nikoho nepřekvapí. Tato zelenina tvoří skvělý základ pro vaření i pečení, ať už jej využíváme jako přílohu, hlavní chod nebo součást bezmasých receptů. Předností květáku je jeho schopnost přejímat chutě od ostatních surovin. Díky tomu jej lze snadno dochutit podle potřeby. Právě v tom tkví důvod jeho oblíbenosti a kombinovatelnosti s kvalitními tuky, bylinkami, česnekem nebo sýry. Při pečení se navíc rozvine jeho oříškové aroma.
Květák a olivový olej: Skvělá kombinace
Olivový olej se znamenitě hodí nejen díky své chuti, ale také pro své výživové vlastnosti. Obsahuje zdravé nenasycené tuky a také antioxidanty. Spojení květáku a kvalitního olivového oleje vynikne zejména při pečení v troubě: porce květáku pokapané směsí obohacenou o česnek a koření stačí upéci dozlatova, aby vzniklo jídlo velice lahodné, křupavé a uvnitř jemné. Skvěle se k němu pak bude hodit dobře dochucené jáhlové pyré.
Ingredience na neuvěřitelně jednoduchý pečený květák
- Květák – 1 ks;
- Olivový olej – 60 ml;
- Mletá sladká paprika – 1 lžička + trocha na posypání pyré;
- Sůl – 1 lžička;
- Česnek – 3 stroužky;
- Parmezán – 2-3 lžíce;
- Jáhly – 1 šálek;
- Voda – 4 šálky;
- Tahini pasta – 100 ml;
- Kmín – 1 lžíce;
- Sůl – dle chuti;
- Citrónová šťáva – z 1 citrónu.
Postup přípravy pečeného květáku
- Květák nakrájejte na plátky, které vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem.
- 30 ml olivového oleje smíchejte s paprikou a solí.
- Česnek nakrájejte najemno a také jej přidejte k oleji.
- Sýr nastrouhejte na jemném struhadle, poté jej trochu přidejte k česnekové směsi.
- Po důkladném promíchání potřete takto připravenou směsí plátky květáku na pekáči.
- Květák obraťte a potřete i z druhé strany.
- Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
- Jáhly důkladně propláchněte, vložte do hrnce s vodou a vařte 20 minut pod pokličkou.
- Po uvaření je rozmixujte s 30 ml oleje, tahini pastou, solí, kmínem a citrónovou šťávou.
- Upečený květák vyjměte a pokryjte zbytkem sýra.
- Jáhlové pyré vlijte na talíř, pokapejte jej trochou rostlinného oleje a posypte paprikou.
- Na pyré vložte plátek květáku.
- Můžete posypat zelenou petrželkou.

Sýrovo květákové lívanečky – křupavé placičky s bramborovou kaší

Extrémně jednoduchý recept na zapečený květák se u vás doma stane naprostým hitem
Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Healthline