Jeho jméno v sobě nese noblesu hlavního města, i když se kdysi prodával ve všech městských cukrárnách, dokonce byl jejich hvězdou. Je dost škoda, že tomu tak nezůstalo, ale my si ho můžeme připravit krásně i doma. Jedná se o bohatý kynutý koláč plněný tvarohovým anebo šlehačkovým krémem, někdy doplněný povidly nebo marmeládou a navrchu posypaný drobenkou.

Obvykle se peče v dortové formě a krájí se jako dort. Krém se natírá do hotového upečené korpusu. Pražský koláč nejvíc proslavily české a slovenské cukrárny v 70. a 80. letech, kdy byl považován za slavnostní dezert i když v podstatě je to něco mezi koláčem, dortem a vánočkou. Každý kuchař ho připravoval trochu jinak. Někdo přidával citronovou kůru, někdo zase dával do krému trochu rumu nebo vanilkového pudinku. V některých verzích se používala i rumová poleva, jinde zase posyp z drobenky.

Recept na pražský koláč

Ingredience potřebné na přípravu pražského koláče s vanilkovým krémem a skořicovou drobenkou

Kynuté těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 80 ml vlažného mléka
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 100 ml Majoky
  • vejce na potření

Krém

  • 55 g kukuřičného škrobu
  • 360 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkové esence nebo 1 vanilkový cur
  • 75 g změklého másla
  • 80 ml smetany na šlehání

Drobenka

  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce změklého másla
  • 1/4 lžičky mleté skořice

Postup přípravy pražského domácího koláče

1. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed utvoříme důlek, do kterého nalijeme asi 2/3 vlažného mléka smíchaného s 1/2 lžičkou cukru a nasypeme sušené droždí. Z okrajů vidličkou nahrneme trochu mouky a opatrně zamícháme než vznikne polotuhé těstíčko. V teple necháme odstát přikryté, sdílíme 30 minut, než se droždí zaktivuje.

2. Poté do mísy přidáme ostatní ingredience na těsto. Ručně nebo v robotu vypracujeme hladké, nelepivé, elastické těsto.

3. Těsto necháme přikryté na teplém místě kynout asi 45 minut.

4. Z kynutého těsta vytvoříme bochánek, který přeneseme do formy nebo na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme kynout dalších 30 minut.

5. Zatím si připravíme krém. Mléko dáme ohřívat, odebereme polovinu, v které rozmícháme škrob. Do ostatního mléka přidáme cukry a přivedeme k varu. Jakmile začne vařit vlijeme do něj mléko se škrobem a za stálého míchání cca 2 minuty uvaříme hustý pudink.

Obrázek receptu na Výborné koláče bez kynutí - rychlé a poctivé, jako pohlazení

Nekynuté tvarohové koláčky: Meruňkové, borůvkové a vždycky výborné

6. Pudink necháme vychladnout na pokojovou teplotu za občasného zamíchání kvůli vytvoření škraloupu.

7. Smetanu si vyšleháme na tuhou šlehačku. Do vychladlého krému všleháme změklé máslo a ručně po částech vmícháme ušlehanou šlehačku. Krém uložíme do lednice.

8. Na drobenku si v misce smícháme mouku, cukr skořici a máslo. Prsty promneme, dokud se ze surovin nevytvoří hrudky. Nemísíme!

9. Vykynuté těsto potřeme ze všech stran rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme drobenkou.

10. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 20 minut.

11. Vychlazený koláč vodorovně rozřízneme velkým zubatým nožem, naplníme krémem a přiklopíme horní polovinu. Necháme odležet v chladu aspoň 1 hodinu.

Upečený koláč vodorovně rozřízneme a naplníme krémem.
Foto: Cooky.cz, Upečený koláč vodorovně rozřízneme a naplníme krémem.

Rady

Asi 2 hodiny před přípravou si vyndejte z lednice všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu, mléko si ohřejte na vlažné.

Obrázek receptu na pražské koláče plněné krémem.

Pražské koláče plněné lahodným krémem a sypané křupavou drobenkou: Luxusní pocta české cukrařině

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest