Perník, který provoní naši kuchyni a je svojí chutí nesmírně ikonický, patří bez nejoblíbenější dezerty české kuchyně. Už při prvním soustu si vybavíte dětství a hřejivou atmosféru domova. Ale tento recept je něčím výjimečný, respektive obdařený trochu nečekanou ingrediencí, která dodává moderní šmrnc. Kofola přispívá nejen k originální chuti, ale také k nezvykle vláčné struktuře těsta.
Určitě vyvstává otázka, proč zrovna Kofola? Tento tradiční nápoj s český původem je totiž charakteristický svojí kořeněnou chutí. Receptura není samozřejmě veřejně známá, ale jde o tajnou směs bylin a ovocných extraktů. A přesně tyto chutě, tóny a aromata skvěle ladí s perníkem. V neposlední řadě Kofola zastává funkci přírodního kypřidla a karamelového nádechu.
Recept na kofolový perník
Délka pečení v troubě 25 minut.
Ingredience pro přípravu
- 350 g hladké mouky
- 300 g cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 prášek do perníku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 300 ml Kofoly
- čokoládová poleva
Postup přípravy
1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, kypřící prášek, kakao, olej a vejce.
2. Promícháme a nakonec vmícháme kofolu.
3. Vlijeme do plechu vyloženého pečícím papírem. Ideální velikost plechu je 36 x 25 cm.
4. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 25 minut.

Jablečný perník s tenkou vrstvou marmelády a čokoládové polevy: svěží vůně jablek v kombinaci s čokoládou
5. Vychladlý perník polijeme čokoládovou polevou.
Perník aneb pepřový koláč
Věděli jste, že slovo „perník“ vzniklo z německého „Pfefferkuchen“. To znamená v překladu právě „pepřový koláč“, ale pepř do něj nikdy a nikdo ve skutečnosti nepřidával. Důvodem bylo asi to, že v minulosti se veškeré koření označovalo jako pepř.
Původ perníku
Není žádným tajemstvím, že tradice perníku vznikla v Pardubicích a zde se udržuje dodnes. zajímavostí ale je, že v minulosti nebyl perník určený pouze jako dezert, ale také jako léčivo. Koření v perníku údajně mělo pomáhat proti nachlazení a s žaludečními obtížemi.

Perník s čokoládovou polevou a povidly: Sladká dobrota podle domácí kuchařky
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI