Tuto hustou fazolovou polévku si oblíbíte pro její jednoduchost a hlubokou chuť. Luštěniny, které jsou syté a zdravé, jsou jedním z nejstarších a nejdůležitějších potravin pěstovaných člověkem. A také nejzdravějších: mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů.
Receptů na fazolové polévky existuje opravdu hodně, některé se vaří se zeleninou, některé s uzeninou, Často se používá smetana, někdy ocet, my si dnes ukážeme recept na poctivou fazolovou polévku ze dvou druhů fazolí, s klobásou, mrkví a porcí česneku.
Recept na Fazolovou polévku s klobásou – poctivý a chutný recept z luštěnin
Ingredience na přípravu
- 250 g tmavé fazole
- 250 g bílé fazole
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 mrkve
- 300 g klobásy (za nás papriková nebo Ostravská)
- 1 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička vegety – můžete použít silný vývar
- 50 g širokých nudlí
- 1 kávová lžička červené sladké papriky
- 2 polévková lžíce hrubé mouky
Postup přípravy
1. Fazole si den předem namočíme do studené vody, kterou poté slijeme a fazole propláchneme.
2. Fazole zalijeme vodou a uvaříme na skus.
3. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a česnek.
4. Přidáme mrkev nakrájenou na kolečka, ochutíme solí a vegetou.
5. Polévku promícháme a pod pokličkou vaříme 20 minut.
6. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, promícháme a vaříme dalších 15 minut.
7. Vsypeme široké nudle, promícháme a vaříme 8 minut.
8. Ve vodě si rozmícháme hrubou mouku a papriku a vlijeme do vroucí polévky. Když je polévka příliš hustá dolijeme vařící vodu. Mícháme a necháme převařit.
Tuto polévku můžeme podávat se zakysanou smetanou a čerstvým chlebem, posypanou zelenou petrželkou anebo jarní cibulkou.