Jeho jméno v sobě nese noblesu hlavního města, i když se kdysi prodával ve všech městských cukrárnách, dokonce byl jejich hvězdou. Je dost škoda, že tomu tak nezůstalo, ale my si ho můžeme připravit krásně i doma. Jedná se o bohatý kynutý koláč plněný tvarohovým anebo šlehačkovým krémem, někdy doplněný povidly nebo marmeládou a navrchu posypaný drobenkou.
Obvykle se peče v dortové formě a krájí se jako dort. Krém se natírá do hotového upečené korpusu. Pražský koláč nejvíc proslavily české a slovenské cukrárny v 70. a 80. letech, kdy byl považován za slavnostní dezert i když v podstatě je to něco mezi koláčem, dortem a vánočkou. Každý kuchař ho připravoval trochu jinak. Někdo přidával citronovou kůru, někdo zase dával do krému trochu rumu nebo vanilkového pudinku. V některých verzích se používala i rumová poleva, jinde zase posyp z drobenky.
Recept na pražský koláč
Ingredience potřebné na přípravu pražského koláče s vanilkovým krémem a skořicovou drobenkou
Kynuté těsto
- 300 g hladké mouky
- 80 ml vlažného mléka
- 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
- 1 vejce
- 3 lžíce krupicového cukru
- 100 ml Majoky
- vejce na potření
Krém
- 55 g kukuřičného škrobu
- 360 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkové esence nebo 1 vanilkový cur
- 75 g změklého másla
- 80 ml smetany na šlehání
Drobenka
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce změklého másla
- 1/4 lžičky mleté skořice
Postup přípravy pražského domácího koláče
1. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed utvoříme důlek, do kterého nalijeme asi 2/3 vlažného mléka smíchaného s 1/2 lžičkou cukru a nasypeme sušené droždí. Z okrajů vidličkou nahrneme trochu mouky a opatrně zamícháme než vznikne polotuhé těstíčko. V teple necháme odstát přikryté, sdílíme 30 minut, než se droždí zaktivuje.
2. Poté do mísy přidáme ostatní ingredience na těsto. Ručně nebo v robotu vypracujeme hladké, nelepivé, elastické těsto.
3. Těsto necháme přikryté na teplém místě kynout asi 45 minut.
4. Z kynutého těsta vytvoříme bochánek, který přeneseme do formy nebo na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme kynout dalších 30 minut.
5. Zatím si připravíme krém. Mléko dáme ohřívat, odebereme polovinu, v které rozmícháme škrob. Do ostatního mléka přidáme cukry a přivedeme k varu. Jakmile začne vařit vlijeme do něj mléko se škrobem a za stálého míchání cca 2 minuty uvaříme hustý pudink.

Nekynuté tvarohové koláčky: Meruňkové, borůvkové a vždycky výborné
6. Pudink necháme vychladnout na pokojovou teplotu za občasného zamíchání kvůli vytvoření škraloupu.
7. Smetanu si vyšleháme na tuhou šlehačku. Do vychladlého krému všleháme změklé máslo a ručně po částech vmícháme ušlehanou šlehačku. Krém uložíme do lednice.
8. Na drobenku si v misce smícháme mouku, cukr skořici a máslo. Prsty promneme, dokud se ze surovin nevytvoří hrudky. Nemísíme!
9. Vykynuté těsto potřeme ze všech stran rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme drobenkou.
10. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 20 minut.
11. Vychlazený koláč vodorovně rozřízneme velkým zubatým nožem, naplníme krémem a přiklopíme horní polovinu. Necháme odležet v chladu aspoň 1 hodinu.
Rady
Asi 2 hodiny před přípravou si vyndejte z lednice všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu, mléko si ohřejte na vlažné.

Pražské koláče plněné lahodným krémem a sypané křupavou drobenkou: Luxusní pocta české cukrařině
pozn.: částečně upraveno AI