Tento dezert plný jahod s lehkým křupavým těstem nás vrací do teplých letních dní, kdy čerstvé jahody máme buď na zahrádce nebo v obchodech na každém rohu. Lze jej ale připravit i s mraženými jahodami anebo s jahodovým džemem.
Název štětec vychází pravděpodobně z toho, že při jeho přípravě vytváříme vrstvy a textury podobně, jako když malíř tvoří tahy štětcem. Každý kousek jahodového dezertu tak přináší umělecké dílo do Vašich chuťových buňek!
Recept na umělecký Jahodový štětec – sladký a osvěžující moučník, který nebudete chtít přestat jíst
Ingredience na přípravu těsta
- 2 a 1/2 hrnku mouky
- 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku podmáslí nebo mléka
- 1 kávová lžička vanilkového cukru
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 1 kávová lžička soli
- 1 polévková lžíce cukru krystal na dokončení
- 3 polévkové lžíce másla na dokončení
Ingredience na přípravu náplně
- cca 200 g jahod
- 1 a 1/4 hrnku moučkového cukru
- 2 kávové lžičky citrónové šťávy
- 1 jablko
- 4 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
Postup přípravy
1. Jahody očistíme, umyjeme a velké rozkrájíme na půlky. Jablko oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Do zapékací misky navrstvíme jahody posypeme moučkovým cukrem, strouhaným jablkem, pokapeme citrónovou šťávou a přidáme škrob. Celé řádně promícháme.
3. Smícháním suchých ingrediencí pro těsto a nastrouháním tuhého másla si v misce rukou vymísíme vláčné těsto.
4. Na jahodovou vrstvu rukou nanášíme kousky utrhnutého těsta. Na těsto poklademe kousky másla a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme v troubě při teplotě 175 stupňů cca 40 minut.
Tento jahodový dezert podáváme buď téměř teplý, ale v letních měsících je vychlazený mnohem více osvěžující.