Pomerančová chuť se často a bohužel opomíjí ve spojení s dezerty a pečením sladkého. Příčinou je nejspíše velmi výrazná a nakyslá chuť, která má tendenci překrývat ostatní chutě. Pokud ale vše připravíte dle správných poměrů a ingrediencí, výsledek bývá fantastický. Tyto pomerančové řezy zachutnají nejen vaší rodině ke svačině nebo kávě, ale také vašim přátelům nebo třeba kolegům v práci. Skvělý poměr mezi svěží pomerančovou vrstvou a kakaovými pláty doplňuje světlý plát piškotového těsta.
Osvěžující a chutný dezert přinese do vaší kuchyně vůni léta a radost z pečení. Ať už máte v plánu jakoukoliv oslavu, odpočinkové odpoledne s rodinou nebo jakoukoliv jinou příležitost, budete pochváleni. Existuje mnoho způsobů, jak docílit pomerančové chutě v řezech. V tomto případě jsme použili pomerančový sirup značky Sunquick. Koupíte ho ve většině velkých supermarketů mezi sirupy do vody.
Recept na pomerančovo kakaové řezy
Ingredience pro přípravu
Kakaové pláty:
- 6 vajec
- 110 g cukru
- 110 g polohrubé mouky
- 20 g kakaa
- 2 lžíce teplé vody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
Světlý plát:
- 4 vejce
- 75 g cukru
- 90 g polohrubé mouky
- 1 lžíce teplé vody
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
Pomerančová příchuť:
- 200 ml pomerančového sirupu Sunquick
- 200 ml vody
Vanilkový krém:
- 400 ml mléka
- 1 vanilkový puding
- 1 vanilkový cukr
- 200 g cukru
- 250 g másla
- hořká čokoláda
Postup přípravy kakaových plátů
1. Kakaové pláty připravíme 2 a ingredience jsou spočítané na oba dva dohromady.
2. V míse si vyšleháme bílky z vajec a jakmile začne pěna tuhnout, přidáme během šlehání cukr i žloutky.
3. Během stálého šlehání přisypeme kakao, 2 lžíce vody, polohrubou mouku a prášek do pečiva.
4. Vyšleháme ročním mixérem tekuté těsto bez hrudek a polovinu těsta rovnoměrně nalejeme na plech vyložený pečícím papírem. Zbylou půlku dáme zatím stranou.
5. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech vložíme do předehřáté trouby na 12 minut.
6. Poté upečeme stejný kakaový plát i ze zbylého těsta.
Příprava světlého těsta
1. V míse vyšleháme 4 bílky a během šlehání přidáme cukr a žloutky.
2. Dále přidáme lžíci teplé vody, polohrubou mouku a prášek do pečiva.
3. Ručním mixérem vyšleháme hladké tekuté těsto a to rovnoměrně nalejeme na plech vyložený pečícím papírem.
4. Pečeme v předehřáté troubě 12 min na 180°C.
Postup přípravy krému
1. V hrnci si smícháme mléko s vanilkovým pudingem, cukrem a vanilkovým cukrem.
2. Promícháme a zahříváme na sporáku do zhoustnutí pudingu, poté odstavíme.
3. Do čisté mísy si vložíme máslo a ručním mixérem ho vyšleháme.
4. Následně během šlehání začneme po lžících postupně přidávat pudingový krém, dokud tam není všechen.
Dokončení
1. V hrnci si smícháme vodu a pomerančový sirup a za stálého míchání zahříváme.
2. Na jeden z kakaových plátů rovnoměrně natřeme 1/2 vanilkového krému a na ten položíme světlý plát těsta.
3. Světlý plát těsta potřeme pomerančovou směsí pomocí štětce a poté natřeme zbytek vanilkového krému. (2 lžíce vanilkového krému si odložíme stranou)
4. Na krém položíme druhý kakaový plát a zatížíme ho.
5. Nyní dáme zatuhnout do lednice a poté navrch rozetřeme odložený krém a polejeme rozpuštěnou čokoládou.
Tipy pro úpravu
Chcete-li mít dort mírně nazdobený, posypte ho nastrouhanou pomerančovou kůrou, plátky pomeranče nebo nasekanými pistáciemi.
Pro zvýraznění chuti klidně přidejte do světlého plátu těsta kapku mandlového aroma.
Máte-li alergii na lepek, použijte bezlepkovou mouku nebo směs mandlové mouky s kukuřičným škrobem.