V naši české kuchyni je perník oblíbený nejen ve své tvrdší verzi, která se často používá na různé malované perníky, perníkové chaloupky, a podobně, ale i jako nadýchaný koláč, či dort, který je často politý čokoládou a někdy i pomazaný marmeládou pod čokoládou. Tato kombinace s džemem a čokoládou činí perník ještě chutnějším a to ještě o to více, když je měkoučký a nadýchaný. Je to velice jednoduchý a vynikající dezert, příprava kterého nám zabere pouze pár minut a upečeme jej pouze z pár jednoduchých ingrediencí.
Recept na Perník jako peřina
Ingredience na přípravu
Dávka je určena pro formu 25×36 cm.
Těsto
- 3 hrníčky hladké mouky
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 20 g perníkového koření
- 1 a 1/2 kávové lžičky sody bicarbony
- 1 kl prášku do pečiva
- 3 vejce
- 1 hrníček třtinového cukru
- 1 hrníček švestkových povidel
- 1 hrníček mléka
- 2 PL medu
- 3/4 hrníčku rostlinného oleje
Poleva
- 2 PL másla
- 3 PL moučkového cukru
- 3 PL kakaa
- 5 PL smetany ke šlehání (36%)
Postup přípravy
1. Šlehačem vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, přidáme med a povidla, přilejeme olej a mléko a ještě chvilku šleháme.
2. Poté přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, perníkovým kořením, kakaem a sodou bicarbonou. Opět řádně šlehačem rozšleháme.
3. Formu na pečení vyložíme pečícím papírem a vlijeme do ní těsto.
4. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 45 – 50 minut.
5. Na ohni si rozpustíme máslo na polevu, do nej přidáme moučkový cukr, kakao a smetanu za stálého šlehání a ohřívání, než nám vznikne hladká a hustá poleva.
6. Polevu vylejeme na vyklopené a vychlazené těsto a uhladíme.
Tip na vylepšení receptu
Pro toho, komu chutná v dezertech džem, je perník vynikající namazaný na vrchu těsta pod polevu pikantním džemem, nejraději meruňkovým. Takto doplněný perník je vláčný a vynikajíce chutný.