Pomerančová chuť se často a bohužel opomíjí ve spojení s dezerty a pečením sladkého. Příčinou je nejspíše velmi výrazná a nakyslá chuť, která má tendenci překrývat ostatní chutě. Pokud ale vše připravíte dle správných poměrů a ingrediencí, výsledek bývá fantastický. Tyto pomerančové řezy zachutnají nejen vaší rodině ke svačině nebo kávě, ale také vašim přátelům nebo třeba kolegům v práci. Skvělý poměr mezi svěží pomerančovou vrstvou a kakaovými pláty doplňuje světlý plát piškotového těsta.

Osvěžující a chutný dezert přinese do vaší kuchyně vůni léta a radost z pečení. Ať už máte v plánu jakoukoliv oslavu, odpočinkové odpoledne s rodinou nebo jakoukoliv jinou příležitost, budete pochváleni. Existuje mnoho způsobů, jak docílit pomerančové chutě v řezech. V tomto případě jsme použili pomerančový sirup značky Sunquick. Koupíte ho ve většině velkých supermarketů mezi sirupy do vody.

Recept na pomerančovo kakaové řezy

Ingredience pro přípravu

Kakaové pláty:

  • 6 vajec
  • 110 g cukru
  • 110 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • 2 lžíce teplé vody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Světlý plát:

  • 4 vejce
  • 75 g cukru
  • 90 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce teplé vody
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva

Pomerančová příchuť:

  • 200 ml pomerančového sirupu Sunquick
  • 200 ml vody

Vanilkový krém:

  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g cukru
  • 250 g másla
  • hořká čokoláda

Postup přípravy kakaových plátů

1. Kakaové pláty připravíme 2 a ingredience jsou spočítané na oba dva dohromady.

2. V míse si vyšleháme bílky z vajec a jakmile začne pěna tuhnout, přidáme během šlehání cukr i žloutky.

3. Během stálého šlehání přisypeme kakao, 2 lžíce vody, polohrubou mouku a prášek do pečiva.

Vyšleháme kakaové těsto.
Zdroj obrázku: IF love food, Vyšleháme kakaové těsto.

4. Vyšleháme ročním mixérem tekuté těsto bez hrudek a polovinu těsta rovnoměrně nalejeme na plech vyložený pečícím papírem. Zbylou půlku dáme zatím stranou.

Kakaové těsto rozetřeme na plech.
Zdroj obrázku: IF love food, Kakaové těsto rozetřeme na plech.

5. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech vložíme do předehřáté trouby na 12 minut.

6. Poté upečeme stejný kakaový plát i ze zbylého těsta.

Příprava světlého těsta

1. V míse vyšleháme 4 bílky a během šlehání přidáme cukr a žloutky.

2. Dále přidáme lžíci teplé vody, polohrubou mouku a prášek do pečiva.

Vyšleháme světlé těsto.
Zdroj obrázku: IF love food, Vyšleháme světlé těsto.

3. Ručním mixérem vyšleháme hladké tekuté těsto a to rovnoměrně nalejeme na plech vyložený pečícím papírem.

Rozetřeme světlé těsto.
Zdroj obrázku: IF love food, Rozetřeme světlé těsto.

4. Pečeme v předehřáté troubě 12 min na 180°C.

Postup přípravy krému

1. V hrnci si smícháme mléko s vanilkovým pudingem, cukrem a vanilkovým cukrem.

2. Promícháme a zahříváme na sporáku do zhoustnutí pudingu, poté odstavíme.

Uvaříme pudingový krém.
Zdroj obrázku: IF love food, Uvaříme pudingový krém.

3. Do čisté mísy si vložíme máslo a ručním mixérem ho vyšleháme.

4. Následně během šlehání začneme po lžících postupně přidávat pudingový krém, dokud tam není všechen.

Krém přidáváme do másla po lžících.
Zdroj obrázku: IF love food, Krém přidáváme do másla po lžících.

Dokončení

1. V hrnci si smícháme vodu a pomerančový sirup a za stálého míchání zahříváme.

Svaříme spolu vodu s pomerančovým sirupem.
Zdroj obrázku: IF love food, Svaříme spolu vodu s pomerančovým sirupem.

2. Na jeden z kakaových plátů rovnoměrně natřeme 1/2 vanilkového krému a na ten položíme světlý plát těsta.

3. Světlý plát těsta potřeme pomerančovou směsí pomocí štětce a poté natřeme zbytek vanilkového krému. (2 lžíce vanilkového krému si odložíme stranou)

Naneseme další vrstvu krému.
Zdroj obrázku: IF love food, Naneseme další vrstvu krému.

4. Na krém položíme druhý kakaový plát a zatížíme ho.

5. Nyní dáme zatuhnout do lednice a poté navrch rozetřeme odložený krém a polejeme rozpuštěnou čokoládou.

Rozetřeme čokoládovou polevu.
Zdroj obrázku: IF love food, Rozetřeme čokoládovou polevu.

Tipy pro úpravu

Chcete-li mít dort mírně nazdobený, posypte ho nastrouhanou pomerančovou kůrou, plátky pomeranče nebo nasekanými pistáciemi.

Pro zvýraznění chuti klidně přidejte do světlého plátu těsta kapku mandlového aroma.

Máte-li alergii na lepek, použijte bezlepkovou mouku nebo směs mandlové mouky s kukuřičným škrobem.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest