Sladký symbol dětství. I takto občas nazveme rýžový nákyp, se kterým jsme se setkávali minimálně ve školních jídelnách, pokud ne doma. Ale věříme tomu, že maminky nebo babičky nám sladký nákyp s ovocem občas připravily všem. Přestože se rýžový nákyp většinou podává jakožto hlavní chod, často mu kvůli vyrovnání chutí předchází polévka. Tento sladký pokrm dokázal rozdělit dospělé lidi na dva tábory: Na ty, co ho milují a na ty, co ho nemůžou vystát. Pokud jste z prvního zmíněného tábora, tak vás tento recept potěší a rovnou se do něj spolu pustíme.

Rýžový nákyp připravuji z uvařené rýže, která se smíchá s mlékem, cukrem, vejci a vanilkou a poté se peče, dokud nevznikne zlatavá kůrka. Nejlepší rýžový nákyp dosáhnete použitím kvalitní rýže a čerstvých ingrediencí a také pečlivým mícháním, aby byla směs dokonale homogenní. Nákyp doplňuji ovocem, jako jsou jablka, hrušky nebo rozinky, což mu dodává na sladkosti a chuti ovoce. Rýžový nákyp je podle mě nejen chutný, ale i výživný, což z něj může dělat ideální dezert, snídani nebo v kombinaci s polévkou, skvělé obědové menu. Díky své krémové konzistenci si jej zamilují hlavně děti.

Recept na rýžový nákyp

Celková doba přípravy 2,5 hodiny.

Ingredience pro přípravu

  • 350 g rýže
  • 1 l mléka
  • 20 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 vejce
  • konzervované meruňky, třešně nebo jiné ovoce
  • špetka soli

Postup přípravy

1. Rýži si dobře propláchneme a dáme ji do většího hrnce.

2. K rýži přilejeme mléko a dochutíme špetkou soli.

K rýži přilejeme mléko a dochutíme špetkou soli.
Zdroj obrázku: slovakcooking, K rýži přilejeme mléko a dochutíme špetkou soli.

3. Rýži s mlékem dáme vařit a jakmile se teplota blíží bodu varu, stáhneme teplotu a necháme vyvařit tekutinu. Zabere nám to asi 30 minut, každopádně občas promícháme, snadno se rýže připaluje.

4. Nyní si v míse vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.

5. Pokud je mléko z rýže vyvařené, vmícháme k rýži 3 žloutky, 1 moučkový cukr, máslo a vanilkový extrakt.

Pokud je mléko z rýže vyvařené, vmícháme k rýži 3 žloutky, 1 moučkový cukr, máslo a vanilkový extrakt.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Pokud je mléko z rýže vyvařené, vmícháme k rýži 3 žloutky, 1 moučkový cukr, máslo a vanilkový extrakt.

6. Dále do rýže zapracujeme asi 2/3 bílkové pěny a zbylou 1/3 dáme prozatím do lednice.

7. Dáme si předehřát troubu na 190°C a z konzervy s ovocem slejeme veškerou šťávu, ale necháme si ji na později.

8. Nyní s rýží smícháme ovoce a celou směs dáme do zapékací mísy.

9. Pečeme v předehřáté troubě 40 minut a poté přidáme na rýži zbytek vyšlehaných bílků.

Přidáme na rýži zbytek vyšlehaných bílků.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Přidáme na rýži zbytek vyšlehaných bílků.

10. Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 15 minut, dokud nám sníh nezačne hnědnout.

Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 15 minut, dokud nám sníh nezačne hnědnout.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 15 minut, dokud nám sníh nezačne hnědnout.

Upravené variace rýžového nákypu

Rýžový nákyp nemusí obsahovat pouze ovoce, můžete ho malinko upravit, nebo vylepšit chcete-li.

Čokoládový nákyp připravíte tak, že do rýže zamícháte nasekanou čokoládu nebo kakao.

Rýžový nákyp s kokosem uděláte také velice snadno. Do rýže vmícháte nastrouhaný kokos a kokosové mléko. Získáte exotický kokosový nákyp.

Zdravou variantu rýžového nákypu upečete s malou změnou surovin. Místo bílé rýže použijete hnědou rýži a rostlinné mléko místo obyčejného. Nákyp osladíme medem, javorovým sirupem nebo stévií.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest