Pudinkáče jsou oblíbeným českým moučníkem, který je jednoduchý na přípravu. Pokud rádi mlsáte, určitě tento moučník znáte i pod názvem kynuté banánky s pudinkovým krémem. V tomto moučníku se krásně kombinuje nadýchané kynuté těsto s jemným vanilkovým krémem. Je to nezapomenutelná kombinace a myslím, že jakmile na ně narazíte v cukrárně, určitě ochutnáte. Těsto je díky mléku a žloutkům krásně měkké a vláčné, zatímco vanilkový krém je hladký, má krásnou barvu a je příjemně aromatický. Takto připravené pudinkáče si můžete vychutnat jako sladkou tečku po obědě nebo jako lahodný dezert ke kávě. Tento moučník je lahodný a jak vidíte, skvěle vypadá. Úplně si říká o ochutnání – za mě si zaslouží místo na každém stole.

Recept na nejlepší domácí pudinkáče krok za krokem

Co budeme potřebovat a jak se připravují

Ingredience:

Na kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 75 g cukru
  • 75 g másla (rozpuštěného)
  • 2 žloutky
  • 1 balíček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého droždí)
  • 1 lžička soli

Na vanilkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)

Na dokončení:

Moučkový cukr nebo drobenka na posypání

Postup přípravy

Dokonalé pudinkáče z kynutého těsta a vnilkového krému
Foto: cooky.cz, Dokonalé pudinkáče z kynutého těsta a krému

1. Aktivujeme droždí – Pokud používáte čerstvé droždí, rozdrobte ho do vlažného mléka s malou lžičkou cukru. Nechte stát přibližně 10 minut, dokud se nezačne tvořit bublinky. U sušeného droždí tento krok není nutný.

2. Mícháme těsto – Těsto propracujte na pomoučeném povrchu nebo pomocí kuchyňského robota – přibližně 10 minut, dokud není hladké.

3. Kynutí těsta – Přendejte těsto do mísy, kterou jste vymazali. Přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 až 2 hodiny. Dokud těsto nezvětší 2x svůj objem.

4. Připravujeme krém a vaříme pudink – V malé části mléka rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přiveďte k varu. Přidejte rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

5. Dochucujeme – Stáhněte z ohně, přidejte máslo a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte a nechte vychladnout.

6. Tvarujeme a pečeme – Vykynuté těsto přendejte na pomoučený povrch a rozdělte na menší kousky (přibližně 12 – 16 kusů). Záleží jaký chcete finální tvar – malé koblížky nebo válečky na pletence.

7. Přendejte na plech s pečícím papírem ve tvaru koblížků nebo upleťte pletence ze dvou pramenů. Plech přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut dokynout v požadovaném tvaru.

8. Pečeme – Předehřejte troubu na 180°C. Připravené pudinkáče potřete vajíčkem a pečte přibližně 20 – 25 minut. Dokud nejsou hezky zlatavé.

9. Po vychladnutí podélně rozkrojte a naplňte krémem. Posypte ještě moučkovým cukrem.

Plníme pudinkáčem vanilkovým krémem
Foto: cooky.cz, Dokonalé pudinkáče z kynutého těsta a krému

Co to vlastně pudinkáče jsou a kde se vzaly – pár zajímavostí

Jsou populární, mají vyloženě oku lahodící vzhled a člověku nastartují chuťové buňky tak, že se až sbíhají sliny. Mají ale také zajímavou historii. Původ sahá až do dob Rakouska – Uherska, kdy se podobné sladkosti pekly na císařském dvoře. Díky své dostupnosti a snadné přípravě se rychle rozšířily mezi obyčejné lidi. Dnes jsou pudinkáče oblíbeným zákuskem nejen v České republice, ale i v dalších zemích střední Evropy.

Pletené koblihy s vanilkovou náplní

Dokonalé pudinkáče: Pletené koblihy s krémovo pudinkovou náplní

Jakou mívají podobu

Tento tradiční moučník se obvykle připravuje v podobě rohlíčků, houstiček, koblížků, banánků s vanilkovým krémem, copánků nebo pletenců. Společným jmenovatelem bývá nadýchaného kynuté těsto, jak jsem uvedla výše, plněné jemným vanilkovým krémem. Ale existují i verze receptů na pudinkáče z mascarponu, které si připravíme zase příště. Po upečení mají zlatavou barvu a povrch může být posypán moučkovým cukrem.

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest