Tuto hustou fazolovou polévku si oblíbíte pro její jednoduchost a hlubokou chuť. Luštěniny, které jsou syté a zdravé, jsou jedním z nejstarších a nejdůležitějších potravin pěstovaných člověkem. A také nejzdravějších: mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů.

Receptů na fazolové polévky existuje opravdu hodně, některé se vaří se zeleninou, některé s uzeninou, Často se používá smetana, někdy ocet, my si dnes ukážeme recept na poctivou fazolovou polévku ze dvou druhů fazolí, s klobásou, mrkví a porcí česneku.

Recept na Fazolovou polévku s klobásou – poctivý a chutný recept z luštěnin

Ingredience na přípravu

  • 250 g tmavé fazole
  • 250 g bílé fazole
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 mrkve
  • 300 g klobásy (za nás papriková nebo Ostravská)
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 kávová lžička vegety – můžete použít silný vývar
  • 50 g širokých nudlí
  • 1 kávová lžička červené sladké papriky
  • 2 polévková lžíce hrubé mouky

Postup přípravy

1. Fazole si den předem namočíme do studené vody, kterou poté slijeme a fazole propláchneme.

2. Fazole zalijeme vodou a uvaříme na skus.

Fazole uvaříme ve vodě.
Fazole uvaříme ve vodě.

3. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a česnek.

4. Přidáme mrkev nakrájenou na kolečka, ochutíme solí a vegetou.

5. Polévku promícháme a pod pokličkou vaříme 20 minut.

6. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, promícháme a vaříme dalších 15 minut.

Postupně přidáváme mrkev a klobásu.
Postupně přidáváme mrkev a klobásu.

7. Vsypeme široké nudle, promícháme a vaříme 8 minut.

Přidáme široké nudle.
Přidáme široké nudle.

8. Ve vodě si rozmícháme hrubou mouku a papriku a vlijeme do vroucí polévky. Když je polévka příliš hustá dolijeme vařící vodu. Mícháme a necháme převařit.

Polévku zahustíme.
Polévku zahustíme.
Necháme převařit a dochutíme.
Necháme převařit a dochutíme.

Tuto polévku můžeme podávat se zakysanou smetanou a čerstvým chlebem, posypanou zelenou petrželkou anebo jarní cibulkou.

Obrázek receptu na Fazole s klobásou a volským okem

Výborné Chalupářské fazole s klobásou a volským okem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest