Tento tradiční recept na cukroví je nejen krásně dekorativní, ale také chuťově neodolatelný. Jedinečné aroma vlašských oříšků se snoubí s jemnou strukturou lineckého těsta, ořechovou náplní a sladkou polevou, což tvoří přímo harmonii chutí. Právě díky této kombinaci jsou linecké košíčky oblíbenou pochoutkou pro všechny generace.
Pečení lineckých košíčků může být příjemnou vánoční tradicí, kterou si užijí i děti. Zvláště tvarování těsta do košíčků, zdobení a plnění je skvělou příležitostí zapojit celou rodinu a připravit si několik plechů voňavého cukroví, které bude postupně mizet ze stolu při sebemenší příležitosti.
Recept na linecké košíčky s ořechovou náplní a polevou
Ingredience pro přípravu
Linecké Těsto na košíčky:
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- trochu citronové kůry
Ořechová Náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g dětských piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla pokojové teploty
- rum dle chuti
Čokoládová Poleva:
- čokoláda
Postup přípravy
1. Do větší mísy vložíme všechny suroviny na těsto a poctivě ho vypracujeme.
2. Hladké těsto vložíme na 2 hodiny do lednice a mezitím si připravíme formičky na košíčky.
3. Těsto postupně vtlačíme do formiček a vyskládáme je na plech.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C do řůžova.
5. Mezitím si připravíme náplň smícháním vlašských ořechů s piškoty, trochou rumu dle chuti, moučkovým cukrem a změklým máslem.
6. Vypracujeme hladký krém a pomocí cukrářského sáčku naplníme vychladlé košíčky.
7. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a košíčky postupně v čokoládě namáčíme.
8. Dozdobíme půlkami vlašských ořechů.
Tipy na závěr
Experimentujte s oříšky: Lískové oříšky můžete nahradit jinými druhy, jako jsou vlašské ořechy nebo mandle, které také výborně chutnají a dodají cukroví zajímavý nádech.
Poleva na několik způsobů: Pokud chcete mít košíčky v různých barevných odstínech, použijte různé druhy čokolády, od bílé, přes mléčnou až po hořkou.