Pistáciová bábovka je pro mě synonymem jara a něčeho výjimečného. Pamatuji si, jak jsem poprvé vyzkoušela klasický bábovkový recept a přidala do něj pistáciový pudinkový prášek (nevařený!) – a ten výsledek! Bábovka je díky kombinaci zakysané a šlehačkové smetany neuvěřitelně vláčná a sytá, a ten pudink jí dodá nejen krásně zelenou barvu, ale i jemnou, nenápadnou, ale přesto rozpoznatelnou pistáciovou chuť.
Pokud chcete chuť ještě zvýraznit, rozhodně doporučuji přidat lžíci pistáciové pasty, jak jsem to udělala já (inspirováno fotkami). Bábovka získá hlubší, pravější tón. Je to dokonalý kousek ke kávě, který vypadá úžasně, i když ho jen poprášíte moučným cukrem a posypete plátky mandlí nebo sekanými pistáciemi. Hlavní kouzlo spočívá v tom, že se všechny suroviny jen jemně promíchají, aby těsto zůstalo nadýchané a lehké.
Recept na pistáciovou bábovku
Recept je určen pro standardní bábovkovou formu (objem cca 2,5 litru).
- Příprava těsta: cca 15 minut
- Pečení: 30 až 40 minut
- Celková aktivní doba přípravy: cca 15 minut
- Celková doba (s pečením): cca 45 až 55 minut
Ingredience k přípravě zelené bábovky
Těsto:
- 3 vejce (velikost M nebo L, pokojová teplota)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 sáček pistáciového pudinku (nepřipravený prášek, nevařit)
- 1 kelímek zakysané smetany (200 ml, 15 až 20%)
- 1 kelímek smetany na šlehání (200 ml, min. 33%)
- 1 sáček prášku do pečiva
- Špetka soli
- Volitelně: 1 lžíce kvalitní pistáciové pasty pro výraznější chuť a barvu
Na ozdobu:
- Moučkový cukr na poprášení
- Sekané pistácie nebo mandlové lupínky (dle fantazie)
Postup při přípravě pistáciové bábovky
Příprava suchých surovin a formy:
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů (horní/dolní ohřev).
2. Bábovkovou formu pečlivě vymažte máslem (nebo Herou/tukem) a důkladně vysypte polohrubou moukou. Dbejte na to, aby byl tuk a mouka rovnoměrně rozprostřen i v záhybech formy, aby se bábovka nepřilepila.
3. Smíchání sypkých ingrediencí: Do střední misky prosejte polohrubou mouku, přidejte celý sáček pistáciového pudinkového prášku, prášek do pečiva a promíchejte metličkou, aby se všechny sypké složky rovnoměrně spojily.

Příprava těsta:
4. Do velké mísy vložte 3 vejce, hrnek cukru krystal a špetku soli.
5. Pomocí elektrického šlehače šlehejte na vysoké otáčky po dobu 5 až 7 minut. Výsledkem by měla být světlá, nadýchaná, hustá a objemná hmota.
6. K vyšlehané vaječné hmotě opatrně přidejte celý kelímek zakysané smetany a celý kelímek smetany na šlehání.
7. (Pokud chcete použít pistáciovou pastu, přidejte ji nyní.)
8. Použijte stěrku (nikdy ne šlehač!), a suroviny jemně a krátce promíchejte, dokud se smetany nezačlení. Dbejte na to, aby hmota zůstala co nejvíce nadýchaná.
9. K tekuté smetanovo-vaječné směsi začněte postupně přidávat připravenou sypkou směs (mouka, pudink, prášek do pečiva) – doporučuji po třetinách.
10. Vždy jen jemně a krátce promíchejte stěrkou, dokud se mouka nezačlení a nevznikne hladké a vláčné těsto. Důležité je nepřemíchat, aby těsto při pečení nevyprchalo a zůstalo nadýchané.
Pečení:
11. Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
12. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte 30 až 40 minut.
13. Upečení ověřte testem špejlí – po vpíchnutí do středu bábovky by měla být špejle suchá. Pokud se na ní lepí těsto, pečte dál a test opakujte.
14. Upečenou bábovku vyjměte z trouby. Nechte ji ve formě chladnout asi 10 až 15 minut. Poté ji opatrně vyklopte na chladicí mřížku a nechte úplně vychladnout.
Servírování:
15. Vychlazenou bábovku poprašte bohatou vrstvou moučného cukru.
16. Ozdobte plátky mandlí nebo sekanými pistáciemi.
Makový sen se skořicí podle hrnkového receptu: Babiččina maková bábovka
Tipy redakce:
- Vejce a smetany: Vždy používejte suroviny o pokojové teplotě. Lépe se spojí a zajistí, že těsto bude maximálně nadýchané.
- Intenzita chuti: Pro dosažení sytější barvy a intenzivnější pistáciové chuti doporučuji přidat jednu lžíci kvalitní pistáciové pasty do tekuté směsi (k zakysané smetaně a šlehačce).
- Nepřemíchat! Po přidání sypkých surovin do vaječné směsi míchejte těsto jen krátce a jemně stěrkou, dokud se mouka nezačlení. Příliš dlouhé míchání aktivuje lepek a bábovka by byla tuhá.
- Vláčnost na maximum: Kombinace zakysané a šlehačkové smetany je klíčová pro dosažení extrémní vláčnosti. Nikdy smetany ničím nenahrazujte.
- Forma: Formu vymažte opravdu pečlivě a rovnoměrně ji vysypte, abyste se vyhnuli problémům s vyklopením.