Plněné smažené olivy jsou výbornou volbou pro oslavu nebo setkání. Tyto drobné lahůdky jsou oblíbené pro svou křupavou texturu a bohatou chuť. Olivy můžeme plnit čímkoliv, od různých sýrů, tvrdých salámů po ořechy a pasty, to vše se dokonale doplňuje s intenzivní chutí oliv. Smažení dodává olivám zlatavou barvu a křupavý obal, jsou to úžasné finger foods.
Jako jednohubky jsou ideální, protože se snadno jedí a není po nich žádný nepořádek ?. Navíc když olivu rozpůlíme, jsou pro svou náplň i vizuálně atraktivní a mohou být servírovány na různých druzích podnosů nebo v mísách. Dokonale se hodí k aperitivům a mohou být podávány s různými omáčkami pro zvýraznění chuti. Vyzkoušejte je a hosté budou nadšeni a chválit Vás pro nápaditost.
Recept na rychlé občerstvení – plněné smažené olivy
Potřebné vybavení
- sporák
- Pánev
Suroviny
- 350 g velké řecké olivy bez pecky
- 10 g kvalitního tvrdého salámu (my použili pikantní chorizo)
- 10 g kvalitního tvrdého sýra (my použili vyzrálý kravský sýr)
- olej na smažení
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky (můžete nahradit kukuřičnou strouhankou)
Postup
- Nejprve si nakrájíme na tenké obdélníky ingredience na náplň, v našem případě salám a sýr
- Olivy naplníme a následně obalíme v trojobalu – nejprve mouka, následně vejce a pak strouhanka
- Jakmile všechny olivy naplníme a obalíme, pak je začneme smažit. Do pánve nalijeme cca 2 cm oleje či víc, podle velikosti oliv. Do rozehřátého oleje vkládáme obalené olivy a smažíme dozlatova
- Smažené olivy podáváme s dipem či jen tak. Nechte si chutnat