Když jaro konečně vykoukne zpoza mraků a naše zahrada se rozzáří do zelena, přichází čas na štíhlou, kyselou a tak trochu divokou rebarboru. No a když se květy jahod promění v ty krásné voňavé červené bobule, které přináší tu sladkou něhu, napadá nás myšlenka, co z těchto prvních a neskutečně půvabných rostlinek připravit. Když zkusíme ty dvě spojit do koláče, vznikne láska, kterou poznáme už při prvním zakousnutí.
Koláč s rebarborou a jahodami nám připomene chuť jara na plechu, trochu sladkou, trochu kyselou a svěží jako první jarní paprsky sluníčka. Ihned si na zahrádku vytáhneme pohodlné sezení a utíkáme udělat výborné kafíčko, než koláč stačí vychladnout. No a můžeme se do něj ihned pustit, věřte, nebude to jen tak obyčejný koláč, bude to dezert, který si budete chtít pamatovat.
Recept na první jarní pohlazení – aneb rebarborovou pohádku z plechu s jahodami
Ingredience potřebné na přípravu rebarborové pohádky s jahodami
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- 3 vajíčka
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 ml kefíru
- 100 ml oleje
- 90 g cukru krupice
- citrónová kůra
- jahody a rebarbora
- vanička tvarohu
- na drobenku (100 g másla, 90 g polohrubé mouky, 90 g cukru krupice a lžička skořice)
Postup přípravy rebarborovo – jahodového koláče
1. Ve šlehači vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme kefír a olej a vše důkladně prošleháme.
2. Poté zamícháme obě mouky, prášek do pečiva, citrónovou kůru a špetku soli.
3. Hotové těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, na těsto navrstvíme ochucený tvaroh a navrch jahody a rebarboru. Posypeme drobenkou.
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 35 minut.
Koláč podávejte lehce teplý s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany. Je jednoduchý a krásně barevný.

Švédský čokoládový crumble koláč: Sypaný koláč s tvarohovou náplní a tenkým těstem

Sladké pudingové tartaletky se svěží zapečenou rebarborou
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI