Sladký symbol dětství. I takto občas nazveme rýžový nákyp, se kterým jsme se setkávali minimálně ve školních jídelnách, pokud ne doma. Ale věříme tomu, že maminky nebo babičky nám sladký nákyp s ovocem občas připravily všem. Přestože se rýžový nákyp většinou podává jakožto hlavní chod, často mu kvůli vyrovnání chutí předchází polévka. Tento sladký pokrm dokázal rozdělit dospělé lidi na dva tábory: Na ty, co ho milují a na ty, co ho nemůžou vystát. Pokud jste z prvního zmíněného tábora, tak vás tento recept potěší a rovnou se do něj spolu pustíme.
Rýžový nákyp připravuji z uvařené rýže, která se smíchá s mlékem, cukrem, vejci a vanilkou a poté se peče, dokud nevznikne zlatavá kůrka. Nejlepší rýžový nákyp dosáhnete použitím kvalitní rýže a čerstvých ingrediencí a také pečlivým mícháním, aby byla směs dokonale homogenní. Nákyp doplňuji ovocem, jako jsou jablka, hrušky nebo rozinky, což mu dodává na sladkosti a chuti ovoce. Rýžový nákyp je podle mě nejen chutný, ale i výživný, což z něj může dělat ideální dezert, snídani nebo v kombinaci s polévkou, skvělé obědové menu. Díky své krémové konzistenci si jej zamilují hlavně děti.
Recept na rýžový nákyp
Celková doba přípravy 2,5 hodiny.
Ingredience pro přípravu
- 350 g rýže
- 1 l mléka
- 20 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 vejce
- konzervované meruňky, třešně nebo jiné ovoce
- špetka soli
Postup přípravy
1. Rýži si dobře propláchneme a dáme ji do většího hrnce.
2. K rýži přilejeme mléko a dochutíme špetkou soli.
3. Rýži s mlékem dáme vařit a jakmile se teplota blíží bodu varu, stáhneme teplotu a necháme vyvařit tekutinu. Zabere nám to asi 30 minut, každopádně občas promícháme, snadno se rýže připaluje.
4. Nyní si v míse vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
5. Pokud je mléko z rýže vyvařené, vmícháme k rýži 3 žloutky, 1 moučkový cukr, máslo a vanilkový extrakt.
6. Dále do rýže zapracujeme asi 2/3 bílkové pěny a zbylou 1/3 dáme prozatím do lednice.
7. Dáme si předehřát troubu na 190°C a z konzervy s ovocem slejeme veškerou šťávu, ale necháme si ji na později.
8. Nyní s rýží smícháme ovoce a celou směs dáme do zapékací mísy.
9. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut a poté přidáme na rýži zbytek vyšlehaných bílků.
10. Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 15 minut, dokud nám sníh nezačne hnědnout.
Upravené variace rýžového nákypu
Rýžový nákyp nemusí obsahovat pouze ovoce, můžete ho malinko upravit, nebo vylepšit chcete-li.
Čokoládový nákyp připravíte tak, že do rýže zamícháte nasekanou čokoládu nebo kakao.
Rýžový nákyp s kokosem uděláte také velice snadno. Do rýže vmícháte nastrouhaný kokos a kokosové mléko. Získáte exotický kokosový nákyp.
Zdravou variantu rýžového nákypu upečete s malou změnou surovin. Místo bílé rýže použijete hnědou rýži a rostlinné mléko místo obyčejného. Nákyp osladíme medem, javorovým sirupem nebo stévií.