5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Tento recept na zapečené brambory, dělá asi každá rodina. Aspoň u nás tomu tak vždy bylo. Všichni příbuzní dělali tento pokrm, jen s jinými ingrediencemi. Základ je u všech ale stejný – nějaké maso, brambory a smetana.

Naše zapečené krůtí maso vzniklo po různých obměnách a nakonec z toho vznikl tento recept. Zapečené krůtí maso s bramborami je u nás velmi populární a děti ho milují. Jen to nesmím příliš přehnat s kari, pak už je to trošku pikantnější a dětské jazýčky trochu trpí. ? Kromě toho, že je recept velmi snadný a chutný, rádi ho děláme i z toho důvodu, že se zapojí celá rodina, když je čas. Děti škrábou brambory, loupou česnek. Sice je příprava delší, ale jsou to hezké okamžiky na které jednou budu ráda vzpomínat. Později to bude už jen “mámo mám hlad”. ? Příprava trvá cca 25 minut, pečení 60 minut.

Obrázek: cooky.cz, Recept na Zapečené krůtí maso s bramborami

Recept na Zapečené krůtí maso s bramborami

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 25 minut
Pečení 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 25 minut
Porcí 4 porce

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Pekáček, Zapékací mísa

Suroviny

  • 500 g krůtího masa (ideální stehenního, naporcované na tenčí plátky)
  • 1 kg brambor (oloupaných a nakrájených na plátky)
  • 2 ks velké cibule (nakrájené na plátky)
  • 6 stroužků česneku (nakrájený na plátky)
  • 1 smetana na šlehání
  • 2 lžíce kari
  • 2 lžíce kurkumy
  • sůl a pepř

Postup 

  • Nejprve si očistíme (oloupeme, když mám nové brambory, neloupu je) brambory, nakrájíme na stejné plátky cca 1-2 cm
    Ingredience pro zapékání brambor a krůtího masa

    Obrázek: cooky.cz, ingredience k zapékání krůtího a brambor

  • Následně brambory přendáme do větší mísy, kde je osolím a okořením – 1 lžíci kari a 1 lžíci kurkumy
  • Vše pořádně promícháme, aby byly brambory krásně obalené kořením, na koho by byly brambory přidá si více kurkumy a kdo má rád pikantnější jídla, přidá si navíc i kari
  • Nyní si nakrájíme na plátky krůtí maso, které osolíme, opepříme a okořeníme zbytkem koření
  • Nakrájíme si cibuli a česnek na plátky
  • Teď máme všechno připravené a budeme vše vrstvit do zapékací nádoby
    Brambory, maso, cibule, koření - můžeme zapékat

    Obrázek: cooky.cz, Veškeré ingredience připravené k zapékání

  • Na dno pekáčku dáme okořeněné maso, nyní přidáme nakrájenou cibuli a česnek, jako poslední pokládáme postupně jednotlivé plátky brambor

    Obrázek: Zapečené krůtí maso s bramborami

  • Jakmile vše krásně naskládáme do pekáčku, zalijeme suroviny smetanou
    Recept na zapečené krůtí a brambory - zalejeme smetanou

    Obrázek: cooky.cz, Smetana v zapékání brambor a krůtího

  • Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 60 minut, dokud nebudou brambory měkké a krásně opečené
  • Pokud by brambory rychleji hnědly, dejte přes pekáč alobal
  • Hotovo, nechte si chutnat
Uložit do Mé kuchařky
Cena: 300 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Večeře
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: brambory, česnek, cibule, kari, krůtí maso, kurkuma, smetana, zapečené


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest