Perník, který provoní naši kuchyni a je svojí chutí nesmírně ikonický, patří bez nejoblíbenější dezerty české kuchyně. Už při prvním soustu si vybavíte dětství a hřejivou atmosféru domova. Ale tento recept je něčím výjimečný, respektive obdařený trochu nečekanou ingrediencí, která dodává moderní šmrnc. Kofola přispívá nejen k originální chuti, ale také k nezvykle vláčné struktuře těsta.

Určitě vyvstává otázka, proč zrovna Kofola? Tento tradiční nápoj s český původem je totiž charakteristický svojí kořeněnou chutí. Receptura není samozřejmě veřejně známá, ale jde o tajnou směs bylin a ovocných extraktů. A přesně tyto chutě, tóny a aromata skvěle ladí s perníkem. V neposlední řadě Kofola zastává funkci přírodního kypřidla a karamelového nádechu.

Recept na kofolový perník

Délka pečení v troubě 25 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 350 g hladké mouky
  • 300 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 prášek do perníku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 300 ml Kofoly
  • čokoládová poleva

Postup přípravy

1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, kypřící prášek, kakao, olej a vejce.

2. Promícháme a nakonec vmícháme kofolu.

3. Vlijeme do plechu vyloženého pečícím papírem. Ideální velikost plechu je 36 x 25 cm.

4. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 25 minut.

Dokonale vláčný čokoládový perník s polevou a přidanými jablky

Jablečný perník s tenkou vrstvou marmelády a čokoládové polevy: svěží vůně jablek v kombinaci s čokoládou

5. Vychladlý perník polijeme čokoládovou polevou.

Perník s Kofolou.
Foto: freepik.com, Perník s Kofolou.

Perník aneb pepřový koláč

Věděli jste, že slovo „perník“ vzniklo z německého „Pfefferkuchen“. To znamená v překladu právě „pepřový koláč“, ale pepř do něj nikdy a nikdo ve skutečnosti nepřidával. Důvodem bylo asi to, že v minulosti se veškeré koření označovalo jako pepř.

Původ perníku

Není žádným tajemstvím, že tradice perníku vznikla v Pardubicích a zde se udržuje dodnes. zajímavostí ale je, že v minulosti nebyl perník určený pouze jako dezert, ale také jako léčivo. Koření v perníku údajně mělo pomáhat proti nachlazení a s žaludečními obtížemi.

Pervník

Perník s čokoládovou polevou a povidly: Sladká dobrota podle domácí kuchařky

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest