Pudinkáče jsou oblíbeným českým moučníkem, který je jednoduchý na přípravu. Pokud rádi mlsáte, určitě tento moučník znáte i pod názvem kynuté banánky s pudinkovým krémem. V tomto moučníku se krásně kombinuje nadýchané kynuté těsto s jemným vanilkovým krémem. Je to nezapomenutelná kombinace a myslím, že jakmile na ně narazíte v cukrárně, určitě ochutnáte. Těsto je díky mléku a žloutkům krásně měkké a vláčné, zatímco vanilkový krém je hladký, má krásnou barvu a je příjemně aromatický. Takto připravené pudinkáče si můžete vychutnat jako sladkou tečku po obědě nebo jako lahodný dezert ke kávě. Tento moučník je lahodný a jak vidíte, skvěle vypadá. Úplně si říká o ochutnání – za mě si zaslouží místo na každém stole.
Recept na nejlepší domácí pudinkáče krok za krokem
Co budeme potřebovat a jak se připravují
Ingredience:
Na kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 75 g cukru
- 75 g másla (rozpuštěného)
- 2 žloutky
- 1 balíček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého droždí)
- 1 lžička soli
Na vanilkový krém:
- 500 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
Na dokončení:
Moučkový cukr nebo drobenka na posypání
Postup přípravy
1. Aktivujeme droždí – Pokud používáte čerstvé droždí, rozdrobte ho do vlažného mléka s malou lžičkou cukru. Nechte stát přibližně 10 minut, dokud se nezačne tvořit bublinky. U sušeného droždí tento krok není nutný.
2. Mícháme těsto – Těsto propracujte na pomoučeném povrchu nebo pomocí kuchyňského robota – přibližně 10 minut, dokud není hladké.
3. Kynutí těsta – Přendejte těsto do mísy, kterou jste vymazali. Přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 až 2 hodiny. Dokud těsto nezvětší 2x svůj objem.
4. Připravujeme krém a vaříme pudink – V malé části mléka rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přiveďte k varu. Přidejte rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
5. Dochucujeme – Stáhněte z ohně, přidejte máslo a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte a nechte vychladnout.
6. Tvarujeme a pečeme – Vykynuté těsto přendejte na pomoučený povrch a rozdělte na menší kousky (přibližně 12 – 16 kusů). Záleží jaký chcete finální tvar – malé koblížky nebo válečky na pletence.
7. Přendejte na plech s pečícím papírem ve tvaru koblížků nebo upleťte pletence ze dvou pramenů. Plech přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut dokynout v požadovaném tvaru.
8. Pečeme – Předehřejte troubu na 180°C. Připravené pudinkáče potřete vajíčkem a pečte přibližně 20 – 25 minut. Dokud nejsou hezky zlatavé.
9. Po vychladnutí podélně rozkrojte a naplňte krémem. Posypte ještě moučkovým cukrem.
Co to vlastně pudinkáče jsou a kde se vzaly – pár zajímavostí
Jsou populární, mají vyloženě oku lahodící vzhled a člověku nastartují chuťové buňky tak, že se až sbíhají sliny. Mají ale také zajímavou historii. Původ sahá až do dob Rakouska – Uherska, kdy se podobné sladkosti pekly na císařském dvoře. Díky své dostupnosti a snadné přípravě se rychle rozšířily mezi obyčejné lidi. Dnes jsou pudinkáče oblíbeným zákuskem nejen v České republice, ale i v dalších zemích střední Evropy.

Dokonalé pudinkáče: Pletené koblihy s krémovo pudinkovou náplní
Jakou mívají podobu
Tento tradiční moučník se obvykle připravuje v podobě rohlíčků, houstiček, koblížků, banánků s vanilkovým krémem, copánků nebo pletenců. Společným jmenovatelem bývá nadýchaného kynuté těsto, jak jsem uvedla výše, plněné jemným vanilkovým krémem. Ale existují i verze receptů na pudinkáče z mascarponu, které si připravíme zase příště. Po upečení mají zlatavou barvu a povrch může být posypán moučkovým cukrem.
pozn.: částečně upraveno AI