Tento dezert plný jahod s lehkým křupavým těstem nás vrací do teplých letních dní, kdy čerstvé jahody máme buď na zahrádce nebo v obchodech na každém rohu. Lze jej ale připravit i s mraženými jahodami anebo s jahodovým džemem.

Název štětec vychází pravděpodobně z toho, že při jeho přípravě vytváříme vrstvy a textury podobně, jako když malíř tvoří tahy štětcem. Každý kousek jahodového dezertu tak přináší umělecké dílo do Vašich chuťových buňek!

Recept na umělecký Jahodový štětec – sladký a osvěžující moučník, který nebudete chtít přestat jíst

Ingredience na přípravu těsta

  • 2 a 1/2 hrnku mouky
  • 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku podmáslí nebo mléka
  • 1 kávová lžička vanilkového cukru
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 polévková lžíce cukru krystal na dokončení
  • 3 polévkové lžíce másla na dokončení

Ingredience na přípravu náplně

  • cca 200 g jahod
  • 1 a 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 2 kávové lžičky citrónové šťávy
  • 1 jablko
  • 4 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

Postup přípravy

1. Jahody očistíme, umyjeme a velké rozkrájíme na půlky. Jablko oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Jahody očistíme a velké rozpůlíme
Zdroj: SabazKitchen, Jahody očistíme a velké rozpůlíme.

2. Do zapékací misky navrstvíme jahody posypeme moučkovým cukrem, strouhaným jablkem, pokapeme citrónovou šťávou a přidáme škrob. Celé řádně promícháme.

Přidáme ingredience a promícháme.
Zdroj: SabazKitchen, Přidáme ingredience a promícháme.

3. Smícháním suchých ingrediencí pro těsto a nastrouháním tuhého másla si v misce rukou vymísíme vláčné těsto.

Připravíme si těsto.
Zdroj: SabazKitchen, Připravíme si těsto.
Těsto ručně zpracujeme.
Zdroj: SabazKitchen, Těsto ručně zpracujeme.

4. Na jahodovou vrstvu rukou nanášíme kousky utrhnutého těsta. Na těsto poklademe kousky másla a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme v troubě při teplotě 175 stupňů cca 40 minut.

Na jahodovou vrstvu navrstvíme kousky těsta, másla a cukr.
Zdroj: SabazKitchen, Na jahodovou vrstvu navrstvíme kousky těsta, másla a cukr.

Tento jahodový dezert podáváme buď téměř teplý, ale v letních měsících je vychlazený mnohem více osvěžující.

Obrázek receptu na Pořádně jahodový dort se želatinou.

Hrnkový jahodový sen: Pořádně jahodový dort se želatinou a kakaovým korpusem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest