Informace, že je květák nízkokalorickou a zároveň nutričně bohatou zeleninou, asi nikoho nepřekvapí. Tato zelenina tvoří skvělý základ pro vaření i pečení, ať už jej využíváme jako přílohu, hlavní chod nebo součást bezmasých receptů. Předností květáku je jeho schopnost přejímat chutě od ostatních surovin. Díky tomu jej lze snadno dochutit podle potřeby. Právě v tom tkví důvod jeho oblíbenosti a kombinovatelnosti s kvalitními tuky, bylinkami, česnekem nebo sýry. Při pečení se navíc rozvine jeho oříškové aroma.

Květák a olivový olej: Skvělá kombinace

Olivový olej se znamenitě hodí nejen díky své chuti, ale také pro své výživové vlastnosti. Obsahuje zdravé nenasycené tuky a také antioxidanty. Spojení květáku a kvalitního olivového oleje vynikne zejména při pečení v troubě: porce květáku pokapané směsí obohacenou o česnek a koření stačí upéci dozlatova, aby vzniklo jídlo velice lahodné, křupavé a uvnitř jemné. Skvěle se k němu pak bude hodit dobře dochucené jáhlové pyré.

Ingredience na neuvěřitelně jednoduchý pečený květák

  • Květák – 1 ks;
  • Olivový olej – 60 ml;
  • Mletá sladká paprika – 1 lžička + trocha na posypání pyré;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Česnek – 3 stroužky;
  • Parmezán – 2-3 lžíce;
  • Jáhly – 1 šálek;
  • Voda – 4 šálky;
  • Tahini pasta – 100 ml;
  • Kmín – 1 lžíce;       
  • Sůl – dle chuti;
  • Citrónová šťáva – z 1 citrónu.
Obrázek k receptu: Božský recept s tajnou ingrediencí: Květák už nebudete chtít upravovat jinak!
Foto: Freepik.com, Recept na: Božský recept s tajnou ingrediencí: Květák už nebudete chtít upravovat jinak!

Postup přípravy pečeného květáku

  • Květák nakrájejte na plátky, které vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem.
  • 30 ml olivového oleje smíchejte s paprikou a solí.
  • Česnek nakrájejte najemno a také jej přidejte k oleji.
  • Sýr nastrouhejte na jemném struhadle, poté jej trochu přidejte k česnekové směsi.
  • Po důkladném promíchání potřete takto připravenou směsí plátky květáku na pekáči.
  • Květák obraťte a potřete i z druhé strany.
  • Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
  • Jáhly důkladně propláchněte, vložte do hrnce s vodou a vařte 20 minut pod pokličkou.
  • Po uvaření je rozmixujte s 30 ml oleje, tahini pastou, solí, kmínem a citrónovou šťávou.
  • Upečený květák vyjměte a pokryjte zbytkem sýra.
  • Jáhlové pyré vlijte na talíř, pokapejte jej trochou rostlinného oleje a posypte paprikou.
  • Na pyré vložte plátek květáku.
  • Můžete posypat zelenou petrželkou.
Obrázek receptu na Sýrové květákové lívanečky - křupavá pochoutka na každý den

Sýrovo květákové lívanečky – křupavé placičky s bramborovou kaší

Obrázek k receptu: Sezóna květáku a cuket je za dveřmi: Buďte připraveni!

Extrémně jednoduchý recept na zapečený květák se u vás doma stane naprostým hitem

Zdroj: Autorský text, Wikipedie, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest