Crêpes, tedy jemné francouzské palačinky, patří k perlám mezi dezerty i snídaňovými pochoutkami. Jsou tenoučké a vlastně se velmi podobají našim palačinkám, které však v palačinkovém těstě obvykle neobsahují máslo. Liší se od britských palačinek, zvaných též jako skotské lívance, Scotch pancakes nebo drop scones – ty jsou silnější, protože obsahují kypřicí prášek nebo jedlou sodu. Crêpes můžete servírovat se širokou škálou náplní, a to nejen sladkých.
Ve Francii jsou tyto oblíbené palačinky nejvíce spojovány se svátkem La Chandeleur (Hromnice), který se slaví 2. února. Dle tradice měli rolníci otočit palačinku na pánvi a přitom ve druhé ruce svírat minci – pokud se jim otočení podařilo, čekal je bohatý rok. Palačinky se také tradičně podávají na Mardi Gras (tučné úterý), kdy se ve Francii pořádá karneval.
Recept na francouzské palačinky
Ingredience:
- Mléko – 500 ml;
- Hladká mouka – 250 g;
- Vejce – 3 ks;
- Máslo – 50 g (rozpuštěné);
- Cukr krystal – 1 lžíce;
- Sůl – špetka;
- Nastrouhaná citrónová nebo pomerančová kůra – volitelné.
Postup přípravy francouzských palačinek
- Mouku a cukr prosejte do větší mísy. Přidejte špetku soli.
- Uprostřed vytvořte důlek do něhož vyklepněte vejce a začněte míchat metličkou.
- Pomalu přilévejte asi čtvrtinu mléka, mícháním vytvořte hladkou pastu.
- Postupně za stálého míchání přidávejte zbylé mléko.

Palačinky s vyšlehaným tvarohem se šlehačkou a pomerančovou kůrou. Dochuceno dýňovou marmeládou a malinami
- Nakonec zašlehejte rozpuštěné máslo.
- Můžete přidat citrónovou nebo pomerančovou kůru.
- Těsto je tekuté – to je v pořádku. Není nutné ho nechávat odpočívat.
- Pánev lehce vymažte máslem a rozehřejte na střední teplotu.
- Nalijte asi půl naběračky těsta na pánev a krouživým pohybem jej rozlijte po dně.
- Pečte asi 1–2 minuty, až kraje zezlátnou.
- Poté palačinku opatrně otočte a opečte druhou stranu.
- Hotové palačinky odkládejte na talíř a udržujte v teple.

Císařský trhanec s pomerančovým přelivem: Vznešený dezert s velmi jednoduchou přípravou
Jak Francouzi jedí crêpes?
Tradiční a zároveň nejjednodušší možností je posypat palačinky cukrem a zakápnout citrónovou šťávou. Palačinky ale nejsou jen pro milovníky sladkého, skvěle chutnají i ve slaném provedení například s různými druhy sýrů, se šunkou i se zeleninovým salátem.
Další oblíbené náplně zahrnují:
- Marmeládu (nejčastěji meruňkovou nebo švestkovou s kořením);
- čokoládovou pomazánku;
- jablečný či hruškový džem;
- javorový sirup;
- pomerančový krém;
- kaštanovou pomazánku s vanilkou;
- karamelovou omáčku se slaným máslem.

Palačinkový dort trochu jinak, s ovocem a čokoládou, bez dalšího pečení
Zdroj: Autorský text, MadAboutMacarones, Wikipedia