Vánoce jsou pro mnohé neodmyslitelně spojené s vůní čerstvě upečeného perníku, a i když má skoro každý svůj osvědčený recept, já jsem letos sáhla po variantě, která je opravdu rychlá a spolehlivá. Tyhle perníčky se nám doma povedly tak fantasticky, že jsem se o ten recept musela hned podělit. Klasický poměr medu, cukru a koření zaručuje tu pravou sváteční atmosféru, a i když se zdá, že je těsta hodně, práce s ním je radost – nelepí a voní úžasně. Nejoblíbenější jsou u nás, když se naplní kyselejšími povidly a doplní trochou mletých ořechů, které se s tou sladkostí dokonale doplňují. Recept je původně na velkou dávku, ale já jsem ho dělala z poloviny a vyšlo mi z toho krásných 40 až 50 kousků, což je ideální pro menší rodinu, nebo pokud chcete vyzkoušet více druhů cukroví.

Perníčky jsou měkké hned po upečení, takže nemusíte čekat týdny, než změknou. A už plánuji další vylepšení: příště zkusím nahradit část mouky špaldovou a bílý cukr třtinovým a vsadím na ještě kyselejší náplň, třeba z rybízové marmelády. Kdo hledá ověřený a rychlý recept s dokonalou perníkovou chutí, určitě by měl tento vyzkoušet! Můj tip zní: Těsto na perníčky se dá zpracovat hned, ale pokud jej připravíte s předstihem a necháte přes noc uležet v chladu, bude se s ním ráno pracovat mnohem snáze. Navíc se lépe rozvinou všechny vůně koření, což perníčkům dodá ještě hlubší a intenzivnější chuť.

Recept na rychlé vánoční perníčky plněné ořechy a s čokoládovou polevou

Doba přípravy těsta a náplně je cca 25 minut a pečení je velmi rychlé, pouze 6 minut na plech. Z jedné plné dávky získáte přibližně 80 až 100 kousků, z poloviční dávky 40 až 50 kusů.

  • Příprava těsta a náplně: 25 minut
  • Pečení: cca 6 minut
  • Celková doba přípravy (včetně chlazení): cca 90 až 95 minut

Ingredience k přípravě perníčků

  • 1050 g hladké mouky
  • 450 g moučkového cukru
  • 360 g medu (tekutého)
  • vajec (velikost M)
  • 1 balíček perníkového koření (nebo 20 až 30 g koření)
  • 2 polévkové lžíce (PL) jedlé sody
  • Náplň:
    • povidla (hustá, švestková nebo jiná kyselejší)
    • mleté vlašské ořechy
  • Poleva (volitelné):
    • 200 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 60% kakaa)
    • 50 g másla nebo 2 lžíce kokosového oleje (pro lesk a lepší konzistenci)

Postup při přípravě perníčků s ořechy a polevou

1. Do velké mísy prosejte veškerou hladkou mouku spolu s moučkovým cukremperníkovým kořením a jedlou sodou. Suché ingredience důkladně promíchejte metličkou, aby se soda a koření rovnoměrně rozprostřely.

2. Uprostřed suché směsi udělejte důlek. Do něj přidejte tekutý med a celá vejce.

3. Všechny ingredience rukama nebo pomocí kuchyňského robota rychle vypracujte v hladké, nelepivé těsto. Těsto by mělo být poměrně tuhé.

Obrázek k receptu na rychlé perníčky s polevou
Foto: Cooky.cz, recept na rychlé perníčky s polevou

4. Těsto zabalte do fólie a ideálně ho nechte alespoň hodinu odležet v chladu (pro nejlepší výsledek klidně přes noc).

5. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plechy vyložte pečicím papírem.

6. Na pomoučeném válu vyválejte těsto na tloušťku asi 4 až 5 milimetrů.

7. Vykrajujte různé tvary (srdíčka, hvězdičky, zvířátka) a opatrně je přeneste na připravený plech.

8. Perníčky pečte ve vyhřáté troubě při 180 stupňů pouhých 5 až 7 minut. Jsou hotové, když začnou lehce hnědnout a vonět. Dávejte pozor, aby se nespálily, pečení je opravdu bleskovka!

9. Hotové perníčky nechte vychladnout na mřížce.

10. Připravte náplň: Povidla smíchejte s mletými vlašskými ořechy. Poměr je podle chuti, ale povidla by měla dominovat a směs by měla být hustá.

11. Dva perníčky stejného tvaru slepuje připravenou náplní.

12. Příprava čokoládové polevy (volitelné): Ve vodní lázni rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu s máslem nebo kokosovým olejem. Míchejte do hladké, lesklé konzistence.

13. Slepené perníčky namáčejte do čokoládové polevy (jednu stranu) a nechte ztuhnout na mřížce. Můžete je také ozdobit bílou čokoládou nebo jinými vánočními motivy.

14. Skladujte v uzavřené krabici, ideálně v chladu.

Obrázek k receptu na perníčky, které jsou hned měkké

Nestíháte upéct perníčky s předstihem? Tyhle perníčky jsou měkké hned, žádné tři týdny v krabici – pomůže pořádná dávka medu

Tipy redakce:

  • Změna sladidla: Příště můžete zkusit nahradit moučkový cukr třtinovým a hladkou mouku částečně špaldovou. Výsledná chuť bude hlubší, ale je možné, že budete muset mírně upravit množství tekutého medu, aby těsto nebylo příliš tuhé.
  • Slepování na poslední chvíli: Perníčky neplňte hned po upečení. Je lepší je nechat několik dní odležet v krabici (do dvou týdnů) a teprve poté je slepit povidly. Délka odležení je klíčová pro vstřebání vlhkosti a změknutí.
  • Pro lesklý povrch: Pokud chcete mít perníčky krásně lesklé, potřete je ihned po vytažení z trouby rozšlehaným vajíčkem. Použijte silikonový štětec, ať se nepopálíte.
  • Varianty náplně: Pokud nemáte rádi povidla, sáhněte po husté meruňkové marmeládě nebo rybízové marmeládě. Kyselejší náplň skvěle vyvažuje sladkost perníkového těsta.
Recept na perníčkový dort

Perníčkový dort s čokoládou: skvělý nejen o Vánocích

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest