V naši české kuchyni je perník oblíbený nejen ve své tvrdší verzi, která se často používá na různé malované perníky, perníkové chaloupky, a podobně, ale i jako nadýchaný koláč, či dort, který je často politý čokoládou a někdy i pomazaný marmeládou pod čokoládou. Tato kombinace s džemem a čokoládou činí perník ještě chutnějším a to ještě o to více, když je měkoučký a nadýchaný. Je to velice jednoduchý a vynikající dezert, příprava kterého nám zabere pouze pár minut a upečeme jej pouze z pár jednoduchých ingrediencí.

Recept na Perník jako peřina

Ingredience na přípravu

Dávka je určena pro formu 25×36 cm.

Těsto

  • 3 hrníčky hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 20 g perníkového koření
  • 1 a 1/2 kávové lžičky sody bicarbony
  • 1 kl prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 1 hrníček třtinového cukru
  • 1 hrníček švestkových povidel
  • 1 hrníček mléka
  • 2 PL medu
  • 3/4 hrníčku rostlinného oleje

Poleva

  • 2 PL másla
  • 3 PL moučkového cukru
  • 3 PL kakaa
  • 5 PL smetany ke šlehání (36%)

Postup přípravy

1. Šlehačem vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, přidáme med a povidla, přilejeme olej a mléko a ještě chvilku šleháme.

2. Poté přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, perníkovým kořením, kakaem a sodou bicarbonou. Opět řádně šlehačem rozšleháme.

Těsto vyšleháme šlehačem.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Těsto vyšleháme šlehačem.

3. Formu na pečení vyložíme pečícím papírem a vlijeme do ní těsto.

Vyšlehané těsto vlijeme do formy.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Vyšlehané těsto vlijeme do formy.

4. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 45 – 50 minut.

Upečeme v troubě.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Upečeme v troubě.

5. Na ohni si rozpustíme máslo na polevu, do nej přidáme moučkový cukr, kakao a smetanu za stálého šlehání a ohřívání, než nám vznikne hladká a hustá poleva.

Uvaříme polevu.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Uvaříme polevu.

6. Polevu vylejeme na vyklopené a vychlazené těsto a uhladíme.

Perník polejeme hotovou polevou.
Zdroj obrázku: obzarciuch, Perník polejeme hotovou polevou..

Tip na vylepšení receptu

Pro toho, komu chutná v dezertech džem, je perník vynikající namazaný na vrchu těsta pod polevu pikantním džemem, nejraději meruňkovým. Takto doplněný perník je vláčný a vynikajíce chutný.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest