Crêpes, tedy jemné francouzské palačinky, patří k perlám mezi dezerty i snídaňovými pochoutkami. Jsou tenoučké a vlastně se velmi podobají našim palačinkám, které však v palačinkovém těstě obvykle neobsahují máslo. Liší se od britských palačinek, zvaných též jako skotské lívance, Scotch pancakes nebo drop scones – ty jsou silnější, protože obsahují kypřicí prášek nebo jedlou sodu. Crêpes můžete servírovat se širokou škálou náplní, a to nejen sladkých.

Ve Francii jsou tyto oblíbené palačinky nejvíce spojovány se svátkem La Chandeleur (Hromnice), který se slaví 2. února. Dle tradice měli rolníci otočit palačinku na pánvi a přitom ve druhé ruce svírat minci – pokud se jim otočení podařilo, čekal je bohatý rok. Palačinky se také tradičně podávají na Mardi Gras (tučné úterý), kdy se ve Francii pořádá karneval.

Recept na francouzské palačinky

Ingredience:

  • Mléko – 500 ml;
  • Hladká mouka – 250 g;
  • Vejce – 3 ks;
  • Máslo – 50 g (rozpuštěné);
  • Cukr krystal – 1 lžíce;
  • Sůl – špetka;
  • Nastrouhaná citrónová nebo pomerančová kůra – volitelné.

Postup přípravy francouzských palačinek

  • Mouku a cukr prosejte do větší mísy. Přidejte špetku soli.
  • Uprostřed vytvořte důlek do něhož vyklepněte vejce a začněte míchat metličkou.
  • Pomalu přilévejte asi čtvrtinu mléka, mícháním vytvořte hladkou pastu.
  • Postupně za stálého míchání přidávejte zbylé mléko.
Obrázek receptu na Dokonalý dezert z palačinek anebo luxusní snídaně

Palačinky s vyšlehaným tvarohem se šlehačkou a pomerančovou kůrou. Dochuceno dýňovou marmeládou a malinami

  • Nakonec zašlehejte rozpuštěné máslo.
  • Můžete přidat citrónovou nebo pomerančovou kůru.
  • Těsto je tekuté – to je v pořádku. Není nutné ho nechávat odpočívat.
Obrázek k Receptu na Lehké jako vánek: francouzské palačinky (crêpes)
Foto: Uživatel Drywontonmee / Creative Commons / CC BY, Recept na Lehké jako vánek: francouzské palačinky (crêpes)
  • Pánev lehce vymažte máslem a rozehřejte na střední teplotu.
  • Nalijte asi půl naběračky těsta na pánev a krouživým pohybem jej rozlijte po dně.
  • Pečte asi 1–2 minuty, až kraje zezlátnou.
  • Poté palačinku opatrně otočte a opečte druhou stranu.
  • Hotové palačinky odkládejte na talíř a udržujte v teple.
Obrázek receptu na císařský trhanec s pomerančovým přelivem.

Císařský trhanec s pomerančovým přelivem: Vznešený dezert s velmi jednoduchou přípravou

Jak Francouzi jedí crêpes?

Tradiční a zároveň nejjednodušší možností je posypat palačinky cukrem a zakápnout citrónovou šťávou. Palačinky ale nejsou jen pro milovníky sladkého, skvěle chutnají i ve slaném provedení například s různými druhy sýrů, se šunkou i se zeleninovým salátem.

Další oblíbené náplně zahrnují:

  • Marmeládu (nejčastěji meruňkovou nebo švestkovou s kořením);
  • čokoládovou pomazánku;
  • jablečný či hruškový džem;
  • javorový sirup;
  • pomerančový krém;
  • kaštanovou pomazánku s vanilkou;
  • karamelovou omáčku se slaným máslem.
Palačinkový dort trochu jinak

Palačinkový dort trochu jinak, s ovocem a čokoládou, bez dalšího pečení

Zdroj: Autorský text, MadAboutMacarones, Wikipedia

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest